Proiecția lunii martie – O Lecție de Viață

cinematecaNu cred să existe o sursă de inspirație mai mare decât dragostea. Dragostea este universală însă există nenumărate feluri de a o manifesta, de o arăta sau de a o încondeia în vreuna din cele șapte arte. În ciuda acestui lucru, mulți artiști se feresc să abordeze acest subiect de teama ridicolului sau a banalului. Cele mai temătoare în abordarea iubirii ca tematică principală sunt regizoarele de film. În cinematografie misoginismul este poate mai pronunțat ca în orice altă artă; prima femeie (și singura de până acum) care să câștige Oscarul pentru regie a fost Kathryn Bigelow în 2010. Din frica de a nu fi asociate cu filme „siropoase” și de a nu fi blocate în sintagma iubirii toată cariera lor, filmele regizate de femei sunt fie foarte aride și sterile (Agnes Varda, Ursula Meier sau Sofia Coppola), fie foarte violente și viscerale (Kathryn Bigelow sau Claire Denis). Este regretabil că acest lucru se întâmplă deoarece unele din cele mai frumoase și interesante filme pleacă de la ideea simplă a iubirii. Un astfel de film (la cârma căruia se află regizoarea daneză Lone Scherfig) este mult-aclamatul și mult-premiatul „O Lecție de Viață” apărut în anul 2009. Filmul („An Education” în titlul său original) pleacă de la premisa fiorilor primei iubiri însă pe parcurs se transformă într-un veritabil manual de dragoste și compromis metamorfozându-se, în cele din urmă, într-o lecție de viață.

Acțiunea filmului este plasată în Anglia anilor ’60 unde facem cunoștință cu Jenny (Carey Mulligan), o adolescentă crescută într-o familie strictă ce se pregătește pentru examenul de admitere la prestigioasa universitate Oxford. Viața fetei pare dinainte stabilită de către părinții și profesorii ei. Toate acestea se vor schimba din secunda în care Jenny îl întâlnește pe șarmantul David Goldman (Peter Sarsgaard), un bărbat mai în vârsta ce o seduce aproape instantaneu. Brusc, viața lui Jenny începe a se ghida după cu totul alte coordonate de până acum iar prioritățile ei se schimbă radical. Alături de David, Jenny se maturizează prin dragoste trecând rapid de la fetița timidă din suburbiile Londrei la femeia ce-și petrece weekendul la Paris alături de logodnicul ei. Jenny renunță la școală plănuind să se căsătorească cu David. Surprinzător este faptul că părinții ei (până atunci portretizați ca niște conservatori absoluți) nu numai că nu se opun acestor planuri ba mai mult încurajează viitoarea căsătorie dezvăluind faptul că dorința lor dintotdeauna a fost să o vadă pe Jenny căsătorită cu un om „important”. Dar cum nu orice poveste de dragoste se sfârșește precum basmele copilăriei, echilibrul fragil al iubirii perfecte dintre Jenny și David se rupe brusc atunci când femeia realizează realitatea unei vieți alături de misteriosul bărbat.

Cu o premisă dramatică destul de simplistă, acest film ar fi putut ușor să cadă în melodramă și să fie doar încă un film ratat de dragoste. Conștientă fiind de toate acestea, regizoarea Lone Scherfig refuză să-și judece personajele sau să se implice prea mult în viața lor emoțională. Prin acest refuz conștient ea se plasează pe o poziție echidistantă față de acțiune lăsând parcă personajele să-și ducă destinul până la capăt. Categoric, însă, revelația acestui film este minunata actriță Carey Mulligan (nominalizată la Oscar pentru rol principal) care, precum eroina pe care o interpretează, s-a transformat peste noapte dintr-o anonimă cu roluri mici prin seriale de televiziune obscure din Anglia într-o veritabilă starletă de film a secolului XXI.

Vă așteptăm așadar pe data de 11 martie 2016, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru vestii sosirea primăverii cu proiecția filmului „O Lecție de Viață”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *