După o zi plină la Business Park Braşov în care i-am întâmpinat pe cei mai curioşi braşoveni cu evenimente variate şi memorabile: de la lansări de carte, albume muzicale, dezbateri, am redeschis porţilor  iubitorilor de lectură şi melomanilor în a doua zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică, acolo unde scriitorii şi specialiştii au fost entuziaşti să se reîntâlnească cu publicul şi să-şi prezinte cele mai recente publicaţii.

12

Încă de la ora 10, primii vizitatori şi-au făcut apariţia la standurile expozanţilor  iar aroma cafelei proaspete şi a ceaiului aromat s-au sincronizat bine cu toate curiozităţile cititorilor, desăvârşind atmosfera propice lecturii. Maratonul evenimentelor din cea de-a doua zi a Târgului a debutat matinal cu o serie de prezentări de carte pregătite de VALENTIN AJDER, din partea Editurii Eikon. Vorbitorul a adus în atenţie volumele incluse în noua serie de roman istoric a Editurii Eikon: Inelul domniţei Catrina de Iulia Cubleşan, respectiv Ţărăncuţa de la Dunăre de Felicia Truffier. De asemenea publicul a avut ocazia să se familiarizeze cu volumul istoric care se citeşte ca un roman: Cavalerism, pasiune, fanatism, o carte semnată de profesorul Corneliu Şenchea. Nu în ultimul rând Valentin Ajder a vorbit despre volumul semnat de Emil Stoian, fiul doctorului familiei regale, deţinătorul unei arhive fotografice impresionante – Branul în anii Primului Război Mondial şi Marii Uniri.

Cătălin Manea, un tânăr care a ales să pornească într-o fascinantă călătorie a cunoaşterii de sine prin meditaţie şi contemplaţie şi-a împărtăşit experienţa într-o serie de cărţi publicate de Editura For You care au fost prezentate publicului pe scena Târgului. Călătoria spirituală a lui Cătălin Manea, un om care a pornit dintr-o stare de insatisfacţie şi suferinţă s-a petrecut în mai multe etape oglindite în cărţile apărute la Editura You. Momentul revelator al  retragerii în meditaţie e condensat în volumul TOTUL DIN ÎNTREG, renunţarea la fanteziile de grandoare auctorială de după descoperirea transcendentului e evocată în volumul ÎNTOARCEREA LA LINIŞTE iar întoarcerea la inocenţă şi simplitate se dezvoltă în volumul ELIBERAREA.

Evenimentul care aduce primăvara culturală la Braşov şi-a demonstrat adresabilitatea generoasă la următorul moment scenic care a inclus prezentarea unui proiect educaţional original şi ingenios. Lect univ dr DANA LUPŞA, fondatoarea Asociaţiei Happy Moms (o asociaţie cu mize caritabile care participă la educarea tinerelor mame şi susţine strângerea de fonduri pentru sprijinirea Maternităţii Braşov), a adus în atenţie proiectul Business Kids, dovedind că reperele antreprenoriatului pot fi însuşite de la cele mai mici vârste. Începând cu data de 5 aprilie această iniţiativă va ajunge şi în şcoli iar cei mici vor avea ocazia să înveţe cum pot recicla obiecte şi cum pot promova vânzarea acestora.

Colaboratorii noştri longevivi de la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov au adus în atenţie cele mai recente publicaţii, rod al activităţii literare şi ştiinţifice.  ROMULUS BUCUR a lansat volumul OPUS CEMENTICIUM, despre care Adrian Lăcătuş a sugerat că e un raport asupra formării minţii unui poet,  o serie de prelegeri de teoria literaturii, scrisori, eseuri, rezultat al întâlnirilor esenţiale dintre autor şi mari poeţi contemporani. De asemenea, s-au lansat cele două volume de opere poetice alcătuite din lucrările arhitectului şcolii de litere braşovene, Alexandru Muşina, volume care reafirmă importanţa scriitorului braşovean, un scriitor pentru care miza existentiala si poetica a fost exprimarea unei credinte in valorile umane, intr-o maniera constienta de toate presiunile sociale, organice si cosmice. Cadrele didactice prezente pe scenă, Rodica Ilie, Adrian Lăcătuş, Caius Dobrescu, Ruxandra Ivăncescu au vorbit de asemenea şi despre volumul Pauza de ţigară (o antologie de poezie tânără) dar şi despre volumul Pour une typologie discursive du poeme en prose francais, semnată de lect univ dr VIRGIL BORCAN, teza de doctorat a cadrului didactic francofil.

  
I-am invitat pe braşoveni la o întâlnire cu un autor care, după ce a locuit în Copenhaga, Londra San Francisco sau Barcelona s-a stabilit în cele din urmă la Bucureşti. Jurnalist, traducător, funcţionar în parlamentul european dar şi scriitor, ROBIN WILDT HANSEN a prezentat romanul publicat în limba engleză THE WORLD, o poveste care pune în discuţie experienţele fundamentale  între extrema devierii psihice şi caracterul iniţiatic. 
 

 
Nu ne-am îndepărtat prea mult de sfera autocunoaşteri şi i-am imersat pe vizitatori în fascinanta lume a dezvoltării personale. Cunoscutul psiholog GIGI GHINEA, o personalitate pe care o putem considera o membră a marii familii Libris, atâta timp cât a fost prezentă la ediţii succesive ale Târgului de Carte şi fEstivalului de cArte şi ne-a oferit repere interesante despre cum putem să construim o relaţie armonioasă cu noi înşine dar şi cu cei din jur, a venit în faţa braşovenilor pentru a discuta despre volumul Cum m-am vindecat de nefericire. Evenimentul s-a desfăşurat sub forma unui dialog între Gigi Ghinea şi Laurenţiu Ciprian Tudor care a dat replici provocatoare şi inedite, inclusiv în formă poetică  ideilor  incluse în carte (un demers care caută să vorbească despre fericire, indirect, prin identificarea mijloacelor de depăşire a nefericirii).
 

 
VALENTIN AJDER şi invitaţii săi au adus în atenţie alte volume deosebite publicate de  Editura Eikon, o păstrătoare a valoroaselor moşteniri culturale autohtone. CHRISTIAN CRACIUN a căutat să creioneze evoluţia portretului generic al scriitorului şi al intelectualului român din perioada paşoptistă şi până în zilele noastre, observând dificultăţile de comunicare ale elitei cu masele, blocajul constant în reforme prost conduse, tentaţia căderii în premodernitate, tranzitia de la intelectualul enciclopedist la intelectualul  specialist, climatul paradoxal al dezvoltării României. IONUŢ BUTOI a vorbit despre Mircea Vulcănescu, încercând să depăşească reprezentările comune în mentalul colectiv, invitându-i pe cititori să developeze reperele, problemele, sursele autentice ale nemulţumirilor intelectualilor din perioada interbelică. În cadrul aceluiaşi eveniment s-au lansat volumele Comentarii la Evanghelia după Ioan, de Ştefan Todiraşcu, un membru puţin cunoscut al Rugului aprins, dar şi volumul De la Antim la Pocrov – Mărturii, de Vasile Vasilachi.
 

 

Scena Târgului a fost, şi în a doua zi , un spaţiu al dialogurilor constructive, al dezbaterilor pe teme de interes universal. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Transilvania Braşov a propus o dezbatere despre educaţie, moderată de Toader Pălăşan şi Mihaela Voinea. Tot în cadrul aceluiaşi eveniment s-a lansat volumul Dicţionarul enciclopedic de pedagogie (Didactica Publishing House), de SORIN CRISTEA (fost secretar de stat care a conceptualizat ideea de reformă în educaţie), la care au participat autorul şi profesorul ION NEGREŢ de la Universitatea Bucureşti. Sorin Cristea, un specialist experimentat care a publicat alte două dicţionare, a decis să reia cele mai importante concepte cu stabilitate epistemologică şi să realizeze o extindere riguroasă a acestora. Cadre didactice, formatori şi studenţi au intrat în dialog pe teme legate de reforma educaţiei, dificultăţile practice cu care se confruntă profesioniştii domeniului şi posibilităţile

Vizitatorii Târgului au avut ocazia să descopere o poveste de secol XIX proiectată în capitala otomană, semnată de unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, Ismail Kadare. La evenimentul pregătit de Editura Humanitas, cu ocazia lansării romanului Firida ruşinii au participatIon Popescu Topolog, conf univ dr Adrian Lesenciuc, respectiv Marius Dobrescu, traducătorul în limba română al lucrărilor lui Ismail Kadare. MARIUS DOBRESCU şi-a făcut studiile la Tirana, ca bursier al statului român unde l-a cunoscut pe Ismail Kadare şi a participat la cursurile de literatură occidentală. Din anii 80, Marius Dobrescu a devenit traducător a operelor mai multor scritori albanezi, macedoneni şi kosovari. A fost recompensat cu mai multe premii şi este considerat de însuşi Ismail Kadare cel mai fidel traducător al său.  Adrian Lesenciuc a sugerat că FIRIDA RUŞINII e o lucrare care trebuie citite împreună cu celelalte proze ale lui Kadare, atâta timp cât scriitorul albanez e un constructor al unui spaţiu cultural care ia un chip al unui personaj colectiv – o Albanie care se resimte în fiecare roman drept o lume supusă frământărilor, o lume desnaţionalizată şi traversată valurilor de rupere de tradiţie. ION POPESCU TOPOLOG a remarcat reuşita lui Marius Dobrescu de a transpune proza lui Kadare în limba română fără a trăda limba de origine din care  a tradus. MARIUS DOBRESCU a amintit de legătura pe care a stabilit-o cu Kadare la Tirana, de numărul mare de traduceri de care lucrările lui Kadare a beneficiat, de faptul că 2016 este anul Kadare în Albania şi de înaltele distincţii acordate scriitorului de catre statul francez.

Cu mic cu mare i-am invitat pe toţi cei prezenţi la Business Park Braşov să păşească pe tărâmul magic al poveştilor. Un tărâm plin de imaginaţie unde cititorii au ocazia să descopere eroi şi întâmplări din Braşovul de altă dată – toate acestea au putut fi regăsite în volumul  Basme şi poveşti din Scheii Braşovului şi de pe alte plaiuri ardelene. E vorba de un volum pe care echipa Libris doreşte să o promoveze cu orice ocazie, atâta timp cât, aşa cum a sugerat Dana Anghelescu, Director Libris Editorial, această carte face cinste oraşului de la poalele Tâmpei. Alexandru Stănescu a amintit că volumul adus în atenţie este o continuare a proiectului derulat împreună cu Biblioteca Judeţeană, un proiect care a intrat în competiţie de finanţare la nivel naţional. Istoricul braşovean a subliniat importanţa conţinutului acestui volum atâta timp cât faptele şi valorile trecutului contribuie la crearea identităţii culturale. Nu în ultimul rând proeictul la care şi-au adus concursul Biblioteca Judeţeană şi din care mai fac parte alte două volume reprezintă un exerciţiu despre promovarea atractivă a patrimoniului unei comunităţi, prin intermediul poveştilor. Evenimentul s-a încheiat cu o lectură publică oferită de ilustratoarea cărţii, Lia Stănescu.

Am rămas tot în lumea copiilor la evenimentul următor, doar că de la poveşti am trecut la versuri. O bunicuţă nonconformistă a pregătit un recital de poezii pentru cei mici. AURORA GEORGESCU a adus în atenţia celor mici o carte apărută la Editura Adenium. Autoarea, o pasionată de călătorii, arte şi comunicare prin orice mijloace a stârnit curiozitatea copiilor prin poeziile pline de tâlc cu animale şi anotimpuri, mizând pe necesitatea umorului şi a zâmbetelor în viaţa de zi cu zi, întâmpinată de la cele mai fragede vârste.

Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov a fost şi rămâne un spaţiu al diversităţii, un spaţiu unde tradiţionalul şi modernul se întâlnesc sub aceeaşi cupolă, un spaţiu unde scriitorii consacraţi dar şi debutanţii se întâlnesc cu cititorii de ieri de azi şi de mâine. Libris Editorial este un proiect care e alături de autorii tineri doritori să se afirme, tocmai de aceea ne-am bucurat că am putut-o aduce în atenţia publicului braşovean pe RALUCA ŞOLTUZU, o autoare frumoasă şi talentată care şi-a prezentat romanul de debut NESFÂRŞITE ÎMBRĂŢIŞĂRI (Libris Editorial 2016), o poveste născută spontan care valorifică experienţele emoţionale ale autoarei.

Spiritul primăverii s-a simţit şi în finalul celei de-a doua zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, nu doar în noutăţile editoriale ale expozanţilor, nu doar în varietatea colorată a evenimentelor ci şi în prospeţimea interpretărilor muzicale.  Ioan Lircă Moldovan, Ciprian Bonta şi Mihai Moraru au primit aplauzele braşovenilor pentru reprezentaţia pe care au oferit-o. TRIO ESTATE, un grup care şi-a propus să promoveze muzica de cameră îmbinând 3 instrumente: oboi, fagot, pian a susţinut concerte în ţară, a fost prezent în cadrul unor emisiuni realizate de TVR Târgu Mureş şi TVR 3 abordează un reperotriu diversificat, de la compozitori din perioada barocă şi până la muzică de film. În cea de a doua seară a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, TRIO ESTATE a susţinut un recital memorabil care a atins compoziţii semnate de Handel, Mozart, Strauss sau Enio Moriccone care ne-au făcut să simţim vitalitatea şi varietatea care caracterizează evenimentul care aduce primăvara culturală la Braşov.

Vă aşteptăm şi sâmbătă în cea de-a treia zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *