Proiectia lunii octombrie – Goodfellas

10/10/2016

Încă de când eram mic mi-am dorit să devin gangster”. Aceasta este una din primele replici al filmului „Goodfellas”, o capodoperă universală în regia marelui Martin Scorsese și în opinia multora cel mai bun film al genului gangster – cotat uneori mai sus și decât „Nașul”. Filmul are la baza o carte de non-ficțiune numită „Wise Guy” (în traducere „Băiatul Deștept”) și scrisă de jurnalistul de investigație Nicholas Pileggi. Filmul rămâne destul de fidel întâmplărilor din carte spunând astfel povestea mafiotului Henry Hill. Diferența majoră dintre cele doua medii este că în carte relatările sunt făcute, într-o manieră jurnalistică, la persoana a treia iar filmul este narat, la persoana întâi, de către personajul lui Henry, pentru a crea o legătura intimă între spectatori și protagoniști.

cinemateca st o iosif octombrie

Proiecția lunii octombrie – Goodfellas

Așadar, ne aflăm în New York-ul anilor ‘50 când facem cunoștință pentru prima oară cu Henry Hill (Ray Liotta), un puștan provenit dintr-o familie de imigranți (irlandezi și italieni) care idolatrizează mafioții ce fac legea în cartierul său și visează ca la un moment dat să devină și el unul dintre ei. Visul său i se îndeplinește după ce se împrietenește cu Jimmy Conway (Robert De Niro) și Tommy DeVito (Joe Pesci). Împreună, cei trei dau lovitură după lovitură culminând cu un jaf de proporții al aeroportului. Acest jaf le aduce faimă și renume în lumea mafiei care-și deschide porțile către cei trei. Odată ajuns aici, Henry gustă și profită din plin de viața dulce a banului ușor făcut. Siguranța financiară îi oferă lui Henry libertate totală însă dușmanii, pe care acesta și-i face în drumul său către vârful lanțului trofic, îl obligă să doarmă mereu cu un ochi deschis. Pentru că filmul acoperă o perioadă destul de lungă (1955 – 1980) în biografia lui Henry Hill și deci implicit în istoria mafiei New York-eze, spectatorul are timp suficient pentru a fi martor la ascensiunea și declinul unui mafiot de talie mijlocie. Dacă prima parte a filmului se prezintă aproape ca o poveste de succes a unui om ambițios, a doua parte este mai degrabă o lecție de morală și scrupule, spectatorul aflând odată cu Henry de capcanele și pericolele din viața unui mafiot.

octombrie cinemateca goodfellas

Proiecția lunii octombrie – Goodfellas

După ce vizionezi „Goodfellas” pentru prima oară este foarte ușor să te aventurezi și să declari cu mâna pe inimă că acesta este filmul perfect. Și nu ai fi departe de adevăr. Dar totuși fiindcă vorbim despre artă, unde totul este subiectiv, haideți să spunem că „Goodfellas” este unul dintre puținele filme care se apropie foarte mult de perfecțiune. Filmul este excelent structurat, fiecare etapă a vieții de mafiot a lui Henry având ritmul ei propriu. Ca și tehnică de producție amestecă, cu succes, mai multe elemente din mai multe stiluri: stop-cadre (tehnică folosită în filmele americane cu ritm rapid și în videoclipuri muzicale), scene lungi de urmărire ce pot dura minute în șir până a fi întrerupte (specifice cinemaului european de artă), narațiune omniscientă (un procedeu ce aparține literaturii clasice), flashback-uri revelatorii ( o tehnică la modă printre regizorii secolului XX), muzică excelent aleasă pentru fiecare scenă (de la „Sunshine of Your Love” a trupei Cream până la canțonete marca Giusseppe Di Stefano). La capitolul regie îl avem pe Martin Scorsese, unul din cei mai buni regizori al tuturor timpurilor considerat a fi un cineast care oferă publicului nu ce vrea când vrea ci ce are nevoie atunci când are nevoie. Un geniu al poveștilor bine spuse, Scorsese a livrat publicului capodopere incontestabile precum „Mean Streets”, „Taxi Driver”, „Raging Bull” sau „Goodfellas” vorbind sincer pe o limbă înțeleasă de toți. La secțiunea de actorie îl avem pe Ray Liotta (fără doar și poate cel mai bun rol al său) Robert De Niro (o prestație de luat notițe) și Joe Pesci – premiul Oscar pentru rol secundar – care este delicios de periculos și violent furând orice scenă în care se află. Acestea sunt doar argumentele evidente. După vizionare – chiar și după revizionare – publicul poate găsi o sumedenie de alte motive pentru a ridica „Goodfellas” pe piedestalul binemeritat.

Vă așteptăm așadar pe data de 14 octombrie, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif la proiecția unui film excepțional în regia lui Martin Scorsese: „Goodfellas”. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *