O zi care a debutat cu cer mohorât la Brașov s-a înseninat după-amiaza, atât prin contribuția meteorologică hazardată, cât mai ales prin cea culturală, în centrul vechi al orașului. Un avocat brașovean cu marcante afinitati scriitoricești, care a debutat la Librăria Șt.O.Iosif în 2009, atunci când a lansat volumul Supraveghetorii, a revenit în fața publicului, pentru a aduce în atenție o nouă colecție de proze scurte.

MIERCURI, 20.04.2016, în Salonul Șt.O.Iosif am lansat volumul VÂRFUL (Editura Pastel, 2016), o selecție de povestiri semnate de EUGEN GOMBOȘ, un autor activ inclusiv în mediul online care publică în Gazeta SF dar și în Revista Literară Astra, un scriitor dezinvolt din punct de vedere narativ, capabil să creeze texte de anticipație, să îmbine realul, fantasticul, straniul și să lase suficient loc de gândire și interogație pentru cititorii săi.

20160420_165050

Am deschis evenimentul amintind că volumul lansat reflectă din plin capacitățile literaturii de a fi, deopotrivă, un prilej de inspirație, motivație pentru cititori, dar și un prilej de delectare estetică. Prozele lui Eugen Gomboș integrează modele de viață și virtuți precum sacrificiul și renunțarea de sine în forme literare care devin însă pilduitoare dincolo de spațiul ficțional. E vorba, așadar, de o inițiativă care vine să contrabalanseze oportun cotidianul nostru traversat adesea de o tendință de a cultiva excesul, șocantul și dezamăgirea.

ADRIAN LESENCIUC, Președintele USR Brașov a observat că proza scurtă este o specie literară care, deși a fost rafinată de maeștri precum Hesse, Borges, Calvino sau Bollano, este publicată prea puțin și nu se bucură de foarte mare popularitate printre cititori. Textele lui Eugen Gomboș, incluse în specia literară amintită sunt cu totul deosebite și asta pentru că ele reușesc să reflecte, pe întinderi scurte, idei și destine, nu doar chipuri (așa cum obișnuiesc, în general, povestirile). Eugen Gomboș pare să fie un bun ascultător și creator de dialoguri iar proza sa pare a fi o sugativă absorbantă a chipului realității care e amprentată cu elemente de viziune proprie autorului. Creațiile din volumul Vârful lasă un gust dulce amărui, încărcat cu surplus de semnificație.

Editorul cărții, GABRIELA DARABAN a subliniat că textele cuprinse în cartea lansată astăzi sunt povești de viață autentice al căror fir epic reprezintă însă un pretext pentru a transmite mesaje mai subtile și sensuri profunde. E vorba, după cum a sugerat vorbitoarea, de povești cu tâlc, povești care se țin departe de zona comercialului și a senzaționalului și caută, neostentativ, să livreze câteva modele de viață.

ION POPESCU TOPOLOG, cel care l-a descoperit pe Eugen Gomboș, cel care l-a încurajat să scrie și să publice în revista Dealul Melcilor, a remarcat structura epică pregătită de autor,  pe care se montează mai multe ingrediente de construcție moderne. Un scriitor cult și subtil, Eugen Gomboș reușește să alcătuiască, printr-un melanj care include elemente de literatură de anticipație, psihanaliză, elemente din zona fabulei și a basmului, o serie de creații care par să se situeze în prelungirea acelor contes philosophiques, populare în secolul al XVIII-lea (scurte povestiri care transmit idei și concepte). Nici alegoria și nici clasicismul grec nu sunt străine lui Eugen Gomboș, așa cum au ilustrat fragmentele citite sau povestite de Ion Popescu Topolog.

EUGEN GOMBOȘ a mulțumit celor care au contribuit la apariția volumului lansat, a evocat câteva dintre sursele sale de inspirație (copiii, câinii, lucrurile simple) și a amintit cititorilor că, uneori, anumite scene plăsmuite de scriitori sunt experimentate mult mai intens de aceștia, decât dacă le-ar fi trăit în realitate (iar acest lucru adesea poate fi simțit și de cei care parcurg, prin lectură, respectivele scene). Eugen Gomboș și-a încheiat discursul, exprimându-și speranța că scriitorii nu vor fi doar niște cuceritori ai inutilului (așa cum se spune despre alpiniștii aflați în cucerirea vârfurilor).

Mulțumim lui Eugen Gomboș că a ales să-și lanseze volumul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului pentru participare. Vă invităm să intrați într-o lume ficțională care ne înfățișează viața ca pe o provocare în care avem atâtea vârfuri de cucerit. Volumul VÂRFUL (Editura Pastel, 2016) va fi disponibil și pe www.libris.ro

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *