La ce te gândești când spui: 25 de ani? Cei mai frumoși ani ai tinereții, vârsta la care desăvârșim cristalizarea personalității și orizonturile viitorului. Vârsta la care totul pare posibil și la care ne simțim încrezători, îmbogățiți de primele experiențe serioase ale autonomiei câștigate, dublate de entuziasmul și elanul îndreptate spre proiectele viitoare.
25 de ani în secolul vitezei au adus foarte multe schimbări. E practic vârsta maturizării democrației din România, vârsta la care am făcut pași importanți spre o societate europeană, e intervalul de timp în care viața ne-a fost transformată profund de istorie și tehnologie: harta lumii arată astăzi altfel decât arăta acum 25 de ani, provocările (de la cele ecologice, sociale, politice, culturale) arată altfel, am intrat în era digitală, internetul e parte din viețile noastre, accesul la informație, media, călătoriile, reperele axiologice, toate au suferit reevaluări succesive. În 25 de ani am făcut saltul spre o altă lume.
Ne schimbăm pe zi ce trece, ideea de evoluție astăzi are cu totul alte proporții, multe lucruri sunt aproape de nerecunoscut de la un an la altul. Nu suntem străini de toate aceste schimbări, le-am trăit pe toate, asumând conștiința faptului că nimic nu ar fi fost posibil fără acel companion silențios, fără acel joc gratuit sau bine orientat al imaginației, al curiozității, regăsit între paginile unei cărți. Pentru că în toată această goană a evoluției, am avut privilegiul să ne dezvoltăm și să promovăm acea invenție elegantă și aproape perfectă a umanității, acea invenție care cu greu mai poate fi ameliorată dar de care avem nevoie, indiferent de lumea în care trăim: cartea.
LIBRIS aniversează în luna octombrie 25 de ani de activitate, 25 de ani de când întâmpinăm acea familiaritate unică și de neînlocuit cu litera tipărită, a oricărui cititor. De 25 de ani vă aducem mai aproape acest element miraculos, cu adresabilitate universală și cu o varietate aproape infinită, fără de care n-am mai desăvârși o dimensiune a condiției noastre umane esențiale, a identității noastre.
Este o misiune pe care ne-am asumat-o cu grijă și responsabilitate, încă din 1991, într-o librărie cu tradiție din Brașov, o librărie în care s-a cultivat, chiar și în cele mai negre decenii ale cenzurii, dragostea pentru carte.Librăria Șt.O.Iosif, de pe Strada Mureșenilor nr 14 a devenit, în anii 90, un loc în care cititorii au putut simți pulsul puternic al unei piețe despovărate de rețetare ideologice, o piață de carte și mai ales o piață de idei libere, susținută de edituri cu un profil variat. Am contribuit la scrierea istoriei editoriale și ne-am dezvoltat parteneriate longevive cu cei care au înțeles, încă de pe atunci, importanța influxului lecturii într-o societate care făcea primii pași pe drumul libertății. Oferta variată de care și muzică au fost reperele care i-au inspirat pe brașoveni să ne calce pragul în primul deceniu postrevoluționar. Am ales să ne finisăm dimensiunea de verigă esențială între cititori, editori și scriitori și să devenim și un partener al comunității culturale locale, prin evenimentele dedicate muzicii și cărții: de la lansări de carte și cd-uri, la târguri și festivaluri dedicate lecturii și muzicii în spații convenționale și neconvenționale. E vorba de un parteneriat care a respectat exigențele contemporane și pe care l-am proiectat la mai multe niveluri, odată cu schimbarea la față din 2010 a librăriei: Librăria Șt.O.Iosif are în prezent trei saloane de carte și muzică, iar Salonul Șt.O.Iosif este expresia noului concept de librărie a secolului XXI: un spațiu dinamic, un spațiu viu în care au loc discuții, întâlniri culturale, în care lectura, filmul și muzica își exprimă dimensiunea socială. Este locul în care vă propunem întâlniri lunare, la Cinemateca Șt.O.Iosif, Clubul de Lectură Șt.O.Iosif, la serile de suflet, la recitaluri de poezie, lansări de carte și CD-uri, într-o atmosferă caldă, relaxată, vegheată de atâtea cărți.

Ideea de librărie a rămas pentru noi un reper al un spațiu aparte în care oricine, indiferent de vârstă, gusturi sau pregătire profesională își poate afla un loc familiar și plăcut, un loc în care să evadeze, să se dezvolte, să își autoactualizeze potențialul. Am pornit de la acest reper fundat pe respectul pentru oameni și cărți, pentru susținerea, la scară națională și internațională a acelor întâlniri speciale între cititori și volumele interesante și, în anul 2009, am înființat proiectul www.libris.ro care a devenit una dintre cele mai mari librării online din țară care aduce publicațiile editurilor autohtone dar și internaționale la un click distanță de cititori. Libris.ro este proiectul prin care am căutat să conservăm particularitățile unei librării și să le integrăm în conceptul unui magazin online. Astfel, pe lângă oferta generoasă, interfața accesibilă, unul dintre cele mai spațioase depozite de carte din țară, transportul gratuit prin curier rapid la comenzii de peste 30 lei, www.libris.ro a propus și propune recomandări de lectură personalizate, oferă accesorii de lectură originale și memorabile, premiază fidelitatea cititorilor, îi invită să devină parteneri în proiecte de susținere comunitară și împărtășește, prin platforma blog.libris.ro, cele mai interesante experiențe trăite în preajma lecturii și a muzicii. Toate aceste extensii care dau personalitate libris.ro sunt de fapt prelungiri firești ale trăsăturilor pe care le prețuim în orice carte: prilejul de a trăi o anumită specie de intimitate și familiaritate, de a avea parte de experiențe unice, rafinate și complexe. Tocmai de aceea, nu intamplator, Libris.ro a reprezentat România la cele mai reputate târguri internaționale de carte din Europa, alături de Institutul Cultural Român.

Mai mult decât un partener al cititorilor, al editorilor și al comunității, Libris a fost și este un partener al creatorilor, al tuturor celor care prin talentul și eforturile lor artistice oferă momente memorabile publicului. Libris este un factor catalizator al întâlnirii dintre scriitori, muzicieni, artiști plastici și toți cei interesați de creațiile lor. Asociația Libris Cultural aduce mai aproape de public performanța și excelența în cultură, promovând tradițiile românești în țară și peste hotare, dar și identitățile culturale locale în proiecte precum: Târgul Internațional de Carte și Muzică, fEstivalul de cArte și Muzică, Corona Folk Festival. De asemenea, Casa de Producții Libris Brașov, prin cele peste 300 de materiale discografice și Editura Libris Editorial (cel mai recent membru al brandului Libris, cu un palmares care cuprinde publicarea unor volume de poezie și proză) reprezintă expresia unor proiecte deschise și dinamice, pentru toate generațiile de artiști, reprezintă platformele prin care oamenii talentați, debutanți sau consacrați, au șansa să se afirme și să ajungă la iubitorii de cultura.
Ne-am conservat bine rădăcinile, în jurul unor repere valorice modelate de cărți și de publicul cititor care ne-au inspirat și ne-au amintit mereu misiunea importantă și nobilă pe care o avem, de a aduce mai aproape de voi expresiile memorabile ale imaginației, într-o lume fără granițe geografice sau culturale. În 25 de ani am reușit să pregătim o experiență completă în lumea cărții, a muzicii și a filmului, atât pentru creatori cât și pentru consumatorii de cultură.

Pe 25.10.2016, sărbătorim dragostea pentru cărți, sărbătorim longeviva și nemuritoarea poveste a intimității lecturii, sărbătorim plăcerea împărtășirii experiențelor inedite și îmbietoare, sărbătorim lumea Libris, alături de voi: locul în care cărțile vă privesc cu drag și muzica vă cucerește discret, locul în care cultura se simte de aproape, locul născut din respect pentru oameni și cărți! Vă mulțumim că ne sunteți alături în această poveste pe care ne-o dorim fără de sfârșit!
Vă așteptăm pe 25.10.2016, pe www.libris.ro și la Libăria Șt.O.Iosif Brașov, la celebrarea celor 25 de activitate Libris! Va fi o sărbătoare cu reduceri de cel puțin 25% la orice produs, o sarbatoare dedicată vouă, cititorilor, tuturor celor care alegeți să credeți în continuare în acele repere ce nu pot fi învinse de trecerea timpului, în acele repere care ne aduc mai aproape unii de alții și ne susțin în călătoria devenirii personale!
Articol realizat de Sever Gulea.
Un răspuns