La ReVedere cartilor si muzicii! Ne ReVedem in 2017!

24/07/2016

Iată am ajuns și în ultima zi a fEstivalului de cArte și Muzică! E duminică, zi liberă în care oamenii se pot plimba după bunul plac pe drumurile știute și neștiute ale orașului. Unul din drumurile familiare brașovenilor este, bineînțeles, Aleea Cărții. Această alee culturală a servit și astăzi drept promenadă pentru brașovenii și turiștii care au ales să-și petreacă duminica în Piața Sfatului.

cititori festival carte brasov

Vizitatori la Festivalul de Carte si Muzica

copii Libris la festival

25 de Ani Libris Brașov

Dacă în primele patru ediții ultima zi a festivalului găzduia momente artistice cu dansuri și muzică tradițională românească, anul acesta am ales să dedicăm ultima zi a fEstivalului de cArte și Muzică copiilor, viitori cititori.

Prima lansare a zilei a fost cea a cărții ”Te iubesc, orice culoare ai avea”, de Mihaela Coșescu. Evenimentul a fost deschis de către Dana Anghelescu, Director Evenimente Libris Brașov, care a subliniat faptul că în multitudinea de cărți pentru copii editate în fiecare an este din ce în ce mai greu să găsești una care într-adevăr să mai aibă ceva de spus. Ceea ce evidențiază această carte de restul cărților de gen sunt textele frumoase și ilustrațiile inedite. Ilustrațiile au fost realizate de Ana Stinghe, o artistă în vârstă de doar 13 ani.

Lansare de carte Te iubesc orice culoare ai avea

Dana Anghelescu, Director Evenimente Libris Brașov

Autoarea cărții, Mihaela Coșescu, a venit tocmai de la Vaslui pentru a fi alături de publicul brașovean. Cartea s-a născut din dorința de a-i spune fiicei sale cât de mult o iubește și pentru a o apropia de frățiorul ei. Autoarea a mai ținut să precizeze că, în ciuda vârstei sale fragede, nu o privește pe Ana Stinghe ca pe un copil, ci ca pe un artist desăvârșit.

Doamna Eliza Biro a apreciat că această carte este o noutate mult așteptată în lumea livrescă a copiilor. ”Te iubesc, orice culoare ai avea” poate fi văzută și ca o carte de parenting pentru cei care au doi sau mai mulți copii.

Eliza Biro parenting pentru cei care au doi sau mai multi copii

Doamna Eliza Biro vorbește la lansarea cărții ”Te iubesc, orice culoare ai avea”.

Doamna Daiana Colceriu conduce de ani buni Academia ”Heidi” și vede în activitatea desfășurată cum mulți părinți nu anticipează implicațiile emoționale generate de apariția celui de-al doilea copil. Această carte vine tocmai în ajutorul acestor părinți.

 Carte vine tocmai in ajutorul acestor parinti

Doamna Daiana Colceriu vorbește la lansarea cărții ”Te iubesc, orice culoare ai avea”.

Doamna Mihaela Bintea se bucură nespus de mult de prietenia autoarei și tocmai această prietenie a făcut-o să realizeze că a fi diferit nu înseamnă să fii defect, ci doar aparte și special. Această carte este un ghid perfect pentru părinți și educatori.

Mihaela Bintea carte este un ghid perfect pentru parinti si educatori.

Doamna Mihaela Bintea vorbește la lansarea cărții ”Te iubesc, orice culoare ai avea”.

Când a citit prima oară cartea împreună cu copii ei, Teodora Șlai nu putut identifica exact ce i-a plăcut la aceasta. Apoi a realizat că cele două personaje din carte se aseamănă foarte mult cu cei doi copii ai săi. Abia după aceea a putut spune că ”Te iubesc, orice culoare ai avea” este o carte foarte bună prin prisma textului blând și a desenelor delicate.

Teodora Șlai nu putut identifica exact ce i-a plăcut la carte

Teodora Șlai vorbește la lansarea cărții ”Te iubesc, orice culoare ai avea”.

Ziua dedicată copiilor a continuat cu lansarea cărții ”Străfurnica în căutarea Atlantidei. Manual de dicție pentru copii, Volumul 2” de Carmen Ivanov. Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, Director Libris Brașov, care a marturisit că și-a ales foarte bine cuvintele pe care le va rosti pe scenă pentru ca se află lângă o persoană care a scris multe cărți de dicție pentru jurnaliști dar și pentru copii.

Augusta Onita Strafurnica in cautarea Atlantidei

Augusta Oniță, Director Libris Brașov

Domnul Mihai Crăciun s-a declarat încântat să fie în Brașov, un oraș pe care îl consideră cel mai frumos din România. De asemenea, a spus că îi este mult mai ușor să vorbească despre volumul al doilea din ”Străfurnica” pentru că deja se poate raporta la ceva concret, la ceva deja existent care a dat rezultate. Primul volum din Străfurnica a ajutat foarte mulți copii să își depășească problemele de vorbire, fără a merge la logoped.

Mihai Craciun lansare carte Strafurnica in cautarea Atlantidei

Domnul Mihai Crăciun a vorbit la lansarea cărții ”Străfurnica în căutarea Atlantidei. Manual de dicție pentru copii, Volumul 2”.

Doamna Carmen Ivanov (autoarea ”Străfurnicii”) a declarat că nu este deloc ușor să scrii o asemenea carte. Trebuie să știi să scrii asemenea texte astfel încât ele să fie atractive pentru copii, dar și să îi ajute în problemele de vorbire. Doamna Ivanov a insistat că trebuie corectate chiar și cele mai banale și inocente greșeli pe care copiii le fac, chiar dacă părinții de găsesc simpatice. Este vorba de pronunția literei ”l” în loc de ”r” sau de pronunția unor sunete mai dificile cum ar fi ”j”, ”h” sau ”f”. De cele mai multe ori, copiii nu trebuie să meargă la logoped pentru a corecta aceste greșeli, ci trebuie doar să exerseze câte 15 minute pe zi alături de Străfurnica. La început va fi un pic mai greu, însă odată cu trecerea timpului pronunția și dicția vor deveni obișnuință și îi va ajuta pe viitor.

A urmat apoi în cadrul fEstivalului de cArte și Muzică Brașov 2016 un moment muzical oferit de Kids Music Production. Copiii valoroși, cu participări la concursuri naționale de interpretare, au încântat trecătorii cu cover-uri celebre în interpretări impecabile. Recitalul a întregit în mod firesc șirul evenimentelor dedicate copiilor în ultima zi a fEstivalului de cArte și Muzică. Baloanele aniversare și râsetele copiilor au dat culoare și bucurie acestei ultime zi de sărbătoare.

În plină zi, editura RAO ne-a propus doua lansări pentru ”copii mari”. Prima dintre ele a fost legată de Thea Haimovitz și cartea ei de debut ”Bijuteriile Kaballah”. Gazda evenimentului a fost Augusta Oniță, Director Libris Brașov, care a prezentat cartea ca fiind o lucrare care transcende prezentul și are ca finalitate realizarea de sine.

 o lucrare care transcende prezentul

Augusta Oniță, Director Libris Brașov, Thea Haimovitz, Ovidiu Enculescu, Director General Editura RAO

A luat apoi cuvântul domnul Ovidiu Enculescu, Director General Editura RAO. Domnul Enculescu a povestit despre întâlnirea fericită pe care a avut-o cu autoarea cărții. La fel ca și autoarea, cartea aceasta este una complexă care încearcă să atragă publicul către Kaballah. În ciuda miturilor urbane, Kaballah este o știință iar cartea își propune să educe publicul în acest sens.

 incearca sa atraga publicul catre Kaballah

Domnul Ovidiu Enculescu, Director General Editura RAO

Thea Haimovitz a vorbit despre importanța Kaballahei în evoluția umană. În ciuda legendelor create în jurul Kaballahei, aceasta este o știință a sufletului și nicidecum o religie sau o sectă. Kaballah a avut un rol foarte important în istoria omenirii identificându-se chiar cu începuturile acesteia. De la Giordano Bruno și până la Madonna, o groază de personalități și-au dedicat viata studiind Kaballah și încercând să dezlege misterele vieții cu ajutorul ei. În ceea ce privește scrierea cărții, autoarea s-a bucurat de faptul că nu a avut un termen-limită de predare a lucrării astfel ca a putut rumega informația atât cât a avut nevoie – mai precis șase ani cât a durat scrierea cărții.

Ultima lansare din cadrul celei de-a cincea ediții a fEstivalului de cArte și Muzică Brașov a fost una delicioasă… la propriu. A fost vorba de cartea celebrului bucătar Joseph Hadad intitulată ”În Bucătăria lui Joseph”. În deschiderea evenimentului a vorbit Augusta Oniță, Director Libris Brașov, care a spicuit din biografia impresionantă a lui chef Hadad. Acesta a gătit pentru niște personalități remarcante precum Bill Clinton (Hadad a devenit faimos pentru că a refuzat să-i prepare acestuia un hamburger), Robert De Niro, Frank Sinatra sau Michael Jackson. Cartea poate fi văzută și ca un album culinar, fiind plină de rețete și fotografii delicioase.

Joseph Hadad intitulata In Bucataria lui Joseph

Augusta Oniță, Director Libris Brașov

Directorul editurii RAO, Ovidiu Enculescu, a spus despre Joseph Hadad că este un perfecționist și că, de multe ori, a schimbat totul, luând-o de la capăt. Din acest punct de vedere, lucrul la carte a fost un coșmar însă totul a meritat. Domnul Enculescu se simte mândru atunci când vorbește despre cartea ”În Bucătăria lui Joseph” întrucât orice editură ar fi dat orice să o editeze dar autorul a ales RAO.

orice editura ar fi dat orice sa o editez

Domnul Ovidiu Enculescu, Director General Editura RAO

Joseph Hadad a mărturisit că are foarte mari emoții și de aceea o să vorbească direct din inimă. Totul a început cu tatăl lui care a emigrat din Tunisia în Israel, Joseph Hadad născându-se la Ierusalim. Pentru că familia sa a fost una de o condiție foarte modestă, Joseph Hadad a trebuit să renunțe la studii la vârsta de 14 ani și să se înscrie la școala de bucătari pentru a aduce bani în casă. A urmat o ucenicie la Haifa – lucra în bucătărie douăsprezece ore pe pe zi –  și o serie de perfecționări de tehnică culinară în Statele Unite ale Americii și la Paris. Și astfel, dintr-o necesitate, bucătăria a ajuns o pasiune de nestăvilit și în final o artă. În România a ajuns în 1996 când această țară nu avea prea multe restaurante cu pretenții. De atunci nu a mai părăsit țara noastră, în ziua de azi considerându-se pe bună dreptate român. Pe vremea când s-a apucat de această meserie, bucătăria era doar locul unde mănânci iar a fi bucătar era o mai degrabă o rușine. În zilele noastre profesia de bucătar a ajuns acolo unde îi este locul. Cât despre cartea sa, Joseph Hadad a mărturisit că nu a ascuns nimic. Mulți bucătari își păstrează rețetele secrete până la moarte însă el a scris ”În Bucătăria lui Joseph” pentru public și a vrut să-i împărtășească acestuia toate trucurile și secretele sale. Cartea poate fi privită și ca un album de tablouri… tablouri culinare. Chef Hadad a încheiat lansarea promițând că va reveni în Brașov și poate, cine știe, că într-o zi va deschide aici un bistro marca Joseph Hadad.

Un ultim moment muzical a adus pe scenă tinerele talente de la Centrul Cultural ”Artist pentru Artă”. Tinerii, conduși de profesorul Dragoș Popa, au cantat cover-uri după melodii celebre românești și internaționale. Pe scenă au fost: Sorina Rucărean, Andreea Ștefan, Darius Radu, Arriana Porancea, Denisa Mihalache și Carina Roșiu Teleanu.

Și cum orice lucru bun are și un sfârșit, inevitabil am ajuns la finalul celei de-a cincea ediții a fEstivalului de cArte și Muzică. Momentele frumoase sunt prea multe pentru a fi cuprinse în doar câteva cuvinte ce alcătuiesc o încheiere a unui eveniment minunat.  Atât brașovenii cât și vizitatorii orașului nostru s-au simțit foarte bine și asta este tot ce contează. Ne reVedem în 2017!

Articol realizat de Horia Nilescu și Ana Maria Popescu pentru Asociația Culturală Libris Brașov.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *