Am continuat celebrarea celor cinci ani de la inaugurarea Salonului Şt.O.Iosif, cinci ani de când am dăruit braşovenilor o librărie schimbată la faţă dar nu şi în spirit, am continuat pregătirea pentru sărbătorile de iarnă şi am dus mai departe exerciţiile de generozitate în cadrul acestui final de săptămână, petrecut între cărţi şi cititori de toate generaţiile.

SÂMBĂTĂ, 19.12.2015, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov i-am invitat nu doar pe cei mici să fie cuminţi, pentru a primi cadouri de la Moş Crăciun, dar i-am invitat şi pe părinţi să devină mai ascultători faţă de proprii lor copii, la lansarea pe volumului EXPERIMENTUL MAMATATA (Editura Herg Benet, 2015), semnat de IULIAN TĂNASE, un scriitor nonconformist care cochetează atât cu experimentul de viaţă cât şi cu cel literar.

experimentul

Am deschis evenimentul amintind celor prezenţi că evenimentul a fost organizat în parteneriat cu proiectul Piramida de Cultură care promovează lectura şi încearcă să integreze cititul printre preocupările contemporane fireşti. Cartea lansată este o carte de creative parenting, o carte în care Iulian Tănase stă cu creionul în mână şi îşi ascultă copiii, mizând pe ideea că avem atât de multe de învăţat de la cei mici care se află la vârsta privilegiată: vârsta la care îşi pun întrebări profunde despre lume, întâmpinându-le cu răspunsuri originale.

Teo, din partea celor de la Piramida de Cultură a rezumat în câteva cuvinte cum a început acest proiect şi ce a realizat până acum (donarea a peste 3000 de cărţi) şi care este miza lui în prezent: aceea de a apropia cititorii de scriitori, la întâlniri pregătite într-un cadru relaxat.

IULIAN TĂNASE şi-a caracterizat ultima carte semnată ca fiind plină de viaţă, rezultatul întâlnirii dintre universul blazat al unui tată adult şi cel al universului copiilor săi, populat de poezie şi gândire magică. Vorbitorul a sugerat că toţi copiii parcurg o fază poetico-filosofică în dezvoltarea lor, dar e important pentru părinţi să fie suficient de atenţi,  să o surprindă şi să o valorifice la momentul potrivit. În fond, adulţii au doar de învăţat de la cei mici. Adora şi Sacha, la fel ca alţi copii, au o filosofie a minţii aparte, ei pot preda adulţilor un tip particular de atenţie şi mirare.

Aşa cum ne-a amintit Iulian Tănase, ideea acestui volum a avut multiple surse de inspiraţie: de la o altă  carte publicată de Editura Humanitas în anii 2000 (Experimentul Zaica), jurnalul cugetărilor copilăreşti ţinut de soţia lui Iulian Tănase dar şi insistenţele prietenilor acestora de a alcătui un volum cu răspunsurile date de Adora şi Sacha.

EXPERIMENTUL MAMATATA este o carte de parenting, o carte cu mize ludice dar şi reflexive, o carte prin care cititorii nu doar că se vor amuza, ci vor primi un imbold subtil de a-şi asculta mai cu atenţie proprii lor copii, de a le acorda atenţia de care au nevoie şi de pe urma căreia tot adulţii pot ieşi mai câştigaţi.

Iulian Tănase a citit câteva fragmente din carte,  a spus câteva cuvinte şi despre cartea şoferului său de ocazie, poetul Răzvan Vasile (Ars nevrotica, proaspăt apărut la Editura Herg Benet) şi a răspuns întrebărilor publicului, amintindu-şi amuzat de momentele în care şi-a pierdut răbdarea, încercând să-şi imagineze cum vor privi proprii săi copii acest volum la vârsta maturităţii, povestind despre cum poezia şi metafizica se pot naşte dintr-o negociere a mersului la culcare, despre felul pripit şi arogant în care unii părinţi se consideră mult mai inteligenţi decât copiii lor.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, nu înainte ca Grupul Glisando să ofere un recital polifonic de colinde. Invitaţia la joc, la râs dar şi la reflecţie, trimisă prin volumul semnat de Iulian Tănase a fost continuată tot în spirit ludic de o vizită mult aşteptată de cei mici.

Am rămas în lumea copilăriei şi a imaginaţiei şi -am urat bun venit lui Moş Crăciun  care a vizitat Salonul Şt.O.Iosif, încărcat de o mulţime de daruri. În acorduri de colind şi sub privirile entuziaste ale celor mici, Moş Crăciun i-a chemat, rând pe rând, pe copii să le ofere cadouri. Mai sfioşi sau mai hotărâţi, mai mari sau mai mici, copiii au demonstrat că, deşi cuminţenia e un ideal prea exigent pentru o vârstă atât de plină de provocări, cântecele şi poeziile sunt de nelipsit de la un asemenea eveniment.

Moş Crăciun şi-a luat apoi la revedere de la cei prezenţi, după ce a cântat alături de copii.

20151219_174931

A fost o după amiază frumoasă în care am celebrat, în diferite forme, spiritul mereu surprinzător şi familiar al copilăriei, în pragul sărbătorilor de iarnă.

Mulţumim lui Iulian Tănase pentru că a ales să-şi lanseze cartea EXPERIMENTUL MAMATATA la Braşov, mulţumim tinerilor implicaţi în proiectul Piramida de Cultură, mulţumim desigur şi lui Moş Crăciun pentru vizita în avanpremieră pe care a făcut-o Librăriei Şt.O.Iosif.

Volumul EXPERIMENTUL MAMATATA (Editura Herg Benet, 2015), de Iulian Tănase e disponibil şi pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *