Luna februarie a debutat cu prima întâlnire din 2016 pe care o organizăm în colaborare cu tinerii de la Piramida de Cultură. Proiectul care promovează lectura şi aduce mai aproape scriitorii de cititori a pregătit braşovenilor o întâlnire cu o jurnalistă tonică şi inteligentă care spune despre ea că este o optimistă ce caută fărâme de miracol în fiecare zi.

SÂMBĂTĂ, 6.02.2016, în Salonul Şt.O.Iosif am lansat volumul de proză scurtă CAMERE DE HOTEL (Editura Herg Benet, 2015), alături de autoare, ANDA DOCEA, o autoare capabilă să creeze o familiaritate aparte cu publicul, atât în scris, cât şi la întâlnirile live.

20160206_132941

Am deschis evenimentul amintind că volumul lansat este o colecţie de miniaturi, microconfesiuni, microficţiuni în care orice cititor poate găsi măcar un text care să-l atingă, un text care să-l cucerească, mai ales că Anda Docea abordează compoziţii variate în tematică şi în ton. CAMERE DE HOTEL e o carte despre relaţii, despre întâlniri (tăcute sau vocale, reale, posibile, ratate), despre lucrurile care rămân nespuse între oameni, despre minutul de aur al fericirii, despre prietenie, amintiri şi mai ales despre maturizare. E o carte care îţi dă senzaţia că autoarea îţi este o prietenă longevivă, amuzantă, sensibilă şi inteligentă, capabilă să te surprindă prin observaţii subtile.

Teo, de la Piramida de Cultură a recapitulat reperele care au animat acest proiect, ce a început sub titulatura de Piramida Cărţilor (având ca miză colectarea cărţilor pentru a facilita accesul la lectură categoriilor sociale defavorizate) şi a continuat apoi cu apropierea cititorilor de scriitori în forma unor întâlniri într-un cadru degajat.

Naturală şi relaxată, ANDA DOCEA şi-a exprimat bucuria de a fi cooptată drept parteneră în proiectul Piramida de Cultură, mai ales că se înţelege bine cu liceeni şi cu cititorii tineri în general. Compoziţiile cuprinse în volumul CAMERE DE HOTEL au fost scrise în perioada 2008-2013 iar autoarea a recunoscut că a avut de operat o selecţie din nu mai puţin de 300 de texte pentru pregati in cele din urma 57 spre publicare. A preferat să le aduca in atentie în forma lor origjnala, de proză scurtă şi  să nu le transforme în roman, chiar dacă a fost avertizată că proza scurtă nu este la mare căutare în România (deşi, cel puţin în privinţa acestui volum, cifrele ne spun contrariul).

Anda Docea a vorbit despre feedbackurile variate şi surprinzătoare pe care le-a primit de la cititori, de adresabilitatea largă a volumului: în vreme ce bărbaţii au apreciat mai degrabă prozele din prima parte a cărţii (ficţiune), adolescenţii au fost încântaţi de textele din ultimele două părţi, mai apropiate de zona motivaţională, iar apropiaţii Andei Docea au citit cu plăcere prozele cu încărcătură biografică.

Titlul cărţii, care este şi titlul uneia dintre prozele cuprinse în volum trimite la o perspectivă interesantă, metaforică asupra vieţii – viaţa ca o succesiune de camere de hotel pe care le vizităm, în care rămânem perioade mai lungi sau mai scurte de timp, personalizându-le, construind poveşti, colecţionând amintiri, părăsindu-le sau revizitându-le în cele din urmă (un alt motiv important care traversează cartea este cel al nehotărârii, răzgândirea, schimbarea fiind stări pe care le putem îmbrăţişa drept fireşti).

Anda Docea a oferit şi o lectură publică, dând citire unei proze din volum şi a discutat apoi cu cei prezenţi despre luxul nehotărârii de la finalul anilor 90 (atunci când a renunţat la Informatică, pentru a se apuca de Jurnalism), despre momentele de respiro de care avem nevoie chiar şi în situaţiile în care totul merge bine, despre riscurile sincerităţii în literatură şi despre următorul proiect de autor.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim Andei Docea că a ales să-şi lanseze volumul la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, mulţumim celor de la Piramida de Cultură pentru iniţiativa de promovare a autorilor români, mulţumim publicului pentru participare.

Volumul CAMERE DE HOTEL (Editura Herg Benet, 2015) va fi din nou disponibil şi pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *