noiPoate contaminat uşor de spiritul  sărbătorilor şi de clişeele exploatate la maxim pe toate canalele media şi în cotidianul urban, mi-am dorit să găsesc, în perioada aceasta o poveste de familie contemporană. Doar că, încercând să evit excesele inevitabile ale sărbătorilor, când comediile sunt prea romantice, bucatele prea multe, colindătorii prea emfatici, am căutat totuşi un roman mai aparte, un roman mai echilibrat, o poveste care să nu fie prea sentimentală dar nici prea cinică, o poveste care să iasă totuşi din tipare dar să ofere o evoluţie credibilă şi plauzibilă. Am fost extrem de încântat să reuşesc să găsesc acest echilibru de ingrediente în cartea lui David Nicholls, NOI, tradusă şi publicată la Editura Litera.

Autorul bestsellerului O Zi, tot o poveste de cuplu originală, întinsă pe mai multe decenii dar care se concentrează pe câte o singură zi din fiecare an al vieţii personajelor, David Nicholls, un scriitor şi un scenarist cu experienţă revine cu un volum care a fost nominalizat la presitigosul Man Booker Prize şi care aduce în atenţie povestea destrămării şi posibilei resuscitări a unui cuplu obişnuit (sau aproape obişnuit) din Anglia ultimilor decade. Douglas, naratorul întregii istorii, este un biochimist trecut de 50 de ani care traversează, mai degrabă forţat de împrejurări, decât de nelinişti interioare personale, criza vârstei de mijloc: împăcarea cu realitatea îmbătrânirii, gestionarea relaţiei dificile cu fiul său adolescent, Albie şi mai ales întâmpinarea veştii pe care o primeşte de la Connie, soţia sa cu care are o căsnicie de peste 20 de ani, că aceasta urmează să îl părăsească. Înainte de plecarea lui Albie la universitate, nutrind speranţa naivă, cel puţin optimistă a unui moment salvator care să adune familia laolaltă sau măcar să amâne momentele anxiogene ireversibile, cei trei  pleacă într-un tur al Europei, un tur iniţiatic care să-l pregătească pe Albie, în spiritul tradiţiilor din secolul XVIII, pentru o intrare simbolică în lumea adultă, un tur care să ajute cuplul aflat în criză să redescopere reperele care au fundamentat relaţia atâţia ani.

De la Parisul care seduce iremediabil şi aduce acea infuzie promiţătoare a reuşitei familiale, zâmbind pe biciclete, admirând obiecte de artă, vizionând filmele lui Godard, Douglas, Connie şi Albie ajung la Amsterdan, tăticul trendy al oraşelor europene, unde întâmplările ciudate se ţin lanţ – de la hotelurile cu aparenţe erotice, la întâlnirea cu motociclişti orgolioşi şi cu prostituatele generoase. Aici însă tensiunile escaladează şi Albie îşi părăseşte părinţii, plecând la drum prin Europa,  însoţit de o prezenţă feminină boemă. Douglas şi Connie decid să pornească în căutarea lui dar planul lor pare să se termine abrupt în Germania, acolo unde miracolul optimist al călătoriei pare să se evapore inevitabil iar Connie  decide, lucid, că întreg demersul de resuscitare a eşuat. Contrar aşteptărilor, Douglas alege să îl găsească singur pe Albie (în fond, e un om de ştiinţă inteligent şi metodic) aşa că protagonistul narator trece Alpii aşezaţi ca nişte incisivi de copoi, ajunge în Italia, lasă în urmă Verona şi poposeşte la Veneţia acolo unde crede că fiul său va profita de rezervarea făcută înainte de plecarea din Anglia. Cercetând oraşul în care a cerut-o de soţie pe Connie, în lung şi în lat, oprindu-se la Accademia, între atâtea picturi celebre, Douglas descoperă pentru prima oară tentaţia infidelităţii. Dar călătoria lui este încă lungă şi va trece prin Florenţa, Siena, Madrid, până va ajunge la Barcelona. Dacă îl va găsi pe Albie şi care va fi dezondământul acestui tur de forţă de salvare a unei familii vă rămâne să descoperiţi. Capitolele călătoriei prin Europa alternează însă cu o serie de flashbackuri care reconstruiesc viaţa cuplului Douglas-Connie. E vorba de o relaţie aparent extrem de improbabilă între un om de ştiinţă responsabil, practic, departe de profilul pătimaş. rebel, infidel şi bisexual de care se simte atrasă Connie, o absolventă a facultăţii de arte, o petrecăreaţă şi o dansatoare înnăscută care îşi priveşte adesea soţul ca pe un mare şi demodat stingător de incendiu. Douglas şi partenera sa ajung să întemeieze o căsnicie să fie apropiaţi, fascinaţi şi în acelaşi timp exasperaţi de diferenţele care par să îi despartă. Traversaţi de criza infidelităţii, a unei sarcini dificile, a alegerii între pasiunea profesiei şi presiunea supravieţuirii, a opţiunilor educaţionale diferite şi a opticilor de viaţă divergente, Douglas şi Connie vor simţi din plin tensiunea celor doi poli existenţiali: tentaţia renunţării şi tentaţia ataşamentului pentru un proiect personal în care au investit atât de mult. Iar la aceste probleme de fundal care se adaugă provocărilor de călătorie (ce pare să îşi rateze de timpuriu menirea iniţială) se adaugă şi dificila relaţie cu Albie, un adolescent atât de diferit şi de departe de standardele pe care le proiectează tatăl său.

Un roman  despre maturizarea posibilă încă la orice vârstă, un roman despre reinventarea de sine, despre speranţe oarbe, iluzii spulberate, despre contradicţiile care ne redefinesc viaţa personală, o incursiune fermecătoare în marile oraşe europene (capacitatea lui Nicholls  de a surprinde esenţa definitorie a locurilor încărcate de artă şi istorie este impresionantă), o fină, inteligentă şi melodramatică sondare psihologic, un portret al dificultăţilor unei vârste, condimentat cu mult umor şi comparaţii inspirate, romanul lui David Nicholls este o experienţă de lectură plină de viaţă, dulce-amară, care contureaya dificila şi dinamica istorie a trecerii de la doi la noi

Vă aşteptăm impresiile voastre despre acest roman la o nouă ediţie a Clubului de Lectură de la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, VINERI , 26.02.2016, începând cu ora 18.

 NOI – David Nicholls – Editura Litera, 2015

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *