IOANA CHICET-MACOVEICIUC: „ Copiii se vor identifica rapid cu nastrusnica Ema, parintii se vor identifica imediat cu parintii ei…”

105-1

Când survolezi blogosfera literară în căutare de inedit, conținut și mult umor, nu ai cum să nu găsești blogul Ioanei Chicet Macoveiciuc, aka Prințesa Urbană.
Pe Ioana o citesc chiar de la începuturile ei literare iar experiența maternității nu a făcut decât să cimenteze atașamentul față de articolele ei.
Anul trecut, Libris a organizat la Brașov lansarea  bestseller-ului “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă”, o carte cu informații utile, scrisă cu umor și dragoste pentru copiii noștri, ai tuturor, de ieri, de azi și de mâine.
În 2016, Ioana aduce în atenția publicului mic și mare o carte despre experimente de copil, cu dialoguri simpatice și ilustrații vesele, în care se vor regăsi toți copiii și toți părinții.
Cu franchețea și energia caracteristică, Ioana – printesaurbana.ro, ne-a acordat un nou interviu legat de ultima experiență editorială, publicarea cărții “Te iubesc orice ai face!”.

166 21
LIBRIS.RO:  Dragă Ioana, de la autoare de carte și articole despre copii, recent ai publicat o carte pentru copii. Este ușor să scrii pentru copii?
IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Culmea, mi-a fost mult mai ușor să scriu cele 250 de pagini ale cărții pentru oameni mari decât cele 28 ale cărții pentru părinți și copii împreună, pentru că eu așa m-am gândit la cartea asta, ca la o carte de “împreună”, o carte amuzantă și fascinantă și pentru copii, dar și pentru părinți, o carte cu multe răspunsuri subtile la întrebări nerostite, dar mai ales o declarație de dragoste în ambele sensuri. Copiii se vor identifica rapid cu năstrușnica Ema, părinții se vor identifica imediat cu părinții ei, se vor naște gânduri de acceptare, sentimente de împăcare și iubire fără măsură.
Am scris și am rescris fiecare frază din cartea aceasta de cel puțin zece ori. Chiar și în momentul în care a trebuit să dau ultimul Bun de tipar, înainte să plece cartea în tipografie, am mai modificat un paragraf. Mi-am dorit mult să fie un text bun, grozav, și pentru copii de 2, 3, 5, 8 ani, dar și pentru părinți. Am strecurat glume și emoții pentru fiecare.
LIBRIS.RO:  Titlurile cărților tale “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” și Te iubesc orice ai face!” pot fi lesne considerate principii îndrumătoare de parenting. Ce titlu va urma?
IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Haha, ce întrebare bună! Habar n-am, nu am ajuns atât de departe cu planificarea, titlurile cărților anterioare au venit spontan, nu fac parte din vreo strategie. Dar câtă vreme mesajul pe care vreau să-l transmit mai departe, prin toate cărțile și textele mele, e și va rămâne acesta, de iubire fără măsură, probabil că și următoarele titluri vor fi în același registru.
LIBRIS.RO:  Care a fost cel mai simpatic feed-back primit de la un copil referitor la cartea “Te iubesc orice ai face!”?
IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Primesc atât de multe mesaje de la părinți, de la copii, de la educatori de gradiniță, bunici și bone! Pentru mine fiecare naște o bucurie imensă, mi-am dorit enorm să avem o carte bună, un produs frumos, pe care copiii să-l caute cu ardoare în bibliotecă de zece ori pe zi, zi de zi. Unul dintre cele mai simpatice feedbackuri a venit de la o fetiță de 6 ani, care mi-a spus că și ea a fost Ema când a fost mai mică și faptul că mama ei i-a spus des ce îi spune și mama Emei în carte, că o iubește orice ar face, a ajutat-o să crească acum mare și să iubească și ea orice ar face pe toată lumea, după care a deschis o paranteză în care mi-a explicat ca toată lumea e formată din mami, tati, sora mai mica, două colege de la grădi, buni și un cățel. ☺
LIBRIS.RO:  Ilustrațiile într-o carte pentru copii sunt foarte importante iar Lavinia Trifan a realizat o grafică excelentă. Este Ema așa cum ți-ai imaginat-o?
IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Eu am pornit din start la lucru cu ideea că ilustratorul este co-autor împreună cu mine, ca desenele sunt la fel de, dacă nu chiar mai importante ca textul. Așa că ne-am așezat din start, Lavinia și cu mine, să povestim despre carte. Împreună cu ea am ales ce isprăvi sa punem în carte (aveam o listă lungă de idei și am decis împreună care au potențial bun de ilustrație), i-am dat foarte puține sugestii de desen, apoi Lavinia a preluat ideea și a desenat absolut minunat tot ce speram eu de la această carte. A introdus atât de multe surprize pentru cei mici, glume pentru cei mari, personajele sunt adorabile și memorabile, totul este o feerie în cartea asta, nici nu speram să iasă atât de frumos, iar Lavinia are un merit uriaș! Sunt foarte bucuroasă că ne-am întâlnit și avem planuri mari și multe pe mai departe!
LIBRIS.RO:  Ce veste le dăm celor mici: va fi Ema personajul unei serii de cărți de copii sau aventurile ei se vor termina în această carte?
IOANA CHICET-MACOVEICIUC: O, nu avem de gând să o abandonăm pe Ema, mai ales că ea deja are atât de mulți prieteni mici și mari! Urmează o carte absolut minunată în care eroi ai isprăvilor vor fi Ema și micul ei frate pufos, apoi încă una despre călătoriile lor prin lume, alta despre grădiniță, și încă vreo câteva despre care o să povestim ceva mai târziu. Lucrez la încă o carte pentru părinți și copii care va fi într-un registru complet diferit, o poveste nostalgică și duioasă despre un băiețel special. Lipsesc de pe piață astfel de cărti cu astfel de mesaje și îmi doresc mult ca părinții să aibă un instrument util în a învăța copilul ce înseamnă empatia față de un copil care s-a născut diferit.

IMG_3410

Interviu realizat de Dana Anghelescu pentru blog.libris.ro.

Cartea poate fi găsită în Librăria Șt. O. Iosif sau poate fi comandată online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *