A doua zi a fEstivalului de cArte si Muzica cu lecturi fine si muzica buna

22/07/2016

Soarele continuă să strălucească generos deasupra Aleei Cărții în timp ce fEstivalul de cArte și Muzică se pregătește pentru o nouă zi de evenimente culturale deosebite: lansări de carte, întâlniri cu scriitorii preferați ai brașovenilor cât și spectacole de muzică care să bucure sufletele cititorilor și melomanilor. O plimare pe Aleea Cărții va fi probabil suficientă pentru a convinge orice trecător să devină cumpărător și, bineînțeles, cititor.

Agenda celei de-a doua zi a fEstivalului de cArte și Muzică a debutat cu o întâlnire pământeană cu scriitorii de SF și fantasy, o parte dintre ei fiind membri ai Clubului ”Antares”, unicul club de gen din Brașov.

_MG_7742

Evenimentul a fost deschis de Augusta Oniță, Director Achiziții Libris Brașov, care și-a exprimat bucuria pentru o asemenea întâlnire și le-a urat oficial bun venit scriitorilor invitați.

Primul din seria de scriitori a fost Nic Dobre, care a remarcat coincidența fericită ca cea de-a cincea ediție a fEstivalului de cArte și Muzică să se desfășoare în același timp cu cea de-a patra ediție a Festivalului de Science Fiction de la Râșnov. Spre finalul întâlnirii, domnul Dobre a luat cuvântul a doua oară spunând despre cartea sa că nu e un SF, ci, mai degrabă, o viziune imaginativă asupra realității.

A luat apoi cuvântul doamna Ana Maria Borlan, coordonatoarea proiectului ”Antares”. După mulțumirile aduse tuturor celor implicați, doamna Borlan a anunțat cu mândrie că în acest an Clubul ”Antares” împlinește 35 de ani și că acesta nu se limitează doar la literatura SF și fantasy. Clubul ”Antares” înseamnă literatură scrisă, artă și multe alte domenii de frontieră conexe genului SF. Doamna Borlan a menționat că genul SF nu are o definiție clară dar cea mai probabilă descriere ar fi că acesta încearcă să explice un univers creat pe marginea descoperirilor științifice. Cât despre genul fantasy, doamna Ana Maria Borlan a ținut să precizeze că acesta nu este un gen destinat exclusiv tinerilor, el putând exprima subiecte tentante pentru toate vârstele.

_MG_7721

A urmat domnul Eugen Lenghel, fondatorul festivalului de science-fiction de la Râșnov. Acesta a explicat că festivalul își dorește a fi unul interactiv care să mijlocească întâlnirea dintre scriitorii genului și cititorii lor. Tot în cadrul festivalului au loc și proiecții de film SF care aduc zilnic un număr considerabil de oameni. Spre final, domnul Eugen Lenghel a luat cuvântul din nou vorbind de data aceasta despre cărțile sale și despre impactul literaturii SF asupra publicului.

_MG_7724

Scriitoarea Rodica Bretin s-a întors în Braşov, orașul ei natal, după ce o lungă perioadă de vreme a trăit în București, pentru a lua parte la reconstrucția Clubului ”Antares” și pentru a se dedica ”singurului lucru care contează în viață: literatura”.

_MG_7727

Scriitoarea Roxana Vrânceanu a avut un singur lucru de spus: ”Nu vă temeți să fiți ciudați, fiți voi înșivă!”.

_MG_7729

Proaspăt sosită din București, scriitoarea Doina Roman a preferat să îndemne oamenii să-i citească cărțile în loc să vorbească despre ele.

_MG_7733

Scriitorul Mircea Liviu Goga a ținut să mulțumească tuturor fanilor SF pentru sprijin și suport.

_MG_7734

Domnul Gigi Tănase a vorbit despre detaliile tehnice ale Clubului ”Antares”, având și un slogan pentru cei interesați: ”Veniți și veți vedea, auzi, înțelege!”.

_MG_7740

A fost o întâlnire foarte interesantă cu autori și pasionați ai genurilor F-SF, cu scriitori care și-au confirmat locul în peisajul literar românesc, toate luările lor de cuvânt fiind un îndemn la lectură.

Orele leneșe ale amiezii au fost injectate cu adrenalină și lirism de către recitalul de poezie condus de domnul Adrian Lesenciuc, Președinte al Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov. Domnul Adrian Lesenciuc s-a simțit onorat de prezenţa pe aceeași scenă a multor nume mari ale poeziei naționale contemporane. Rând pe rând, poeții au preluat microfonul citind din propriile poezii și transmițând o parte din sensibilitatea lor publicului prezent.

_MG_7789

Recitalul a debutat cu doamna Liliana Ursu din Sibiu, realizator și producător de emisiuni la Radio România Cultural, dar și traducător din limbile engleză și olandeză. Înainte de recital, doamna Liliana Ursu a dorit să-și exprime dragostea pentru orașul Brașov și tot ce înseamnă acesta.

_MG_7770

A urmat doamna Simona Toma din Galați, una din forțele din spatele Clubului literar ”Antares”. Deși nu se consideră poetă, premiile și distincțiile cu care a fost recompensată opera lirică a doamnei Simona Toma nu pot fi ignorate.

_MG_7774

A venit apoi rândul domnului Codruț Radi din Sinaia. Deși inginer la bază, domnul Codruț Radi  s-a simțit dintotdeauna poet și a știut că locul lui este printre litere. În prezent este managerul librăriei ”Flower Power” din Sinaia. Domnul Codruț Radi a recitat câteva poezii din viitorul său volum liric.

_MG_7776

Următorul pe scenă a fost brașoveanul Bogdan Trifan, cel care ieri a câștigat premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov pentru debut, pentru volumul ”În a cincea zi am privit către Est”. Poetul Bogdan Trifan a citit din cartea sa premiată, dovedind încă o dată talentul liric de care dispune.

_MG_7778

A urmat doamna Livia Mihai din Ploiești. Poeta ploieșteană a cules, de-a lungul drumul poetic parcurs până acum, numeroase premii de specialitate și nu numai.

_MG_7779

În şirul celor care au sensibilizat inimile celor prezenți s-a numărat și Cătălin Stanciu, ”psihopoetul”, așa cum este el poreclit de către prietenii săi. Cătălin Stanciu vine din Hațeg, însă din 2004 se află la Brașov, un oraș din care mărturisește că nu ar pleca niciodată. Poetul a glumit spunând că toată viața s-a străduit să devină sociolog însă a sfârșit prin a fi psiholog. Cătălin Stanciu, un prieten al Libris Brașov, face parte din Grupul de litere, sunete și culori ”Caii Verzi de pe Pereți”.

_MG_7782

A preluat apoi microfonul doamna Ruxandra Anton din Galați. Poeta nu a vrut sa dezvăluie nimic despre propria-i persoană, preferând ca poezia să vorbească de la sine.

_MG_7791

Momentul următor i-a aparținut unui alt prieten bun al Libris Brașov. Este vorba de părintele Cristian Muntean, preot la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Piața Sfatului, doctor în teologie, eseist și, bineînțeles, poet. Cu emoția-i caracteristică, părintele Cristian Muntean, un fiu autentic al orașului Brașov, a recitat versuri venite direct din inimă.

A urmat doamna Mihaela Aionesei, o poetă globetrotter născută la Pașcani dar pe care viața a mai purtat-o și prin Bacău până când a ales să se stabilească în orașul Târgu Secuiesc din județul Covasna. Numeroasele premii obținute au recomandat-o pe doamna Mihaela Aionesei să se afle pe scena recitalului de poezie.

_MG_7798

A venit apoi rândul doamnei Luminița Dascălu. Poeta s-a născut la Buzău însă de ceva timp a fost adoptată de către orașul Brașov. Doamna Dascălu a citit din versurile sale pline de sensibilitate, reușind să transmită emoție celor prezenți.

Domnul Adrian Munteanu, membru al Grupului de litere, sunete și culori ”Caii Verzi de pe Pereți”, a ținut să-și susțină minirecitalul de poezie ”altfel”. Coborând în mijlocul publicului, poetul, actorul și interpretul Adrian Munteanu a vrut ca acesta să simtă adevărata vibrație a poeziei sale.

_MG_7807

În următorul moment scena i-a aparținut binecunoscutului poet de la Miercurea Ciuc, domnul Ionel Simotă. Cunoscut pentru spectacolele sale inedite de poezie în care îmbină lirismul cu interpretarea scenică și muzica, cel mai recent volum de versuri al domnului Ionel Simota este dedicat victimelor dezastrului de la Colectiv. Domnul Simotă a recitat cu mult patos o poezie patriotică și o poezie de dragoste.

_MG_7813

Doamna Mihaela Malea Stroe, o altă prietenă apropiată a Libris Brașov, a cules până în prezent atâtea premii, atâtea distincții, atâția lauri încât nu ne-ar ajunge spațiul acestui blog pentru a le enumera pe toate.  Cu un timbru vocal inconfundabil – perfect pentru a recita poezii – doamna Malea Stroe a recitat cu nostalgie în glas pentru publicul orașului ei natal.

_MG_7817

A urmat domnul Nicolae Oprișan din București. Domnul Oprișan a lucrat toată viața sa în domeniul aviației iar cei care îl cunosc îl consideră un om foarte activ, mereu cu idei proaspete și surprinzătoare. Activitatea sa aviatică nu l-a împiedicat, însă, să-și exploreze și latura sa poetică, îmbrățișând această ”profesie” cu multa căldură și dăruire.

_MG_7823

Scena i-a aparținut, mai apoi, unui prieten drag al marii familii Libris. Este vorba de nimeni altul decât poetul ”nervos” Laurențiu-Ciprian Tudor. Laurențiu-Ciprian Tudor este membru al Grupului de litere, sunete și culori ”Caii Verzi de pe Pereți” și câștigător al unui premiu important, în cadrul festivității de premiere a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Brașov, pentru activitatea sa culturală din 2015. Poetul brașovean a recitat o trilogie dedicată Isoldei, smulgând aplauzele publicului.

Ultimul poet care a luat microfonul în primire a fost Corneliu Antoniu din Craiova. Biografia domnului Antoniu poate fi asemuită cu cea a unui haiduc frumos: poetul ia de la sine și împrăștie la toată lumea. Din cauza opresiunii comuniste, domnul Antoniu a fost nevoit să ceară azil politic în Belgia, acolo unde a trait până la reîntoarcerea în România din 1993. Poetul Corneliu Antoniu a declarat, înainte să recite, că judecând după biografia sa ai crede că este un om bătrân, însă el este încă activ, simțindu-se mereu tânăr.

_MG_7830

Recitalul de poezie a fost încheiat de doamna Liliana Ursu din Sibiu.

Odată cu apropierea serii, pe scena mare din Piața Sfatului au început momentele muzicale. Primul moment l-a avut protagonist pe Darius Moisa, un interpret de numai 10 ani care și-a propus să cucerească lumea cu vocea sa. Darius a interpretat trei coveruri după The Police, Dinu Olărașu și Beatles și a invitat publicul la lansarea primului său disc ce va avea loc pe 14 august.

Evenimentele muzicale s-au întrepătruns cu cele literare în Piața Sfatului din Brașov, îndrăgita scriitoare Carmen Gheorghe venind la o întâlnire cu cititorii săi la standul Libris Editorial. Doamna Augusta Oniță, director Libris Brașov a introdus-o pe autoare, începând prin a descrie traiectoria ei surprinzătoare, de la scrierea de tratate de drept comercial la beletristică, ajungând a fi nu doar profesor de drept, ci și una dintre cele mai cunoscute scriitoare brașovene. Alături de domnii Mihai Vacariu și Horia Salcă, autoarea și-a descris în linii mari cărțile, oprindu-se la a explica titlurile fiecăreia, pentru a facilita interacțiunea cititorilor cu romanele sale. O întâlnire degajată care s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de scriitoarea Carmen Gheorghe.

O apariție inedită pe Aleea Cărții a fost și Sorin Banu, autor al romanului SF ”Tentoria”. Scriitorul a ales să își prezinte cartea printre trecători, organizând concursuri cu întrebări din literatură. Câștigătorii au primit romanul ”Tentoria” cu autograful autorului.

_MG_7856 _MG_7869

Pe scena mare festivalului de carte și muzică, Diana Nap și dansatorii ei au deschis seara de spectacole cu un show incendiar de muzică antrenantă. Diana Nap a cântat o serie de coveruri după piese cunoscute atât din repertoriul național cât și din cel internațional. Diana Nap vine din Turda, un oraș cu o tradiție muzicală deosebită, fiind orașul care i-a dat țării pe Andra, Fuego și Raul. A participat la numeroase festivaluri din țară și din străinătate dar în această seară a venit la Brașov special pentru publicul de aici.

A urcat apoi pe scenă Gențiana Ganea și formația sa. Gențiana a lăsat muzica să vorbească, antrenând publicul brașovean în dans și voie bună. O prezență scenică deosebită și o voce extrem de convingătoare, Gențiana & Co. au adus un autentic spirit de răcoritor de vară pe scena de la Brașov, de la primul până la ultimul acord. S-au cântat piese de pe albumul ei de debut, ”O Zi Perfectă”, care apărut anul acest sub egida Libris Brașov. S-au auzit și coveruri după piese celebre precum ”These Boots Are Made For Walking” sau ”Tot Mai Sus”. Publicul a aplaudat și a cântat alături de Gențiana, susținând-o pe tot parcursul concertului.

Odată cu lăsarea serii, scena de la poalele Tâmpei a devenit neîncăpătoare pentru grupul talentat de muzicieni experimentați în distracție și voie bună. Este vorba de „The Zuralia Orchestra”, un proiect ce combină trompete cu percuție, voce și instrumente de suflat. De la Eurovision și până la cele mai importante festivaluri de muzică de gen din lume, gașca de la Zuralia nu a stat niciodată într-un singur loc, experimentând cu sunete, atitudini și mișcări scenice. Pe lângă activitatea concertistică și de studio, Aurel Mirea (liderul trupei) și orchestra sa compun muzică de film și de teatru muzical. Momentul Zuralia a fost oferit de către Centrul Național de Cultură a Romilor Romano Kher care s-au aflat cu un stand deosebit de interesant pe Aleea Cărții. Orchestra Zuralia a apelat la repertoriul său vast – acesta conține atât piese proprii cât și melodii cunoscute ale unor compozitori români și balcanici – pentru a întreține o atmosfera electrizantă și pasională.

Spre finalul recitalului incendiar, cei de la Zuralia au ținut să amintească publicului că se află la Brașov și că niciun concert de la Brașov nu poate fi complet fără tradiționala Brașoveancă. Așadar, toți oamenii din public au luat câte un partener și au pornit la dans. Brașoveanca, varianta Zuralia, a răsunat în Piața Sfatului iar oamenii păreau că nu se vor opri niciodată din dans.

_MG_8028 _MG_8030

Cea de a doua seara a fEstivalului de cArte și Muzică de la Brașov a fost încheiată de un moment cu totul și cu totul inedit. Este vorba proiecția filmului de dezvoltare personală „Trăiește-ți Visul”, film realizat de Dragoș Brătăşanu alias Dr. Dragoș și editat în România de către Libris Brașov.

Dragos Brătăşanu este prototipul perfect pentru celebra sintagmă americană „self-made man”. În 2008 a plecat în Germania să-și facă doctoratul în inginerie aerospațială, câștigând mai apoi numeroase premii de cercetare în Statele Unite ale Americii. Însă Dragoș Brătășanu rămâne modest și insistă că realizările sale nu s-au datorat neapărat faptului că era un inginer bun ci, mai degrabă, modului de raportare la probleme. Și-a dat seama, din propriile experiențe, că felul în care pornești în drumul spre împlinirea unui vis este esențial. A învățat asta încă din studenție când și-a pus în minte să plece în Antarctica și a reușit. Era un student fără bani, care locuia în căminul Leu. După ce a început să pună planul său pe foaie, mult dorita călătorie a fost realizată iar Dragoș Brătășanu și-a dat seama că era deja pe drumul alunecos spre înțelepciune. Toate sfaturile și învățăturile pe care publicul le-a văzut în film sunt rezultatul experientelor sale de viața și nicidecum niște teorii abstracte preluate din cărți.

Pe scenă, pentru prezentarea filmului, s-a aflat celebrul cosmonaut român Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu este primul cosmonaut al țării noastre care în 1981 a devenit singurul român (și al 103-lea om de pe planetă din 550) să zboare în Cosmos unde a petrecut exact 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Domnul Dumitru Prunariu a povestit publicului implicarea lui în acest proiect de film, dar și o scurtă istorioară despre cum a ajuns să zboare în spațiu în misiunea Soiuz 40. Domnul Dumitru Prunariu a concluzionat spunând că acest film este, în esența lui, despre realizare de sine.

A fost un mod special de a ne încheia seara. Am plecat spre casele noastre gândindu-ne la o sumedenie de lucruri ce ne-ar putea deschide calea către o viața mai ușoară și mai fericită… fie prin lectură, fie prin muzică, fie şi doar prin simplul fapt de a trăi.

Articol realizat de Horia Nilescu și Ana Maria Popescu pentru Asociația Culturală Libris Brașov.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *