Ion Vianu: “O lume cu carti nu este neaparat buna, dar una fara carti ar fi cu siguranta foarte rea.”

01/06/2016

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce carti si-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. In luna IUNIE din 2016, scriitorul care isi dezvaluie relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… ION VIANU!

ion vianu

LIBRIS.RO:  Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

ION VIANU: Cartea este pentru mine în primul rînd un obiect util și numai în al doilea rînd un obiect frumos. Iubesc conținutul cărților mai mult decât le iubesc forma ! Acestea fiind spuse, nu aș putea imagina să trăiesc într-o casă fără cărți. Ele fac parte din mobile , în lipsa lor m-aș simți înstrăinat. Am avut și am mai multe biblioteci, în ritmul exilurilor , revenirilor și replecărilor.

LIBRIS.RO:  Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

ION VIANU: Când nu călătoresc, citesc cam trei ore din douăzeci și patru, mai ales noaptea. Citesc variat, deseori „util” , înțelegând prin aceasta lectura necesară elaborării textelor pe care le scriu. Citesc, desigur,și în afara necesităților de autor, ficțiune, eseuri, istorie, politică, presă. O importanță din ce în ce mai mare o au pentru mine scrierile misticilor și Biblia, mai ales poemele biblice precum Iov și Cântarea Cântărilor : le văd ca pe concentrate maxime ale spiritului poetic și ale problemelor esențiale ale omului, religios și nereligios.

LIBRIS.RO:   Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

ION VIANU: Cartea este o fântână din care bem știința; este izvorul unor plăceri de mărturisit sau nemărturisibile. Dar este și un obicei care plămădește inteligența, ca atare un instrument al reușitei, personale și sociale. Nu pot concepe o elită care nu citește, chiar în epoca mass media. O lume cu cărți nu este neapărat bună, dar una fără cărți ar fi cu siguranță foarte rea.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

ION VIANU: Autorii români sunt cu siguranță dezvantajați de-a scrie într-o limbă cu relativ puțini locutori. De aici vine importanța traducerilor în alte limbi, dar mai ales a unei politici a cărții românești, care de altfel este mai activă în ultimii ai dar nu și – a atins încă viteza de croazieră.

LIBRIS.RO:   Ce s-a schimbat, din punct de vedere cultural, în România, în ultimii 25 de ani?

ION VIANU: Cultura românească nu s-a întrerupt niciodată; chiar în comunism am avut scriitori de mare valoare, care rămân. Dar nu putem să omitem beneficiul pe care ni l-a adus libertatea. Orizonturile cunoașterii s-au lărgit enorm, și prin asta și integrarea lumii românești în lumea cea mare.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Ion Vianu pe Ion Vianu?

ION VIANU: Ion Vianu a scris mai mult la o vârstă cînd mulți se opresc din scris. De aceea poate pretinde că a pus în cărțile lui experiență și câteva concluzii.

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

ION VIANU: Dacă vreodată voi fi condamnat să nu mai scriu, mi-ar place să dansez.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *