După o întâlnire cu specialiştii din domeniul educaţiei, dezvoltării personale, după debutanţii care au trezit curiozitatea cititorilor, după recitalul minunat şi variat oferit de un trio instrumental profesionist, nu am epuizat deloc potenţialul cultural al finalului lunii martie şi nici curiozitatea braşovenilor. A treia zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov a avut o agendă plină de evenimente şi a pregătit acelaşi cadru cald şi familiar pentru vizitatorii săi, chiar şi atunci când, din punct de vedere meteorologic, iarna pare să se fi întors la Braşov.

12

Primele ore ale dimineţii au oferit vizitatorilor momente memorabile, în compania muzicii şi a cărţii. Fie că şi-au planificat vizita în căutarea noutăţilor şi a ofertelor deosebite, fie că au dorit să iasă din cotidian, la final de săptămână, dincolo de ritualul cumpărăturilor obişnuite sau de vizita în mall-uri, fie că au căutat o  atmosferă  aparte, densă în arome plăcute, un fond muzical şi surprize vizuale, iubitorii de cultură matinali au găsit întâmpinări potrivite pentru aspiraţiile lor de weekend, la Braşov Business Park.4

3

Evenimentele au început odată cu deschiderea celei de-a treia zi a Târgului. Încă de la ora 10, profesorul ION POPESCU TOPOLOG i-a invitat pe cei prezenţi la prezentarea celui mai recent volum de proză publicat la Editura Pastel, redactat de data aceasta din perspectiva unui bunic cu apetit diaristic. Momentul prezentat de GABRIELA DARABAN, de la Editura Pastel a fost completat de prezenţa protagonistei cărţii, micuţa Ştefania care a răspuns inspirat întrebărilor moderatoarei.  Cartea este o cronică subiectivă a unor întâmplări petrecute de-a lungul unei veri, sub ochii bunicului. Autorul a sugerat că volumul său ar putea fi privit şi ca o replică feminină la Micul Prinţ. Ion Popescu Topolog a dat citire , evocând inventivitatea, creativitatea precoce a copiilor din generaţia contemporană.

Am dat tonul cele de-a treia zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov printr-un moment artistic. În dimineaţa de sâmbătă, prospeţimea primăverii a fost oglindită de prospeţimea vârstei şi a talentului. RAUL ENACHE, elev al Colegiului Naţional Dr Ioan Meşotă a susţinut un minirecital folk, abordând celebrele compoziţii Antiprimăvara, respectiv La plecarea ta.

Mesajul specialistei care a urcat pe scena Târgulu a fost cât se poate de convingător: dorinţele noastre se împlinesc prin cunoaştere şi credinţă. I-am invitat pe vizitatorii Târgului, sosiţi din Braşov şi din afara Braşovului să afle mai multe despre potenţialul fiecărui individ, despre mijloacele de a obţine o stare de sănătate radiantă. În a treia zi a Târgului, psihologul clinician, expert Bowen, autoare a 10 cărţi şi a unor cursuri de dezvoltare personală pentru cupluri, femei, părinţi, adolescenţi, creatoarea programului Holisterapia. NICULINA GHEORGHIŢĂ  a propus câteva repere de autocunoaştere şi tehnici pentru a reveni la starea de echilibru mental. Regăsirea puterii interioare, aşa cum a sugerat Niculina Gheorghiţă se leagă de de posibilitatea intervenţiei asupra minţii. Dacă fiinţa umană poate fi gândită în 3 dimensiuni: corp, minte, spirit, singura dimensiunea în care putem opera schimbari semnificative este mintea umană (care este şi originea suferinţei). Pentru a reuşi o asemenea intervenţie e necesară identificarea condiţionărilor şi moştenirilor traduse în comportamente automate şi reacţiile imitate de la părinţi – aşa putem  face primii paşi pentru a reuşi conştient să schimbăm subconştientul (acolo unde se fundamentează o mare parte a comportamentelor noastre). În cadrul conferinţei, Niculina Gheorghiţă a prezentat şapte tehnici accesibile prin care putem avea impact asupra propriei noastre persoane, prin care putem pune bazele construirii unui viitor conştient.

La ora prânzului braşovenii au avut ocazia să se întâlnească cu un vânător experimentat şi rafinat de mituri ale imaginarului colectiv. LUCIAN BOIA a venit la Braşov să lanseze volumul care vorbeşte cu luciditate despre una dintre cele mai sensibile şi longevive obsesii româneşti: Mihai Eminescu. După ce în urmă cu 2 ani, profesorul de istorie a vorbit despre micul paradis al României Mari, Balcicul, astăzi LUCIAN BOIA a prezentat explorarea sa a uneia dintre cele mai sensibile obsesii româneşti: MIHAI EMINESCU. Volumul Mihai Eminescu – Românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit analizează construcţia mitului eminescian, valorificând mai multe surse  documentare, felul în care Eminescu a devenit un simbol, o sinteză reprezentativă şi cuprinzătoare a românismului în general. MIHAIL VAKULOVSKI a amintit faptul că Lucian Boia scrie nu doar despre Mihai Eminescu, cât despre felul în care l-au transformat intelectualii ulterior pe marele poet romantic. LUCIAN BOIA a subliniat că volumul lansat nu reprezintă un demers defăimător la adresa lui  Mihai Eminescu, ci e vorba de o analiză a construcţiei unui fenomen comun şi particular în aceeaşi măsură care a proiectat o aură supremă scriitorului romantic. Aşa cum a sugerat profesorul bucureştean, mistificarea este o armă cu dublu tăiş:  ridică în absolut dar riscă să îngheţe şi să plictisească prin insistenţa adulatorie. Lucian Boia a vorbit şi despre complotul împotriva lui Eminescu, despre mitul eminescian ca o expresie a dorinţei de afirmare a unei culturi mici şi nesigure şi a intrat în dialog cu cititorii oferind impresii despre extremismul politic eminescian (şi despre importanţa plasării sale în contextul epocii), despre posibilitatea unor mitologii similare şi în alte state. Nu în ultimul rând profesorul Boia a vorbit şi despre cel mai recent proiect editorial: o stranie istorie a comunismului românesc.

I-am invitat apoi pe cei prezenţi la o întâlnire  cu o personalitate culturală şi marcantă. Medic neurolog, profesor universitar, autor al unor brevete, o figură enciclopedistă cu un apetit  pentru cunoaştere deosbit, DUMITRU CONSTANTIN DULCAN este autorul unor cărţi actuale, cărţi care au potenţialul de a anticipa o nouă paradigmă de explicare a lumii în care ştiinţa şi religia nu se mai află în competiţie ci operează împreună pentru a oferi un tablou complet al universului. Prezenţa profesorului Dulcan la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică a fost cu atât mai onorantă, cu cât volumele sale ilustrează puterea de schimbare a cărţilor, de recalibrare a perspectivelor asupra vieţii şi asupra universului. VASILE GEORGE DÂNCU, Directorul Editurii Şcoala Ardeleană a împărtăşi  câteva cuvinte despre colecţia NOUA SPIRITUALITATE inaugurată la editura pe care o conduce şi care cuprinde lucrări semnate de Mircea Opriţa, Sorin Negruzzi, apoi a sintetizat mesajul general ce poate fi regăsit în volumele profesorului Dulcan: la baza crizei contemporane stă o problemă spirituală. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN a vorbit despre nevoia pentru o nouă spiritualitate care să fundamenteze valori morale menite să conserve sănătatea şi existenţa socială armonioasă şi echitabilă într-o lume a diversităţiii psihologice, religioase şi culturale.   Oferind exemple din lecturile sale şi din rezultatele publicate de diverşi cercetători, profesorul Dulcan a comentat pe marginea posibilităţii de a mobiliza energiile mentale ]n vederea modelarii lumii. Vorbitorul a intrat în dialog cu cei prezenţi şi a răspuns întrebărilor despre boala psihică, despre raportul dintre suflet şi spirit. Evenimentul a fost urmat de o lungă sesiune de autografe pe care neurologul a acordat-o cu generozitate.

Pe scena Târgului Internaţional de Carte şi Muzică a urcat apoi un trio feminin plin de vitalitate, personalităţi care semnează texte pline de sensibilitate în Revista Tango, care explorează dimensiunea feminină  a existenţei. Prietena noastră longevivă ALICE NĂSTASE BUCIUŢA,  un model de profesionalism şi modestie a moderat o discuţie sinceră cu CARMEN VOINEA RĂDUCANU (jurnalist, blogger, PR, producătoare pentru Mihaela Rădulescu) şi ANCA RĂDULESCU (make up artist). Pentru Carmen Voinea Răducanu scrisul s-a dovedit o salvare şi o eliberare, vorbitoarea sugerând că după o biografie încercată a trăit lecţia pe care a împărtăşit-o audienţei: iubirea adevărată înseamnă să fii alături de cei dragi până la capăt. Anca Rădulescu a remarcat faptul că frumuseţea vine din interior şi a vorbit despre căsnicia ei solidă şi longevivă dar şi despre ştiinţa de a te privi în oglindă şi despre asumarea defectelor şi a particularităţilor fiecărui individ. Trei femei înfrumuseţate de iubire, căutătoare ale echilibrului existenţial au intrat apoi în dialog cu cei prezenţi.

I-am invitat pe cei prezenţi la lansarea unei necesare cărţi-mărturie, o carte despre nevoia de a fi autentici şi de a ne accepta aşa cum suntem. În faţa publicului a venit DOINE JELA, scriitoare, traducătoare, jurnalistă, cu o bogată activitate editorială, coordonatoare a unor prestigioase colecţii la Editura Humanitas şi Curtea Veche pentru a lansa romanul VILA MARGARETA (Editura Polirom), o poveste care împleteşte micile istorii cu marea istorie, realitatea cu ficţiunea. Prof univ dr RODICA ILIE a surprins caracterul dens al compoziţiei, apreciind felul în care autoarea reuşeşte să îmbine mai multe formule narative, o arhitectura care dovedeste valoarea romancierei Doina Jela. Autoarea care a mai oferit lecturi publice şi în alte oraşe din acest roman, s-a declarat surprinsă că puţini vorbitori au remarcat faptul că această carte conţine o mulţime de poze care se împletesc organic cu textul. Este un roman pe care autoarea îl doreşte accesibil, îl doreşte să se încrise în perspectiva literaturii care vrăjeşte şi se joacă cu cititorul, dar şi un roman care transmite traumele produse de un regim dictatorial unor generaţii pentru care libertatea a fost cel mai mare câştig postdecembrist.

ALEXANDRA GHEORGHE, o tânără scriitoare născută în judeţul Neamţ care a strâns o veritabilă comunitate de cititori în jurul romanului ei de debut Necunoscutul (Libris Editorial, 2015), o carte mărturisită inimii şi celor care o împlinesc ca om şi autor, a adus în atenţie continuarea acelei poveşti închinată dragostei; NECUNOSCUTUL volumul 2. Alexandra Gheorghe s-a deschis în faţa cititorilor şi a sugerat că scrie din pasiune, din dorinţa de a crea un spaţiu în care poate să evolueze şi să îi mulţumească şi pe alţii. Feedbackul pe care tânăra l-a primit de la cititori a fost, aşa cum este firesc în lumea literară, controversat, o controversă pe care şi-a asumat-o şi care a motivat-o să meargă mai departe, pledând literar pentru trăirea dragostei.

Regele în jocul de şah este cea mai slabă şi, în acelaşi timp cea mai importantă piesă de pe tablă. Această observaţie în ceea ce priveşte piesa ambivalentă pare să fi fost o proiecţie simbolică a volumului pe care l-am adus în atenţie braşovenilor: o poveste pe mai multe planuri care atacă teme ambiţioase, o poveste cu multiple etaje de lectură în care se împletesc accentele fantastice  şi cultura populară. JOCUL REGELUI este rezultatul parteneriatului profesional şi creator dintre CRISTIAN RADU GEORGESCU şi DAN CONSTANTIN ENESCU, o carte publicată sub sigla Libris Editorial. Unul dintre autori a recunoscut că acest volum este un tribut adus prieteniei dintre cei doi scriitori debutanţi, un tribut adus pasiunilor lor comune: lectura şi şahul, valorificând dreptul fiecărui individ de a-şi pune întrebări cu miză existenţială şi de a identifica posibile răspunsuri.

6

MIRCEA NEACŞA, Director TVR 3 a întreprins o analiză pertinentă şi riguroasă a temelor şi construcţiei acestui roman, observând opoziţia dintre bine şi rău care pare să traverseze întreaga arhitectură a volumului, abordată inclusiv în elemente precum jocul de şah sau ritualurile precreştine. DAN RĂDULESCU, actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş a citit apoi câteva fragmente din roman.

Vizitatorii Târgului au avut ocazia să descpere o modalitate atractivă şi inedită prin care să îi ajute pe cei mici să dobândească o dicţie corectă. CARMEN IVANOV, om de presă, specialist într-un domeniu destul de ignorat în România, acela al dicţiei corecte a revenit la Braşov pentru a vorbi despre singurele cărţi disponibile pe piaţa de carte din România, dedicate exerciţiilor de vorbire şi pronunţie: Şase saşi în şase saci, respectiv Străfurnica şi prietenii săi (20 de povestiri şi peste 400 de exerciţii menite să stimuleze imaginaţia şi să amelioreze defectele de vorbire). Carmen Ivanov împreună cu Mihai Crăciun au oferit informaţii despre noul proiect editorial, volumul al doilea din seria Străfurnica. Aşa cum a sugerat Mihai Crăciun, aceste volume care s-au dovedit extrem de populare, raportat la numărul de exemplare vândute (peste 4000) reprezintă deopotrivă un prilej de distracţie dar şi de instrucţie. Cei doi invitaţi au dat citire câtorva pasaje convingătoare din volumul Străfurnica.

Urmatorul eveniment s-a dovedit o pledoarie pentru creativitate şi curaj, în cadrul unei prelansări a volumului pe care invitata noastră îl va aduce în faţa publicului în luna mai. Camelia Suceanu, Director al Editurii For You a amintit că editura pe care o conduce doreşte să aducă în atenţia publiculului modele de viaţă, pentru că adesea cititorii au nevoie de confirmări, modele care să demonstreze că fiecare are o forţă în el care poate domina în momentul în care ne echilibrăm spiritual. GIULIA NAHMANY, personalitate media, antreprenoare, implicată şi în activităţi cinematografice şi muzicale (a fost recompensată cu premiul de popularite al Festivalului Cerbul de Aur în 2005) a sugerat că se simte mai puternică, mai sănătoasă, mai fericită, deşi a trecut prin încercarea dificilă a pierderii mamei şi a împlinit vârsta de 33 de ani.

Doi scriitori nonconformişti, provocatori şi imaginativi au urcat pe scena Târgului la lăsarea serii. DAN COMAN, autor recompensat cu Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu dar şi cu Premiul de debut al USR, autor al volumelor de proză Irezistibil, Parohia a lansat cel mai recent roman CĂSNICIE (Editura Polirom ,2015) o poveste care sondează psihologia de cuplu, o poveste despre prietenie, despre soluţiile originale aflate în gestionarea crizelor de mariaj.  MARIN MĂLAICU HONDRARI, autor al volumelor Cartea tuturor intenţiilor, Apropierea, Lunetistul a adus în atenţie un roman despre iubire, un bildungsorman în care experienţele iniţiatice ale protagonistului se leagă de… mult prea damnatul tutun. Cu mult umor şi ironie, cei doi autori au discutat despre vicii, despre poezia contemporană publicată la Editura Charmides (pe care o coordonează Marin Mălaicu Hondrari), au oferit recomandări de lectură poetice, înainte ca autorul Cărţii tuturor intenţiilor să ofere o lectură publică dintr-un roman publicat anterior, tot la Editura Polirom, Lunetistul.

Zona din faţa scenei de la Braşov Business Park a devenit neîncăpătoare, atunci când un artist complex şi complet a venit în faţa braşovenilor. Un reper al istoriei muzicale româneşti, cu o carieră impresionantă, NICU ALIFANTIS a pregătit o dublă lansare de carte şi cd. MIHAI COSMIN POPESCU, cunoscutul realizator al emisiunii Omul cu chitara, la Radio România, colaboratorul nostru longeviv în promovarea artiştilor şi a muzicii de calitate s-a aflat într-o ipostază nouă, de prezentator al lui Nicu Alifantis pe care l-a creionat drept un om plin de creativitate şi har de la divinitate, un profesionist inspirat, desăvârşit. Volumul FACECARTE cuprinde o colecţie de poeme, povestiri pe teme variate, portrete ale unor personalităţi marcante precum Mircea Baniciu, Mişu Fotino, Draga Olteanu, oameni care au trecut prin viaţa lui Nicu Alifantis şi pe care acesta le evocă în compoziţii ce au fost postate pe reţeaua de socializare. Astfel, Nicu Alifantis sfidează perisabilitatea milioanelor de fraze şi intervenţii care se pierd în neantul virtual, prin aceste amprente creative reunite în volumul lansat. NICU ALIFANTIS, prezent la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică în calitate de cantautor dar şi de scriitor, a amintit că e activ în mediul online, acolo unde de ani buni ţine legătura cu fanii săi şi că a fost încurajat să îşi reunească creaţiile într-e coperţile unei cărţi. Ideea albumului MADAME, MON AMOUR a venit de la Andrei Enescu şi este un cadou pentru toate doamnele şi domnişoarele, o plecăciune în faţa femininului în 15 cântece alese chiar de interpret.

NICU ALIFANTIS  a oferit apoi un minirecital prelungit, la cererea publicului, în care cantautorul a demonstrat cât de pătrunzătoare şi memorabile sunt piesele sale: audienţa a participat prin voce, palme şi degete la toate piesele interpretate de NICU ALIFANTIS iar încheierea a fost apoteotică: lungi aplauze şi ovaţii ca semne de recunoştinţă pentru un artist devotat.

Un grup care surprinde mereu publicul prin dialogul inspirat dintre poezie şi muzică pe care îl oferă la fiecare reprezentaţie a închieat inspirat cea de-a treia zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov: GRUPUL DE LITERE SUNETE ŞI CULORI CAII VERZI DE PE PEREŢI ne-au încărcat cu lirism şi acorduri frumoase în cadrul unui eveniment complex care a cuprins lansări de carte, recitaluri de poezie şi cântec. După păstrarea unui moment de reculegere în memoria scriitorului DANIEL DRĂGAN care a trecut la cele veşnice vineri, ALEXANDRA FITS a deschis muzical evenimentul, interpretând Ciobănaş cu 300 de oi.

S-a vorbit despre melancolia discretă a volumului Clipa de graţie, semnat de profesoara Mihaela Malea Stroe, lect univ dr VIRGIL BORCAN dar şi poetul ADRIAN MUNTEANU dând citire versurilor cuprinse în această carte. S-a vorbit despre volumele lui HANS BERGEL, eseist, prozator, publicist: Vin vulturii, respectiv Întoarcerea lupilor. Publicul a avut ocazia să se refamiliarizeze cu creaţiile lui Darie Magheru, un om de o verticalitate exemplară, un scriitor prea puţin cunoscut a cărui moştenire literară a fost readusă în atenţie de Daniel Drăgan şi de Valentin Ajder (care i-a publicat operele sub sigla Editurii Eikon). Seara s-a încheiat rotund, cu vers şi poezie.

Vă aşteptăm şi mâine, la ultima zi a ediţiei a XIII-a, a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *