28 de copii, pe 1 noiembrie 2016, au ascultat povestea Libris și au văzut cel mai mare depozit de carte din țară și sediul Libris.ro

A fost odată o femeie care iubea oamenii și cărțile și care visa să aibă o librărie și să poată oferi oamenilor, pe lângă cărți, dragoste! Și femeia, pe numele ei Ana, a dat într-o lună de brumărel, a 25-a zi din al 1991-lea an după Cristos, o nouă viață, o nouă lumină, unei librării – cea mai frumoasă și cea mai veche din tot orașul! Îi zicea și îi zice și azi Șt. O. Iosif”. Și Ana și-a întâlnit soțul, pe numele lui Virgil (și Oniță) și el, de dragul ei, a început să iubească același lucru: oamenii și cărțile. Și cum toate lucrurile iubite și ținute din două părți cresc și visul femeii a crescut și a tot crescut până a ajuns să fie purtat și susținut azi, la 25 de ani de atunci, de vreo 80 de tineri, care cred și ei în iubirea și respectul pentru oameni și cărți. Și așa, din vis multiplicat în vis și din munca și din dorința de bine și din încăpățânare, pe lângă librărie, a apărut și o asociație (care face târguri și festivaluri de carte și muzică) și o editură și o librărie online (cea mai mare) cu un depozit de carte (cel mai mare) cu peste 2.000.000 de cărți!

librarie st o iosif
Virgil și Ana Oniță

Și femeia (cu bărbatul ei) și-a ținut promisiunea și și-a împlit visul! A zis cărți și a zis și muzică și a întărit nevoia de educație și de cultură din jurul ei! Și, mai ales, nu a uitat că a zis și oameni și așa, cu tinerii ei, vreo 80, și cu clienții prieteni, a făcut filantropie și a dat la patru mari maternități aparatură ca să fie salvați bebeluși, a susținut concerte pentru copii cu probleme, a curățat natura de gunoaiele celor insensibili ș.a.m.d…

Asta a fost începutul poveștii pe care 28 de copii de clasa a 7-a, de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” din Brașov, l-au auzit la depozitul de carte și sediul librăriei online Libris.ro. Ei au venit aici, însoțiți de doamna dirigintă Aniko Veres, în cadrul programului „Școala altfel”. Povestitor le-a fost Silvana Enache, iubitoarea de carte și omul pasionat de televiziune.

scoala altfel mesota
28 de copii de clasa a 7-a, de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” din Brașov

După poveste, copiii au vizitat impresionantul depozit de carte, au văzut birourile și au aflat ce înseamnă munca într-o astfel de fascinantă lume, câtă sudoare și cât patos ascunde un vis.

La birouri au întâlnit o zână bună, Laura Țeposu, Director de Dezvoltare la Libris.ro, care a oferit fiecăruia dintre ei câte o carte din celebra serie de aventură „Agatha Mistery” de Sir Steve Stevenson, un semn de carte tip riglă școlară și…câte un mascoțel-cărticel aniversar! E lesne de înțeles că bucuria celor mici a fost mare și unii dintre ei s-au aratat recunoscători și au zis că ar lucra și ei în locul asta cu atât de multe povești. Și zâna-director a zâmbit și a spus că se va gândi la o așa propunere cu dichis. Apoi, înainte de plecare, elevii au făcut schimb de impresii și povestitoarea le-a mai spus despre scriitori, despre scris, despre tipar și internet, despre edituri, site-uri și tot ce se vede și nu se vede din această lume a cărților. Și lor le-a plăcut! Și când s-a împlinit sorocul să se întoarcă acasă au plecat mulțumiți și au promis să revină pentru că li s-a spus că…povestea continuă!

poza elevi mesota brasov
Poză cu mascota Libris în viziunea elevei Diana Vasiliu
poze elevi mesota
Poză cu mascota Libris în viziunea elevei Sorina Bularca

Articol realizat de Laurențiu Ciprian Tudor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *