La Librăria Șt.O.Iosif Brașov am avut parte de un eveniment deosebit, am descoperit o poveste surprinzătoare și cuceritoare în aceeași măsură – o poveste de dragoste desprinsă parcă de pe marile ecrane dar care bate, prin realitatea ei, clișșele ficționale chiar dacă protagoniștii ei sunt actori. E vorba însă de actori surprinși în dimensiunea lor umană, înainte de cea profesională, e vorba de viață trăită și nu simulată.

MIERCURI, 13.04.2016, în Salonul Șt.O.Iosif am lansat volumul AM FOST RIVALUL REGELUI (Editura Polirom, 2016), semnat de cunoscutul actor de teatru și film ION DICHISEANU, o personalitate a lumii culturale care a devenit cunoscută prin producții precum: Tunelul, Clipa, Misterele Bucureștilor, Burebista sau Toate pânzele sus.

dichiseanu

Am deschis evenimentul, amintind că invitatul nostru a fost decorat pentru activitatea sa, în anul 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler și că Ion Dichiseanu are o biografie densă în evenimente și întâlniri memorabile care meritau să fie așezate între pagini. Primul demers în acest sens o reprezintă chiar volumul Am fost rivalul regelui, povestea relației dintre Ion Dichiseanu și cunoscuta actriță și interpretă Sara Montiel. Nu doar o cronică a unei povești de dragoste improbabilă și surprinzătoare, dar și o recuperare a lumii cinematografice din acea perioadă, o recuperare a romantismului și provocărilor unor timpuri (anii 60-70), volumul lui Ion Dichiseanu este ofertant atât pentru cititorii nostalgici care au prins acele vremuri, dar și pentru cititorii tineri care au ocazia să le descopere pentru prima oară.

SILVANA ENACHE, realizatoare TV a remarcat faptul că Ion Dichiseanu scrie cu eleganță și tandrețe iar aceste calități par a fi înnăscute, nu făcute. În fond vorbim de un actor și un artist care pare să se fi născut sub o stea norocoasă, un om pentru care întâlnirile cu oamenii au fost decisive, un om care s-a dedicat trup și suflet carierei sale, păstrând însă, chiar și peste granițe un patriotism discret. Perseverent, ambițios dar și cu bună măsură, Ion Dichiseanu oferă o poveste care evită vulgaritatea, o poveste despre marea sa dragoste, o poveste care poate prilejui cititorilor amintiri despre propriile lor experiențe intense.

ION DICHISEANU și-a completat discursul cu o mulțime de întâmplări anecdotice trăite (pentru care ar avea nevoie de cel puțin trei cărți pentru a le putea prezenta pe îndelete). A amintit despre surpriza de a fi recunoscut ca interpret al lui Othello de localnicii de lângă Calugareni, despre perioadele sale profesionale aglomerate, când travesa delta și era așteptat la ponton de garderobieri, ca mai apoi, în aceeași zi să joace pe scena teatrului.

Invitatul nostru a recunoscut că a fost un răsfățat al sorții, că a avut ocazia sa joace rolurile pe care și le-a dorit și să refuze rolurile pentru care a intuit că nu are afinitate. Ion Dichiseanu a vorbit și despre deplasările peste hotare din Grecia sau Mexic, despre Sara Montiel pe care o privea ca pe o zeiță, despre dificultățile de a masca diferențele de statut și de remunerație între actorii din România și cei de peste hotare.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim lui Ion Dichiseanu pentru că a ales să-și lanseze volumul la Librăria Șt O Iosif Brașov, mulțumim Silvanei Enache pentru moderarea evenimentului, muțumim publicului pentru participare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *