Citim autori romani contemporani?

16/06/2016

carti scriitori romani

Care este ultima carte scrisă de un autor român pe care ați citit-o? Un autor contemporan? Altul în afară de Cărtărescu, Boia, Liiceanu și alții nu foarte mulți la număr despre care noi credem că pot trăi din scris?

Îmi pun și eu întrebarea aceasta când stau cu banii în mână, neștiind ce carte să îmi cumpăr. Așa că răsfoiesc să văd dacă mă atrage cu ceva scrisul unui autor român contemporan. Citesc o frază, două, mă arunc într-un dialog al personajelor sau mă scufund prin versuri albe ca laptele și la fel de mate. Caut ceva. Mintea vine cu contraargumente – preț, timp, calitate – și apoi mă gândesc la ce mi-au propus colegii ori prietenii să citesc. Nu mulți îmi recomandă autori români. Dar ce au aceștia, dragă domnule? Dacă ați ști cât de mulți sunt și cu câtă pasiune scriu, majoritatea știind de la început că foile scrise de ei vor umple doar rafturi, nu și minți, căci noi căutăm să citim ce ni se zice să citim. Încă din școală mi s-a spus ce să citesc, aveam atât de multe titluri pe lista de citit, încât rareori mai aveam timp să citesc ce mi-ar fi plăcut mie. Bineînțeles că asta se întâmpla în clasele mici, însă nici mai târziu nu a fost foarte diferit. Nu ne-ar fi zis un profesor de literatură: “ Băi, ia citiți voi ce vreți și veniți să povestiți!” Nu, pentru că trebuia urmată o programă școlară. Dar, iată, că a venit și maturitatea (ca vârstă cel puțin) și acum pot alege. Și ce crezi că aleg? Tot un autor străin că parcă îmi e mai la îndemână. De fapt, nu. Probabil că vreau să evadez din cotidianul României, din aceleași probleme pe care toți românii le avem, aceleași frustrări, dorințe, vise pe care cu toții le trăim aici. Vreau să evadez în mintea unuia care nu e român, care nu gândește ca mine, care nu ”despică firul în paișpe” și chiar dacă îl despică, măcar o face altfel.

Așa a fost mereu, cred. Românul a fugit după altfel de literatură. Străinii sunt mai buni, nu? Dacă se scrie o carte despre viața noastră din România, iar scriitorul este de altă naționalitate, toți o cumpără. Dacă scriitorul e român, nu. Dar este și tipul de scriitor român care vrea să își vândă cărțile și atunci copiază modelul celor mai bine vândute cărți străine. Unii au succes. Bravo lor!

De aici pleacă lupta pe care o duc în mine când optez să cumpăr o carte, căci vreau să recompensez efortul unui scriitor român și scrisul românesc în general. Cine va mai scrie dacă nu i se vor cumpăra cărțile?

Libris.ro, Libris Cultural, Libris Editorial, Librăria Șt. O. Iosif, toate duc lupta pentru promovarea culturii românești, fie că este vorba de scris ori muzică. Știți că în Librăria Șt. O. Iosif este un stand expus vizibil ce promovează scriitorii brașoveni? Studiați-l, poate vă va surprinde plăcut.

carti autori romani carti autori romani

 

Să știți că am trecut de perioada aceea când se spunea că sunt leneși cei ce scriu. Vă spun că cei ce scriu muncesc alături de voi, sunt printre voi și își câștigă existența la fel ca voi, doar că ei, atunci când toți merg la culcare, încep munca aceea deloc ușoară de a scrie, de a lasa ceva, măcar crâmpeie de idei pentru viitor. Nu-i desconsiderați, ci dimpotrivă.
Încercați o carte scrisă de un român de care nu ați auzit. Cultura română cerșește în stradă. Dați-i banul cuvenit!

Articol realizat de Iulian Băzărea.

8 Comments

 • Radu Camitri 28/01/2017 at 6:57 pm

  Las acest comentariu pentru a o felicita pe dna Alina Maria Ivan pentru volumul de proza. L-am citit pe nerasuflate si pot spune ca este excelent. Il recomand tuturor iubitorilor de lectura si in special de proza.

 • Daria 09/01/2017 at 10:37 pm

  Eu citesc in prezent cartea : ,, Trifoi cu patru foi” de Svetomir Raikov. Initial nu stiam ca autorul e roman… Abea dupa ce am citit pe spatele copertii ( nu stiu cum sa o denumesc, dar intelegeti… 🙂 ) am descoperit asta. *-* Cartea este frumoasa si as dori sa se poata cumpara pe Libris.ro ^^

 • Cosmin Adrian 29/06/2016 at 3:13 pm

  Am citit cartea D-nei Ivan. E o carte scrisă cu mult suflet, are un fragment ”Dacă aș fi fost” surprinzător de bun….Cred că merită citită….De altfel și poemele din carte au ceva aparte. Cu stimă…

 • George și Daniel 28/06/2016 at 5:36 pm

  @Alina Maria Ivan, pot fi și George, și Daniel, așa cum tu ești și Alina, și Maria. Simplu. Nu e vorba de răutate, cum greșit ai înțeles. Ci doar de îndrumarea către o mai atentă redactare a textelor, indiferent de natura lor. Fă o analiză pe cele câteva rânduri, te rog ! Un cititor cu ceva carte ar fi descurajat. Nu intru în dispute sterile, am scris mai mult decât ai citit tu, iar discipolii mei pot depune mărturie. Dialogul nostru e încheiat, literatura e treabă serioasă.

 • Oana Echim 26/06/2016 at 1:59 pm

  Bună,

  eu am comandat cartea de la editură, e o carte bună. Poate e mai bine să citim, apoi să ne scriem părerea. O citesc pe Alina de pe agonia.ro de mulți ani și are texte foarte bune…

 • Alina 26/06/2016 at 1:31 pm

  George sau Daniel? Văd că lași un alt nume pe unde treci, nu ai curajul să îți asumi ceea ce scrii. Ai ceva anume împotriva mea? Știi ce muncă este să scrii o carte? Știi ce greu este să te promovezi și să încerci să faci ceva singur? Nu înțeleg de unde atâta răutate? Ai citit cartea? Accept critici dacă ele sunt constructive, dar nu cred că ceea ce faci tu este ok. Succes și ție!

 • George 25/06/2016 at 9:10 am

  @Alina Maria Ivan, nu e politicos să te autoinviți. Că scrii de 15 ani, e lăudabil, însă felul în care o faci ar spune că astaar putea fi vârsta ta. Modul în care este redactată Invitația la “lansarea” producției tale, precum și micul fragment, publicate pe un site anume, te obligă să te lași, în favoarea altor activități. Succes, așadar !

 • Alina Maria Ivan 22/06/2016 at 1:31 pm

  Îmi place mult articolul dumneavoastră și am să vă spun de ce. Eu scriu de peste 15 ani cu pasiune, iar pe 1 Iunie a apărut primul meu volum de proză scurtă care se numește ”Cuvintele dinăuntrul meu”. Acest volum a apărut la Editura Coresi. Aș fi foarte bucuroasă dacă în acest colț al brașovenilor ar fi și cartea mea. Eu sunt din acest oraș, însă niciodată nu am fost sprijinită în vreun fel să scriu. Am făcut-o însă cu pasiune și iubire pentru cuvinte și voi continua să scriu. Ar fi foarte frumos ca cei care își doresc cartea unui brașovean tânăr, să o poată achiziționa de la librăria lor reprezentativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *