Repere despre… comunicarea ecologica

30/09/2016

În preajma deschiderii noului an universitar și al unui nou sezon de surprize culturale am avut ocazia să găzduim un eveniment deosebit: un mix aparte care a inclus o lansare de carte dar și ceva dintr-un atelier de dezvoltare personală.

JOI, 29.09.2016, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul CONVERSAȚII CU TINE – RELAȚII ȘI COMUNICARE PRIN METODA ESPERE (Editura Herald, 2016), alături de o invitată carismatică și experimentată în managementul comunicării și relațiilor intepersonale, o personalitate care folosește pictura, meditația vizuală dar și cărțile pentru a explora potențialul minții umane, DANIELA ANDREESCU.

DANIELA ANDREESCU LIBRARIA ST O IOSIF

CONVERSAȚII CU TINE – RELAȚII ȘI COMUNICARE PRIN METODA ESPERE – DANIELA ANDREESCU

Am deschis evenimentul amintind că volumul lansat are o adresabilitate largă, e accesibil și bine organizat, oferind repere pentru schimbarea personală, pornind de la felul în care comunicăm. Într-o manieră concisă, autoarea propune elementele metodei ESPERE, o metodă fundamentată de cunoscutul specialist francez, Jacques Salome, care pledează pentru o comunicare ecologică: o comunicare în care noi ne angajăm conștienți de dorințele, nevoile și așteptările noastre, în care ne asumăm responsabilitatea totală pentru ceea ce transmitem și o responsabilitate proporțională pentru ceea ce primim. E vorba de un model care pune în centru persoana și relația, care subliniază importanța blândeții, a lucidității, a responsabilității în relația cu noi înșine, cu partenerul de viață, copiii, profesia sau universul în general.

DELIA GAVRILĂ, responsabil PR la Editura Herald a amintit de campania CĂRȚI DESCHISE PENTRU MINȚI DESCHISE, în care e inclusă și cartea lansată la Brașov, o campania care aduce mai aproape de public, la prețuri promoționale volume cu un profil variat: de la mindfulness la terapie de cuplu, oferind toate acele instrumente redutabile, acele călăuze de care avem nevoie în călătoria autocunoașterii.

DANIELA ANDREESCU a prezentat câteva dintre reperele generale. Cartea lansată și metoda ESPERE nu își propun să convingă pe nimeni (în fond, convingerea, etimologic vorbind, este o victorie împărtășită de doi oameni, nu doar de o parte pasivă în raport cu o parte activă), ci doar să ofere o modalitate prin care putem să încercăm să ne îmbunătățim relațiile, pornind chiar de la felul în care conversăm cu noi înșine și cu cei din jur.

Prin această metodă putem ieși dintr-un sistem antirelațional, în care folosim manipularea, culpabilizarea, devalorizarea, un sistem care ne epuizează și avem posibilitatea să ne îndreptăm spre crearea unei realități echilibrate, în care putem fi deopotrivă asertivi și operaționali, în care putem înțelege și asuma impactul pe care îl pot avea acțiunile și mesajele noastre asupra celor din jur.

Autoarea volumelor ACVARIUL DIN OCEAN, CUM TRAVERSĂM CURCUBEUL, SUB POMUL DE SCORȚIȘOARĂ a purtat un dialog cu cei prezenți și a abordat teme precum: compatibilitatea metodei ESPERE în funcție de gen, de tipul e personalitate și temperament, caracterul practic al acestei metode în situații profesionale sau personale, dificultățile pe care le întâmpină cei ce abordează implementarea acestei metode si multe altele.

Am avut parte de o atmosferă relaxată, deschisă spre orizonturi tematice și practice noi, alături de o invitată care ne-a pregătit o mulțime de mesaje interesante. Volumul DANIELEI ANDREESCU, un volum binevenit pentru întreținerea unei igiene mentale și comunicaționale atât de necesare într-o societate în care războiul opiniilor este la ordinea zilei și practica ascultării și a înțelegerii diferențelor este adesea absentă, e disponibil și pe www.libris.ro.

Mulțumim autoarei și Editurii Herald că au ales să organizeze acest eveniment la Librăria Șt.O.Iosif Brașov și mulțumim publicului pentru participare.

Articol realizat de Sever Gulea.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *