Desiree Halaseh despre calatoriile care schimba vieti

10/06/2016

La începutul sezonului estival, am avut ocazia să lansăm o carte potrivită cu un exercițiu de imaginație compatibil cu orice anotimp, o carte care oferă o deschidere spre o nouă lume și o manieră particulară de a călători.

JOI, 9.06.2016, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul SPAȚIUL DINTRE NORI – CU RUCSACUL PRIN INDIA, de Desiree Halaseh, colaborator National Geographic Traveler, un adevărat globetrotter, căutătoare a libertății, creatoare și trăitoare de povești autentice, o autoare care ajuns pe mai multe continente și țări precum: India, Thailanda, Indonezia, Togo, Cuba.

11

Am deschis evenimentul amintind că volumul lansat cuprinde 21 de povestiri semnate de o autoare care a avut încredere în drumul ei, în străinii care i-au ieșit în cale, o autoare care a renunțat la prejudecata precauțiilor turistice previzibile. Cartea adusă în atenție dezvăluie fețele multiple ale Indiei, aromele, surprizele, contradicțiile, trăirile extreme, cultura și tradițiile infinit de bogate ale acestui teritoriu: de la strălucirea Tajului, la ceremoniile religioase de pe malul Gangelui, de la frenezia Mumbaiului la nisipurile cafenii din Karnataka. Povestirile cristalizează un anume fel de a călători, un model de turism îndrăzneț care mizează pe imperative care dau șanse necunoscutului, care pledează pentru curiozitate și alegeri neconvenționale. Vorbim de un fel de a călători care ajunge să ne modeleze felul în care ne raportăm la alteritate, la singurătate și la oamenii din jurul nostru, apropiați sau străini.

SEGA, autorul romanului  de aventuri spirituale în India și Nepal (NAMASTE) a venit pregătit cu generozitate și amprente culturale distincte: Sega a adus în dar autoarei bețigașe purtând aromele Indiei  și a venit îmbrăcat într-un veșmânt indian primit de la Desiree. Deși vorbitorul a scris la rândul său despre experiența indiană, stilul lui Desiree Halaseh este diferit, atâta timp cât autoarea publicată de Editura Polirom reflectă o anumită nestatornicie a călătorului care-free care străbate fără probleme subcontinentul asiatic de la nord la sud. Povestirile cuprinse în SPAȚIUL DINTRE NORI au fost caracterizate de către Sega drept niște tablouri-instantanee-schițe care ne amintesc faptul că India e mult mai mult decât o sumă de șabloane, un spațiu în continuă schimbare. Sega și-a amintit de propriile sale experiențe evocate și de Desiree Halaseh în ceea ce privește cursurile de vipassana și dificultățile pe care o asemenea tehnică de meditație le implică pentru un neinițiat.

DESIREE HALASEH a remarcat faptul că unul dintre fundamentele motivației de a reveni în India a fost tocmai lectura cărților lui Sega. Autoarea a căutat să explice titlul acestui volum: spațiul dintre nori reprezintă culoarul ceresc descoperit într-un amfiteatru, la un concert în Auroville, expresia simbolică a atmosferei de seninătate pe care a aflat-o de fiecare dată când a ajuns în India, în perioade biografice acoperite de nori.

Desiree Halaseh a vorbit și ea printre altele despre experiența vipassana, despre nesiguranțele care au îmbolnăvit-o atunci când nu a mai avut încredere în țara pe care a traversat-o și a sugerat că există încă destule povești care nu s-au scris, dar s-au întâmplat.

Mulțumim invitaților noștri pentru vizita făcută la Librăria Șt.O.Iosif Brașov. Mulțumim publicului pentru participare, sperăm că ați avut parte de un prilej de vă lăsa inspirați de o adevărată arhitectă a călătoriilor, o arhitectă care cunoaște pulsul țării, care știe să livreze un model personalizat de explorare, chiar de schimbare a vieții.

Volumul SPAȚIUL DINTRE NORI este disponibil și pe www.libris.ro

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *