După ce, de ziua Universităţii Transilvania, cadrele didactice şi studenţii au adus  literatura în oraş, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov şi au oferit recitaluri de poezie,  în a doua zi de primăvară am organizat un nou eveniment împreună cu cei de la Facultatea de Litere, un eveniment la care l-am avut invitat pe un scriitor şi jurnalist cunoscut, venit tocmai de la Bucureşti.

MIERCURI, 2.03.2016, în Salonul Şt.O.Iosif am găzduit o lectură publică susţinută de CRISTIAN TEODORESCU, autor al volumelor Maestrul de lumini, Tainele inimei, Povestiri din lumea nouă şi, mai recent, al prozelor bine primite de critică şi public: Medgidia, oraşul de apoi, respectiv ŞOSEAUA VIRTUŢII.CARTEA CÂINELUI (Editura Cartea Românească, 2015).

20160302_183807

Am deschis evenimentul, amintind plăcerea cu care am citit romanul lui Cristian Teodorescu, un volum care reconstruieşte atmosfera anilor 90, cu amestecul de vechi şi nou, cu acel timp al posibilităţilor şi fragilităţilor în care se combină pitorescul, disperarea, oportunismul, imprevizibilul. E vorba de un roman care, prin mai multe personaje şi mai ales prin figura protagonistului (Câinele – inginerul chimit care descoperă potenţialul presei scrise) recuperează portretul unor vremuri cu aparenţe înşelătoare, portretul unei generaţii care îşi păstrează şi astăzi o atitudine tabu faţă de acei ani ai antreprenoriatului după reţeta noastră secretă. Pentru mine, ŞOSEAUA VIRTUŢII.CARTEA CÂINELUI a reprezentat o revizitare lucidă a vremurilor pe care le-am trăit şi le-am înţeles prea puţin la acel moment.

ROMULUS BUCUR a vorbit despre lumea evocată de romanul lui Cristian Teodorescu: un univers dezagreabil salvat însă de arta de povestitor a autorului. Volumul supus atenţiei poate fi citit de cei care în anii 90 au fost tineri şi naivi, de cei care în aceaa perioadă îşi atingeau maturitatea, dar şi de tinerii de azi care pot aduce o completare detaliată şi în cunoştinţă de cauză informaţiilor auzite, de la părinţi sau bunici. Este vorba de o rememorare accelerată a atmosferei acelor timpuri, cu îmbogăţiţi peste noapte, cu evenimente scandaloase, cu umbra moştenirii fostei Securităţi.

RUXANDRA IVĂNCESCU a găsit în ŞOSEAUA VIRTUŢII.CARTEA CÂINELUI o posibilă rescriere a romanului Craii de Curtea Veche a lui Mateiu Caragiale, identificând diverse corespondenţe între Paşadia, Pantazi, Pena Corcoduşa şi personajele din proza lui Cristian Teodorescu. Povestea publicată la Editura Cartea Românească are şi o intrigă poliţistă şi e cuceritoare prin faptul că pare să pulseze de viaţă, punând în evidenţă începuturile presei scrise libere, al primelor emisiuni televizate, al felului bizar în care gastronomia, mondenul şi politica se întâlnesc într-o reţetă de afaceri de succes.

GEORGETA MOARCĂS a apreciat romanul lui Cristian Teodorescu drept o frescă socială în care se simte eroziunea reperelor morale. Personajul principal care îşi dezvoltă afacerea revistei cu reţete culinare intră, nu neapărat premeditat, în tot felul de jocuri de putere, e absorbit într-o lume aparent subterană care îndreaptă destul de transparent societatea românească într-o anumită direcţie. Protagonistul trăieşte dificultatea de a face alegerile potrivite în dezvoltarea proiectului său, sub presiunea marilor corupţi dar şi a unei pieţe în continuă schimbare. ŞOSEAUA VIRTUŢII.CARTEA CÂINELUI este un roman complement al cercetărilor istorice derulate de Marius Oprea.

CRISTIAN TEODRESCU a dat citire unor pasaje din cartea adusă în atenţie, dense în umor şi în capturi descriptive convingătoare.

Autorul a vorbit apoi despre sursele de inspiraţie şi interesul pentru literatura gastronomică dezvoltată de autori precum Mihail Sevastos sau Sanda Marin. ŞOSEAUA VIRTUŢII.CARTEAC CÂINELUI este un roman care îl va sprijini pe cititor să perceapă mai circumspect, mai critic lumea de ieri dar şi lumea de azi, în care îşi fac încă loc moştenitorii imperiilor antreprenoriale ale foştilor securişti. Lumea anilor 90, aşa cum transpare şi în proza invitatului nostru este o lume haotizată cu intenţie, o lume cu dimensiuni ridicole, mizerabile în raport cu care e necesară o distanţare printr-o anumită formă de ironie.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim cadrelor didactice şi studenţilor de la Facultatea de Litere pentru că au susţinut acest eveniment, mulţumim lui Cristian Teodorescu pentru că a ales să susţină lectura publică la Librăria Şt.O.Iosif Braşov.

Romanul ŞOSEAUA VIRTUŢII. CARTEA CÂINELUI (Editura Cartea Românească, 2015) este disponibil şi pe www.libris.ro

Cristian Teodorescu este autorul lunii martie 2016, pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *