Blow-UpÎn anul 1960, la premiera filmului „L’Avventura” de la festivalul de la Cannes, ia naștere un fenomen cel puțin ciudat a cărui tradiție dăinuie până în ziua de astăzi: publicul începe să huiduie filmul cerând insistent ca acesta să fie oprit. Oamenii fluieră și aruncă cu obiecte către ecran. Proiecția este oprită încă de la jumătate iar regizorul filmului (Michelangelo Antonioni), împreună cu actrița principală (Monica Vitti), părăsesc sala de cinema pe ușa din dos pentru a evita amplificarea scandalului. Ajunși la hotel, Antonioni și Vitti își fac bagajele pentru a pleca cât mai repede de la Cannes. Însă, a doua zi dimineața, cei doi găsesc lipită de ușa camerei de hotel o petiție semnată de mai mulți regizori prezenți la fiasco-ul serii trecute, care laudă „L’Avventura” ca fiind filmul revoluționar de care cinematografia mondială avea nevoie și care îl roagă pe Antonioni să asiste la o a doua proiecție a peliculei. De data aceasta publicul este mult mai îngăduitor și în ropote de aplauze Antonioni și filmul său primesc marele premiu al juriului în cadrul festivalului. Șase ani mai târziu, Michelangelo Antonioni se întoarce la Cannes cu pelicula „Blow-Up”, care câștigă Palm D’Or. Interesant este însă că de la „L’Avventura” la „Blow-Up” (trecând prin „La Notte”, „L’Eclisse” și „Il Deserto Rosso”) nimic nu s-a schimbat în stilul regizorului, ba mai mult acesta a căpătat în proporții, numai că acum publicul se obișnuise cu caracteristicile Antonionene.

„Blow-Up” (o capodoperă incontestabilă), este primul film în limba engleză al regizorului italian. La începutul anilor ‘60 Antonioni a dat lovitura cu așa numita tetralogie a enuiului burghez: patru filme care explorează viața lipsită de ideal a burghezilor plictisiți și modul în care aceștia o înțeleg. Succesul celor patru filme i-a adus regizorului un contract cu bine-cunoscutul studio MGM, care i-a oferit șansa de a regiza trei filme în limba engleză ce urmau să beneficieze de o distribuție internațională ca la carte.

„Blow-Up”, ca de altfel toată opera lui Michelangelo Antonioni, este genul de film care fie îți place foarte mult fie îl disprețuiești cu toate ființa – nu există cale de mijloc. Ne aflăm așadar în Londra anilor ‘60: Londra swingului, Londra rock n roll-ului, Londra modei, a artei abstracte și sexualității libere. În acest peisaj colorat și decadent facem cunoștință cu Thomas (David Hemmings), un fotograf de modă promiscuu care-și vede viața comodă tulburată de un mister. Făcând poze în parc surprinde ceea ce pare a fi o crimă. După acest „eveniment”, David începe să primească vizite tot mai dese de la misterioasa Jane (Vanessa Redgrave) care îi cere insistent filmul din aparat. Aceasta cerere nu face decât să îi sporească suspiciunea lui David că într-adevăr a surprins o faptă deosebit de gravă. Însă, într-o manieră tipică regizorului italian, femeia dispare din peisaj iar David se afundă într-o paranoia doar parțial explicabilă chinuindu-se în zadar să găsească un răspuns.

Michelangelo Antonioni nu este un regizor ușor de digerat iar opera sa este adesea criptică. Însă, dacă ești deschis la minte poți pătrunde în lumea fascinantă a filmului cu adevărat bine făcut de care nu o să mai vrei să te desparți. Reacția viscerală de la Cannes a fost cauzată de faptul că regizorul italian își compune filmele din cadre extrem de lungi și multe fire ale intrigii rămân nerezolvate. În cazul filmului „L’Avventura”, însăși intriga principală nu este rezolvată până la final iar regizorul nici măcar nu lasă concluzia la latitudinea publicului – pur și simplu nu o trage. Acest stil avea să fie cunoscut mai târziu ca fiind un „cinema al posibilităților” iar Antonioni numit întemeietorul său. Din acest punct de vedere „Blow-Up’ este un pic mai accesibil în sensul că lasă multe scene la libera cugetare a spectatorului. O altă trăsătura specifică regizorului derivă din crezul italianului că viața este compusă din 3-4 momente critice iar restul sunt doar lungi așteptări până la următorul punct culminant. De aceea cadrele filmelor sale sunt lungi. Personajele, odată cu spectatorii, așteaptă acel moment pivotal din viața lor. „Blow-Up” prezintă publicului o lume explozivă și splendidă a culorii și a muzicii, o lume care celebrează până-n pânzele albe tinerețea și atuurile ei. Din păcate însă, personajele lui Antonioni nu știu și poate nici nu vor să profite de aceasta lume fabuloasă pe care regizorul le-o construiește fiind multe prea prinse în banalul cotidianului. Dincolo de metafore și simbolistică mesajul filmului este unul simplu: trăiți! Nu va lăsați prinși în labirintul vieții pentru că altfel regretul tinereții nu va dispărea niciodată.

Vă așteptăm așadar să fiți alături de noi pe data de 3 iunie 2016, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, la proiecția unui film legendar al cinematografiei mondiale: „Blow-Up”, în regia lui Michelangelo Antonioni. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *