yona yeroSunt un cititor care adoră distopiile postapocaliptice cu zombi, cu ameninţările care pun în pericol existenţa civilizaţiei şi a speciei umane nu atât din exterior, accidental, ci microscopic şi intim, direct din cele mai adânci structuri biologice. Rezultatul unei apocalipse zombi, dincolo de faptul că nu anihilează complet viaţa, ci doar o transformă, produce o mutaţie spre o treaptă inferioară pregăteşte şi un teren provocator pentru supravieţuitorii rămaşi: un teren în care ideea de umanitate, de identitate personală sunt mereu aduse în discuţie iar graniţele, aparent bine trasate între foştii locuitori civilizaţi şi zombi infectaţi încep să se estompeze pe măsură ce populaţia decimată îşi pierde una dintre resursele esenţiale pentru fundamentarea civilizaţiei şi a traiului în comun: încrederea în semeni.

Iar dacă regizorul George A Romero a deschis prin lungmetrajele sale paralelismul între zombi ucigaşi şi supravieţuitorii încolţiţi, seria The Walking Dead a lui Robert Kirkman a dus explorarea cotidianului postapocaliptic într-o lume alternativă descompusî de boală şi neîncredere la un nivel mult mai amănunţit. Recunosc că îmi doream de ceva vreme să citesc un roman românesc proiectat printre provocările zombi postapocaliptice şi l-am găsit, cu toate ingredientele potrivite, în cartea Laviniei Călina, Zona Zero.

Zona Zero asumă premisele familiare, uşor alterate (zombi sunt identificaţi drept paraziţi) dar recognoscibile pentru orice fan al universului viu pervertit de un agent patogen misterios. Primele pagini derulează rapid, fără explicaţii inutile, etapele traversate de civilizaţie în spirala prăbuşirii: de la şefii de stat care s-au acuzat reciproc, la nebunii care au vorbit de pedeapsa divină, la valurile de refugiaţi, zvonurile, haosul, violenţa, apariţia taberelor de refugiaţi pe măsură ce epidemia zombificatoare a luat amploare şi a scăpat de sub control. Acţiunea începe într-o lume schimbată la faţă, într-un avanpost al umanităţii, acolo unde câteva personaje îşi duc traiul cotidian, căutând să valorifice resursele rămase şi să evite infecţia adusă de paraziţi. În acest avanpost ajung doi fraţi, Vlad şi Vanessa, doi tineri naivi care nimeresc în mijlocul unei lupte surde pentru putere purtată între Elena şi Sorin. În vreme ce, iniţial, Elena dă impresia unei amazoane în care pulsează instinctul de supravieţuire, o prezenţă de gheaţă, cinică şi perfect adaptată noii lumi, Sorin pare să fie un tip mai prudent, cu o perspectivă strategică mai cuprinzătoare şi mai raţională. Doar că aşa cum vor afla Vlad şi Vanessa, aparenţele sunt înşelătoare şi viitorul imprevizibil. Odată cu sosirea reprezentanţilor din Zona Zero, un fel de refugiu suprem al supravieţuitorilor şi odată cu vestea că această capitală a umanităţii, unde accesul se face exclusiv pe baza unei cartele, e pe cale să pregătească o iniţiativă de distrugere în masă a oricăror forme de viaţă, echilibrul fragil din avanpost se prăbuşeşte. Elena şi Sorin vor intra într-un conflict deschis şi sângeros, ale cărui mize sunt reprezentate de accesul la Zona Zero.

Aşadar, supravieţuitorii vor cădea victime nu doar paraziţilor prădători ci şi vânătorilor umani care aplică o logică nemiloasă, cantitativă şi oportunistă în selecţia semenilor candidaţi spre salvarea în Zona Zero. Ca orice explorare veritabilă a apocalipsei zombi şi Lavinia Călina reuşeşte să contureze reperele angoasante, permanent ameninţătoare ale universului supravieţuitorilor. E vorba de un univers în care relaţiile se renegociază permanent, în care judecăţile morale devin riscante, categoriile etice de bine şi rău sunt volatile, în care oamenii încearcă să reconfigureze insule de firesc într-o mare de haos, un univers populat de monştri cu chip desfigurat explicit de boală sau implicit de disperare, un univers în care cinismul, pe de o parte, dar şi solidaritatea umană pe de alta parte, în câteva momente de graţie, ating cotele cele mai înalte.

Romanul Laviniei Călina are tot ce îi trebuie pentru a intra în galeria respectabilă a distopiilor zombi: atmosferă convingătoare, personaje imprevizibile, înfruntări pline de supspans dar şi momente de tensiune şi pândă, toate evocând o lume care actualizează, în situaţii limită, dimensiunea luminoasă dar şi dimensiunea întunecată a umanităţii. Este un prim popas ficţional binevenit, amprentat discret cu repere autohtone, într-un univers  cu mare potenţial narativ.

Va asteptam SAMBATA, 20.02.2016, ora 15,  la Libraria St O Iosif Brasov la lansarea romanului ZONA ZERO, alaturi de Lavinia Călina şi tinerii de la Piramida de Cultură!

ZONA ZERO – Lavinia Calina – Editura Herg Benet, 2015

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *