Spiritul sărbătorilor pascale nu ne-a părăsit, s-a prelungit mai degrabă într-o altă formă: de la familiaritatea datinilor religioase, a reuninunilor și meselor tradiționale i-am invitat pe brașoveni să se bucure de familiaritatea culturii, de bucuria celebrării prin puterea cuvântului și a cunoașterii.

MARȚI, 3.05.2016, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am avut ocazia să găzduim un dublu eveniment într-o formulă inedită: o scriitoare de poezie, un profesor universitar și un psiholog s-au reunit pentru a oferi o conferință cu substrat filosofic, completată de lirismul unor versuri pline de sensibilitate. TRAIAN D. STĂNCIULESCU, semiotician, arhitect, profesor universitar la Universitatea A.I.Cuza din Iași a susținut un discurs cuprinzător cu teme cosmologice, simbolice și biofotonice completat apoi de lectura publică din volumul LALELE AMARE (Editura Carolina, 2016)  semnat de SHANTI NILAYA.

20160503_172813

Psihologul Silvia Brutaru, cea care a făcut posibilă această întâlnire, a amintit de legătura  profesională și spirituală cu profesorul Stănciulescu și a anticipat câteva dintre temele pe care invitatul de la Iași le-a aprofundat în prezentarea sa.

TRAIAN STĂNCIULESCU a amintit de inevitabilitatea filosofiei și a evocat puterea cuvântului (o metaforă e capabilă să înlocuiască 1000 de desene). Cele peste 40 de cărți pe care invitatul le-a semnat s-au născut din trăire vie și reprezintă cărți inițiatice, divinatorii, cărți în care poți afla răspunsuri, indiferent la ce pagină o deschizi (caracterul divinator a fost imprimat prin capacitatea de a identifica fundamentul arhetipal al vieții fiecăruia dintre noi). Profesorul Stănciulescu a vorbit pe larg despre biofotonica, domeniul pe care l-a aprofundat, după o experiență filosofică și semiotică vastă. Este un domeniu care livrează un model cosmologic și proiectează locul omului în univers, pornind de la fundamentul ultim al tuturor entităților vii: acela de a fi lumină vie.

Așa cum a sugerat invitatul, lumea este de fapt expresia unei ierarhii a luminii vii, bazată pe frecvențe: în ordine descrescătoare, de la lumina cu cea mai înaltă frecvență, a divinității, se ajunge la nivelul cocreatorilor, la nivelul sufletelor și abia apoi la nivelul uman întrupat. Universul, în concepția lui Traian Stănciulescu este fundamentat pe iubire (începând cu primele particule care au dus, împreună la formarea primului atom și continuând spre nivelurile de organizare superioară). Într-un asemenea univers în care omul se întrupează din sfera entităților luminoase, șansa noastră este de a înălța din nou, îmbogățiți de experiența terestră – nivelul înălțării depinde de alegerile noastre dar și de accesul la cuvânt. Poezia semnată de Shanti Nilaya reprezintă cuvinte vii nemediate decât de trăire, de aceea Traian Stănciulescu i-a invitat pe cei prezinți să audieze lectura publică oferită de autoarea volumului LALELE AMARE.

Shanti Nilaya, a cărei pseudonim literar înseamnă ultima casă a păcii a vorbit despre volumul ei ca despre un dar făcut publicului: un dar la care și-au adus contribuția artiști vizuali, profesori universitari și ea, Shanti Nilaya, în calitate de poetă. Volumul este consacrat Hestiei, zeița păstrătoare a focului . Shanti Nilaya și Traian Stănciulescu au oferit un recital pe două voci, lecturând poezii cuprinse în volumul lansat dar și în alte volume, într-un adevărat performance în care muzica, imaginile, cuvintele au prilejuit o formă de înălțare spirituala.

A fost o după amiaza în care i-am invitat pe cei prezenți să regândească relația cu înaltul. Mulțumim lui Traian Stănciulescu și lui Shanti Nilaya că au ales să lanseze acest volum la Librăria Șt.O.Iosif Brașov.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *