poster_film_ANDREI_RUBLYOVPrima regulă în vizionarea unui film de Andrei Tarkovsky este să nu vă fie frică de Andrei Tarkovsky. Cineastul rus, care a realizat doar 7 filme într-o carieră ce a durat 28 de ani, este considerat de foarte multă lume (critici și cinefili deopotrivă) drept cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Cu toate acestea, Tarkovsky este ocolit de publicul larg pe motivul că este prea “greoi”, aceștia preferând oricând vizionarea unui blockbuster. Astfel, mulți își sabotează șansa de a vedea arta cinematografică dusă aproape de perfecție. Este interesant faptul că numele lui Tarkovsky este cunoscut și publicului larg (spre deosebire de un Antonioni sau un Won Kar-Wai) fiind asociat cu filmele de artă care nu sunt de înțeles. Nimic nu poate fi însă mai fals. Filmele lui Tarkovsky nu sunt imposibil de înțeles iar oricine cu o minimă înțelegere a narațiunii și a filmului nu va avea nicio problemă în a lega punctul A de punctul B, în peliculele sale. Nu voi face o pledoarie pentru simplitatea filmelor sale, pentru că într-adevăr ele nu sunt foarte accesibile și abundă în simbolism, însă voi pleda întotdeauna pentru acordarea șansei și capacitatea uimitoare de înțelegere care zace în fiecare dintre noi. “Andrei Rubliov” este unul din filmele sale mai accesibile. Nu cunosc persoană care să fi văzut “Andrei Rubliov” și să fi spus la final “nu am înțeles și nu mi-a plăcut”. Personal am “corupt” câteva persoane consumatoare de filme hollywoodiene în a vedea acest film – la final mi-au mulțumit pentru experiența cinematografică uluitoare pe care au avut-o. “Andrei Rubliov” este un film extraordinar care nu te va lăsa să îl uiți prea curând. Narațiunea curge precum un gând ori o șoaptă spusă în taină la ceas de seară.

Filmul lui Tarkovsky folosește ca punct de pornire personalitatea celebrului iconar Andrei Rubliov și viața sa tumultuoasă în Rusia păgână a secolului XV. Acest lucru este doar un pretext pentru a realiza un tablou complex al artistului și a relației sale cu divinitatea dar și pentru a face a radiografie severă unei țări aflate sub zodia violenței și a terorii. Însă, “Andrei Rubliov” nu este un film abstract – nici pe departe. În ciuda mai înaltelor scopuri pe care Tarkovsky urmărește să le atingă, acesta nu uită niciodată de poveste împletind detaliile biografice din viața iconarului cu cele istorice și cele filosofice. Deși filosofia joacă un rol important în poveste, scheletul filmului rămâne viața lui Rubliov, împărțită în opt episoade cruciale. Filmul începe cu viața tihnită pe care Rubliov o duce la o mănăstire din Rusia rurală. Vestea harului său de iconar a mers prin toată țara astfel că Andrei este chemat la Moscova pentru a lucra la restaurarea celor mai importante biserici și mănăstiri din zona capitalei. Acest lucru stârnește invidia celorlalți călugări, în special a lui Kirill care se simte neîndreptățit și părăsește mănăstirea pentru a lua drumul păcatului. Ajuns la Moscova, Andrei are ocazia de a lucra cu mentorul său Teofan Grecul și de a participa la restaurarea “Catedralei Bunei Vestiri”. Viața iconarului pare să decurgă în parametrii normali: atunci când nu lucrează poartă conversații filosofice cu mentorul său pe diverse teme spirituale și religioase. Până când într-o zi catedrala este atacată de către o hoardă de tătari. Clădirea este devastată iar călugării sunt umiliți și masacrați. Neputând să înțeleagă cum Dumnezeu a permis această cruzime, împotriva propriilor săi slujitori, Andrei își auto-impune un jurământ de tăcere pentru tot restul vieții. Totuși însă, pe parcursul filmului, el va primi diverse semne că divinitatea nu a părăsise de fapt niciodată soarta omului.

https://www.youtube.com/watch?v=CbguowlkZ4g

Andrei Rubliov” este o meditație atent construită la adresa condiției artistului, a rostului său pe lume și a raportării sale față de Dumnezeu, însă în esență filmul lui Tarkovksy prezintă viața unui om imperfect turmentat de îndoieli și slăbiciuni firești, care nu încetează niciodată să caute răspunsuri întrebărilor sale.

Vă așteptăm așadar vineri, 8 aprilie, la ora 20:00, la librăria “Șt. O. Iosif”, pentru proiecția capodoperei “Andrei Rubliov”, în regia lui Andrei Tarkovsky. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *