Dincolo de orice capricii calendaristice şi meteorologice, primăvara la poalele Tâmpei are un vestitor convingător şi autentic: Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, evenimentul care aduce prospeţime şi vitalitate în cultura braşoveană, prilejuind întâlniri minunate cu lectura şi muzica. Evenimentul a cărui tradiţie se întinde peste mai bine de un deceniu a ajuns, în 2016, la ediţia cu numărul XIII, după ce, an de an, a crescut, s-a dezvoltat şi a adus mai aproape de cititori nume importante din cultura contemporană. Prima zi a ediţiei a XIII-a nu a trezit temeri nici măcar superstiţioşilor, dimpotrivă, s-a dovedit un motiv de mândrie şi de sărbătoare în primul rând pentru organizatori, atâta timp cât Libris celebrează şi prin acest eveniment 25 de ani de activitate fundamentată pe respectul pentru oameni şi cărţi. Business Park Braşov, cel mai modern centru expoziţional din oraşul Coroanei a fost locul în care i-am invitat pe toţi iubitorii de cultură, melomani sau pasionaţi de lectură să descopere surprizele pregătite în 2016.
Ca întotdeauna, o parte dintre braşoveni au fost prezenţi în Târg, încă de la primele ore ale dimineţii şi s-au familiarizat cu oferta pusă la dispoziţie la cele peste 50 de standuri care au pregătit promoţii speciale la cărţi, cd-uri dar şi la board games şi la ceaiuri aromate.
Şi în acest an, debutul evenimentului de la Business Park Braşov a fost unul muzical. Acordurile provocatoare ale chitării electrice mânuite de CRISTIAN HUIDIU au fost completate vocal de CORUL DE STUDENŢI al Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov, ilustrând întâlnirea dintre clasic şi contemporan care defineşte personalitatea Târgului de mai bine de 10 ani.
La ora 12 am deschis oficial evenimentul care aduce primăvara culturală la Braşov. Împreună cu partenerii Asociaţiei Libris Cultural, Primăria Municipiului Braşov, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Universitatea Transilvania Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov am urat bun venit vizitatorilor. Târgul din martie este o manifestare ajunsă la ediţia a XIII-a care îi întâmpină pe iubitorii de carte şi muzică pe aceleaşi coordonate familiare: tradiţiile româneşti şi tendinţele culturale contemporane se reunesc sub aceeaşi cupolă timp de patru zile, adunând laolaltă cititori, muzicieni, scriitori şi oameni de cultură.
CECILIA DOICIU, Director al Direcţiei de Cultură, Relaţii Externe şi Evenimente din cadrul Primăriei Braşov a amintit faptul că Târgul din martie este primul eveniment organizat prin ghidul de finanţare, un rezultat care nu ar fi fost posibil fără experienţa de mai mult de două decenii a Libris în pregătirea unui plan bine structurat.
COSMIN ROŞIA MICU, Director General al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov a adresat mulţumiri partenerilor şi i-a înmânat lui Virgil Oniţă, Preşedintele Asociaţiei Culturale Libris o diplomă de apreciere a anilor dedicaţi în promovarea cărţilor şi a muzicii.
VIRGIL ONIŢĂ a sugerat anecdotic că nu îi este teamă de numărul 13, atâta timp cât editorii, cititorii şi scriitorii sunt din nou împreună la evenimentul tradiţional al primăverii ajuns la un număr redutabil de ediţii.
Prof univ dr IOAN VASILE ABRUDAN, Rectorul Universităţii Transilvania, a subliniat importanţa Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, atât pentru cei aproape 20 000 de studenţi care studiază în oraşul Coroanei, cât şi pentru cadrele didactice care găsesc pe scena acestei manifestări un cadru potrivit pentru a-şi aduce în atenţie contribuţiile lor ştiinţifice şi literare.
NICU SAVIN, profesor de limba română şi inspector şcolar a amintit că bunavestire culturală de la Braşov este o ocazie pentru afirmarea creativităţii elevilor care va fi răsplătită în duminica Târgului, la gala premiilor Bucuria Lecturii.
Momentul deschiderii festive a fost urmat de un alt moment deosebit, în cadrul căruia am celebrat o prietenie longevivă cu o personalitate remarcabilă care şi-a pus amprenta în evoluţia Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov dar şi în viaţa culturală braşoveană în general. Un scriitor iscusit, un critic literar lucid şi generos în acelaşi timp, o prezenţă naturală şi plină de umor, DORU MUNTEANU este un om care a dăruit enorm comunităţii braşovene. El a fost şi este nu doar un colaborator, un sprijin profesional pentru Libris, ci şi un prieten de încredere al cărţilor, al oamenilor al oricărui proiect cultural în care se investeşte suflet şi profesionalism. ANA ONIŢĂ, Director General Libris Braşov a înmânat o diplomă de onoare prin care organizatorii recunosc şi preţuiesc importanţa celui care a dat continuitate Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.
Emoţionat dar inspirat de spontan, DORU MUNTEANU a amintit că, deşi a primit premii în şcoala generală şi în liceu, deşi a fost recompensat cu premii literare, este prima oară când primeşte o recunoaştere pentru activitatea sa culturală, civică şi socială, o activitate care a găsit un partener ideal în Librăria Şt.O.Iosif Braşov şi în Libris în promovarea cărţilor şi a scriitorilor.
După ce în anii trecuţi, profesorul Teofil Mihăilescu ne-a propus un exerciţiu de privire admirativă a spaţiilor sacre, în volumul ATHOS ARHITECTURĂ ŞI SPAŢIU SACRU, un exerciţiu de imersiune istorică, în volumul BRAŞOV ATMOSFERĂ, ARHITECTURĂ ŞI SPAŢIU URBAN, un exerciţiu de imaginaţie în volumul PALLADIUM, la Târgul de la Braşov, arhitectul ne-a propus un exerciţiu de privire critică în raport cu degradarea spaţiului public urban: lansarea cărţii ROMÂNIA PARALELĂ. ALIENARE ŞI KITSCH ÎN ARHITECTURĂ ŞI SPAŢIUL URBAN. Teofil Mihăilescu şi-a amintit că ideea scrierii unui astfel de volum, un pretext fotografic de reflecţie pentru numeroşii autori care şi-au adus contribuţia la alcătuirea lucrării, a venit în 2002, la Los Angeles, acolo unde în spatele unei biserici improvizate, Teofil Mihăilescu s-a reîntâlnit cu România profundă. Dacă utopiile proiectate după Thomas Morus au căutat să rescrie realităţile nemulţumitoare, demersul întreprins de Teofil Mihăilescu şi colaboratorii săi (printre care jurnalişti, profesori universitari, jurnalişti, muzicieni, dirijori, feţe bisericeşti) pledează pentru o perspectivă răsturnată: o amintire a faptului că România are deja o dimensiune ideală pe care merită să o păstrăm şi mai ales să o protejăm de deraparea în alienare şi în kitsch.
I-am invitat pe vizitatori la un moment inedit: un spectacol vizual pregătit de IOAN ASTALUŞ, ecologist, caricaturist, maestru al artei vegetale (sculptează în fasole, fistic, castană, mango). Artistul specializat în sculptură monumentală dar şi în cea miniaturală (Ioan Astaluş este autorul celei mai mici corăbii în sticlă dar şi cel care l-a sculptat pe Mihai Eminescu în bob de orez) şi-a prezentat creaţiile doesebite. Lucrările sale în miniatură sunt expuse în toată lumea de la Montevideo, Montreal şi până la Sidney, Ioan Astaluş fiind şi singurul sculptor care a expus la Luvru chipul lui Hristos realizat într-o castană.
Următorul eveniment a fost o ocazie pentru vizitatorii Târgului să descopere rezultatul dialogului dintre desen şi cuvânt la care şi-au dat concursul talentaţi elevi braşoveni. Volumul ARIPI DE LUMINĂ (publicat de Editura Pastel, susţinut de Tiberiu Roth şi de comunitatea evreiască din Braşov), coordonat de profesor psiholog Cânda Rodica, este o carte apărută în trei limbi: română, engleză, ebraică, o carte scrisă de copii în memoria altor copii, un portret al celor 38 de copii evrei braşoveni care au dispărut în timpul Holocaustului. Eliane Alboni Voicu a oferit o lectură publică a unui fragment din volumul la care au lucrat elevii Colegiului Naţional Unirea Braşov şi elevii Liceului de Arte Hans Mattis Teutsch Braşov.
Primul moment poetic al Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov l-a avut ca protagonist pe ADRIAN LESENCIUC, preşedintele USR Filiala Braşov care a adus în atenţie un experiment literar gândit ca o replică dată Cărţii de nisip a lui Borges. Poeziile sale cuprinse în volumul CARTEA DE APĂ (Editura Cartea Românească, 2016) au fost comentate de Evelina Cîrciu care a surprins textualismul asumat, scenografia poetică ingenioasă, în care cuvintele sunt prilej de reflecţie dar au şi efect senzorial furtunos
Scena Târgului a primit apoi vizita autorilor publicaţi de Libris Editorial. Un scriitor cu o biografie zbucimuată, dramatică, a reuşit să îşi păstreze o anumită seninătate, un anumit spirit al celebrării clipei, un apetit pentru reflecţia în tonuri senine a efemerităţii vieţii, a trecerii timpului şi mai ales a iubirii. Toate acestea se simt în volumul ROMAIATE, ajuns la ediţia a III-a, o carte scrisă parcă în memoria marelui poet persan Omar Khayyam. canta placerea tristetile, viata si moartea in versuri sententiale. Adrian Lesenciuc a dat citire cronicii versificate în ritmurile lui Dumitru Nicodim iar actorul Mihai Bica a oferit un recital cu vocea sa inconfundabilă.
I-am invitat pe braşoveni la o întâlnire cu un cunoscut şi remarcabil profesor braşovean, un călăuzitor al mai multor generaţii de ucenici în ale scrisului. FLORIN ŞINDRILARU a adus în atenţie colecţia de cronici, eseuri şi comentarii în două volume, reunite sub titlul CHIRIAŞUL SECUNDEI, pe care Libris Editorial a fost onorată să o publice. Dana Anghelescu, Director Libris Editorial a amintit că editura pe care o coordonează are în portofoliu autori braşoveni respectabili iar Florin Şindrilaru este un scriitor care are un loc de seamă în galeria autorilor publicaţi. Profesorul MIRCEA MOŢ a apreciat dialogul original cu opera literară, pe care îl întreprinde Florin Şindrilaru în volumul său, un demers care dovedeşte ochiul format pentru paginile de literatură incontestabilă. În acest sens Mihail Kogălniceau ar putea fi observat drept un optzecist avant la lettre iar scrisoarea lui Neacşu o mostră de proză poliţistă. Florin Şindrilaru a amintit că în volumul său se opreşte şi asupra poeziei şi prozei braşovene, căutând să identifice elemente noi, mai puţin analizate şi sesizate în textele literare.
Liceenii braşoveni nu au ratat lansarea volumului LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ , BACALAUREAT, SUBIECTUL AL III lea coordonat de Mircea Moţ şi semnat de numeroşi dascăli: Ramona Alupoaiei, Monica Began, Elena Ramona Dobroiu, Dana Mocanu, Nicolae Munteanu, Maria Pandele, Anda Silea. DORU MUNTEANU a apreciat efotul colectiv al autorilor de a oferi instrumentele şi noţiunile de teorie literară într-o manieră succintă şi accesibilă care să faciliteze decodarea textelor şi comentariilor literare, nu doar analize prefabricate care să fie învăţate pe de rost. MIRCEA MOŢ a amintit că acest volum s-a născut din dorinţa de a veni în sprijinul elevilor, de a le pune la dispoziţie schiţe de concepte operaţionale şi secvenţe literare comentate care să servească drept model pentru ucenicii care îşi încearcă fortele de interpretare in contact cu textul literar.
A patra apariţie editorială care poartă sigla Libris Editorial adusă în atenţie a fost un volum de memorii. O personalitate remarcabilă, membru al Societăţii de Artişti Arhitecţi din Londra şi al Open Studios din Cambridge, ADRIAN TUCHEL, cel care şi-a condensat pasiunea pentru artă şi călătorie în nenumărate lucrări pe care le-a expus în Europa, a adus în atenţie volumul de memorii THE BRIDGE, o carte cu o scriitură care împleteşte scriitura subiectivă cu cea obiectivă. Aşa cum au aminti vorbitorii, DANA ANGHELESCU şi ADRIAN LESENCIUC, Adrian Tuchel are un destin fabulos de povestit: emigrat în anii 80, un om care a făcut perfomanţă artistică peste graniţe, păstrând însă patriotismul local, o figură renascentistă cu preocupări complexe.
Ca în fiecare an şi la ediţia a XIII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov am propus braşovenilor o dezbatere pe teme provocatoare de actualitate. Invitaţi prestigioşi, observatori experimentaţi ai fenomnelor sociale şi culturale actuale au discutat despre provocările şi şansele proiectate de orizontul religios în Europa contemporană. IULIA BADEA GUERITEE, jurnalistă la Courier International şi ALEXANDRU OJICĂ, doctorand în Teologie şi colaborator al revistei Dilema Veche au semnat împreună volumul DIALOGUL RELIGIILOR ÎN EUROPA UNITĂ (Editura Adenium) care a constituit o bază pentru o discuţie consistentă cu RAYMOND CLARINARD (redactor şef adjunct la Courier International), conf univ dr CONSTANTIN NECULA (o personalitate publică vizibilă şi populară printre tineri) şi RADU MAGDIN, analist politic. Vorbitorii au surprins maniera periculoasă în care politicienii şi o parte a presei explotează vulnerabilitatea şi reacţiile emoţionale şi instinctuale ale oamenilor în faţa atentatelor teroriste pentru a alimenta ura interconfesională. Participanţii la discuţie au încercat să răspundă la întrebări cu greutate precum: are ce căuta religia în spaţiul public? Pot creştinii să comunice eficient în Europa contemporană? Este religia o ultimă speranţă sau o sursă de exasperare? Conf univ dr Constantin Necula a vorbit despre exemplul de toleranţă şi echilibru religios oferit de Transilvania, de fondul dialogal preexistent între religii în spaţiul românesc de-a lungul a sute de ani, Raymond Clarinard a vorbit despre laicitatea inteligentă pierdută în zilele noastre, Alexandru Ojică a vorbit despre atotprezenţa păcii în discursul liturgic dar şi în discursul religios în general iar Radu Magdin a vorbit despre necesitatea autoevaluării societăţilor europene, identificarea unor reguli fundamentale de convieţuire, transreligioase.
După momentele de graţie atinse în timpul dezbaterii cu ecouri puternice în public, i-am invitat pe vizitatori la un eveniment dedicat dezvoltării spirituale, pregătită de astrologul MINERVA care a venit să ne vorbească despre volumul CHIRON – DESPRE ASTROLOGIA SUFLETULUI (Editura For You). Invitata noastră a surprins preocupările dar şi prejudecăţile şi confuziile pe care oamenii le fac când vine vorba de astrologie şi a vorbit despre Chiron, presupusul şaman, autovindecător şi astrolog din fiecare din noi.
Braşovenii au avut ocazia apoi să se întâlnească cu autorul uneia dintre cele mai populare cărţi ale momentului: DE VORBĂ CU EMMA (Editura Bestseller), semnată de VITALI CIPILEAGA sosit tocmai din Republica Moldova. Cartea face parte dintr-un proiect mai larg, în care e inclus şi blogul extrem de cunoscut devorbacutine.eu, un proiect care invită cititorii să îşi împărtăşească iubirile trăite, să discute despre provocările şi bucuriile acestui sentiment universal uman. ALICE NĂSATE BUCIUTA a amintit în deschiderea evenimentului că vizitatorii Târgului pot descoperi în volumul lui Vitali Cipileaga o poveste de care te îndrăgosteşti. Atâta timp cât mulţi dintre noi ascundem tristeţi pe care credem că le am uitat şi nu reuşim să ne împlinim în prezent, putem găsi în textul volumului o mângâiere pentru suflet, prilejuri de reflecţie pe marginea unor provocări existenţiale. Înainte de a oferi autografe cititorilor, VITALI CIPILEAGA a vorbit despre cum putem ajunge să transformăm o iubire într-o mare dragoste, despre cum putem clarifica orizontul relaţional în care să găsim motivaţia de a merge împreună sau de a renunţa la persoana de lângă noi.
La lăsarea serii am lăsat muzica să vorbească. GENŢIANA GANEA, o prezenţă scenică şi o voce extrem de convingătoare, participantă la multe concursuri muzicale din România, câştigătoare a Premiului Special al Radiodifuziunii Române la Festivalul Mamaia 2004 a adus un autentic spirit de primăvară pe scena de la Braşov, odată cu lansarea albumului O ZI PERFECTĂ.
Încheierea primei zile a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov a fost una romantică şi nostalgică. Cunoscuta interpretă şi realizatoare TV, CORINA CHIRIAC a venit la Business Park Braşov pentru un dublu eveniment: lansarea volumului CĂUTÂND IUBIREA (Editura Orizonturi) şi lansarea albumului HAI HAI LÂNGĂ MINE STAI (Eurostar). Horia Nilescu, Director Multimedia Libris Braşov a amintit că volumul Corinei Chiriac cuprinde povestiri şi nuvele, cu şi fără caracter autobiografic care au fost scrise într-o vacanţă la Buenos Aires, într-o sinceră încercare de literatură în care biografia se ridică la nivel de simbol universal. Albumul pregătit de Corina Chiriac cuprinde linii melodice cu care interpreta a devenit cunoscută şi majoritatea textelor sunt semnate chiar de ea.
Aşa am încheiat prima zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, în acordurile unei piese cât se poate de primăveratice: STRADA SPERANŢEI pe care publicul a interpretat-o alături de populara interpretă. Vă aşteptăm şi mâine pentru un nou maraton de evenimente.