Întâmpinăm mereu cu drag luna decembrie, luna în care aniversăm spaţiul primitor al Librăriei Şt.O.Iosif Braşov, un loc în care cărţile vă privesc cu drag şi muzica vă cucereşte discret. Sunt 5 ani de când, în saloanele de carte reamenajate de vizionarul arhitect Teo Mihăilescu se petrec lucruri minunate, 5 ani de când întărim încrederea în lectură, în muzică, în film, în artă în general, 5 ani de cât librăria de pe strada Mureşenilor, nr 14 privilegiază întâlniri frumoase cu proiecte care încearcă să sublinieze dimensiunea socială a cititului. Am sărbătorit această aniversare printr-un eveniment în care am regăsit reperele care ne-au animat în toţi aceşti ani: încrederea în lectură şi în prieteniile durabile. Am sărbătorit aşadar, în luna generozităţii, alături de o personalitate la rândul ei deosebit de generoasă.

LUNI, 14.12.2015, în Salonul Şt.O.Iosif am lansat volumul SEMNE DE CARTE (Libris Editorial, 2015), semnat de o personalitate marcantă pentru comunitatea braşoveană: un om care ştie să asculte şi ştie să rostească plin de tâlc, un om cu un discurs pe cât de elegant, pe atât de familiar, un om pentru care orice întâlnire cu semenii e un prielj de a dărui, fie că e vorba de un cuvânt de spirit, o încurajare, o recomandare de lectură sau un îndemn la reflecţie: părintele Cristian Muntean.

semne

Am deschis evenimentul amintind faptul că părintele Muntean este un scriitor împlinit: după 5 volume de versuri publicate le prestigioase edituri braşovene, am avut onoarea să facilităm dialogul între stările de spirit ale poetului şi cele ale cititorilor, publicând cel de-al şaselea volum la Libris Editorial – un gest care nu putea să vină decât firesc, să celebreze prietenia şi încrederea pe care o avem în potenţialul literar al lui Cristian Muntean.  SEMNE DE CARTE este o colecţie de poezii care concentrează maxim de sens în minim de cuvinte, poezii luminoase în care cititorii pot descoperi frumuseţea oraşului, a vârstelor, liniştea sufletească a teologului, iubirea, meditaţia existenţială. Şi în acest volum cititorii au ocazia să descopere capacitatea autorului de a excela în arta ambiguizării, în a jongla cu ironia fină şi alegoria.

ADRIAN LESENCIUC, preşedintele USR Filiala Braşov a remarcat, cu optimism, faptul că în oraşul de la poalele Tâmpei acitivităţile dedicate culturii îşi păstrează dinamica, fără să fie descurajate de faptul că Braşovul a ieşit din cursa pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană. Ultimul volum de versuri semnat de Cristian Muntean este o lucrare diferită de cele precedente, o lucrare care propune un orizont ce nu mai trimite la o realitate primă, ci la o realitate livrescă, asemănător abordării lui Jorge Luis Borges. E vorba de poeme generate de lucrările citite de Cristian Muntean, poeme a căror măsură e dată nu de multitudinea de cuvinte ci de puţinătatea lor, de trimiterea la esenţe. Sunt poezii luminoase care transmit bucuria de a trăi fiecare zi, nu ca şi cum ar fi ultima, ci ca şi cum am trăi veşnic.

POLICARP STOIAN şi-a început discursul pornind de la spusele lui Sofronie Saharov conform cărora viaţa creştină este o artă de a te menţina la limita dintre sublim şi deznădejde iar ceea ce îl traversează pe poetul autentic este căutarea modului de a se dedica obiectului creaţiei, de a prinde desăvârşirea şi de a o împărtăşi celorlalţi.  Îndemnul lui Policarp Stoian a fost acela ca fiecare dintre noi să încerce să devină un poet al vieţii. Iar dacă Oscar Wilde era de părere că puţini dintre cei care scriu bine poezie ştiu să o şi trăiască, în opinia lui Policarp Stoian, Cristian Muntean este un contraexemplu viu la această afirmaţie: o personalitate în care coexistă nonconformismul, devotamentul necondiţionat, capacitatea de a nu face risipă de cuvinte într-o lume traversată de deliruri verbale.

OVIDIU GLIGA  a vorbit despre desenele minunate ale Mariei Muntean care se găsesc în volumul lansat. Aceste desene l-au dus pe vorbitor cu gândul la mandalele indiene dar şi la inconografia creştină, la florile mari care împodobesc cerul şi pământul şi dau sentimentul de siguranţă privitorului.

FLORIN ŞINDRILARU, cel care semnează o generoasă şi riguroasă prefaţă acestui volum e recunoscut că este deopotrivă o plăcere şi un chin să citeşti poeziile lui Cristian Muntean, versurile sale fiind pline de profunzimi care nu se dezvăluie în deplinătatea lor la prima lectură. Între poeţii luminii din literatura română (precum Coşbuc, Macedonski, Blaga, Arghezi), revendicându-şi filiaţia şi de la contemporani braşoveni cu greutate precum Alexandru Muşina sau Andrei Bodiu, Cristian Muntean pare să nască o altfel de poezie a luminii şi o altfel de poezie religioasă, nutrind o foame de ideal salvată prin scris.

Cu modestie şi în stilul anecdotic caracteristic, atât de drag celor care l-au întâlnit măcar o dată pe părintele care slujeşte la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Sfatului, Cristian Muntean a mărturisit că se simte copleşit de aprecierile vorbitorilor. În viziunea lui Cristian Muntean, poetul e în sine un sacerdot şi tot ce încearcă să transmită are un anume sens. SEMNE DE CARTE este un volum ale cărui sensuri se pot schimba, de la o lectură la alta, fie că se citeşte de la cap la coadă sau de la coadă la cap. Autorul a atras atenţia publicului şi asupra desenlor din carte care pot aprofunda gândurile inspirate de cuvinte.

Evenimentul s-a încheiat cu o surpriză pregătită de ADRIAN LESENCIUC: Corul Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov a oferit un scurt program de colinde care să întregească atmosfera de sărbătoare.

Mulţumim părintelui Cristian Muntean pentru că a ales să-şi lanseze volumul la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, mulţumim invitaţilor şi publicului.

Braşovenii au avut parte, aşadar, la mijlocul lunii decembrie  de cărţi care dăinuie, de colinde înălţătoare. La fel ca anul trecut şi ca în anii precedenţi, la fel ca la momentul inaugural din 2010, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov s-a simţit din plin spiritul Crăciunului, al generozităţii, al celebrării frumosului în toate formele sale de expresie.

Volumul SEMNE DE CARTE (Libris Editorial, 2015) de Cristian Muntean este disponibil şi pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *