Vineri seara, la librăria Șt. O. Iosif, am avut parte de o experiență pe care din păcate o trăim din ce în ce mai rar: salonul Șt. O. Iosif a primit cu generozitate mulțimea de lume ce i-a călcat pragul pentru a lua parte la lansarea celei de-a treia cărți a doamnei Felicia Popa și anume colecția de eseuri “Trăim Fără Noi”. Cartea a apărut sub sigla Libris Editorial ocupându-și locul în panoplia lucrărilor de valoare ale editurii noastre. În aceste vremuri, când orice informație este doar la un click distanță, mai rar îi este dat iubitorului de cultură să vadă foarte mulți oameni lăsându-și acasă grijile de zi cu zi și pășind intr-un spațiu cultural pentru a lua parte la o lansare de carte. Numai un om de o valoare incontestabilă precum Felicia Popa mai poate face acest lucru în era informației și a bombardajului mediatic. Bineînțeles că și lansarea s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Autoarei i-au fost alături scriitorul Doru Munteanu, profesorul și scriitorul Ion Popescu-Topolog și profesorul universitar Virgil Borcan.

lansare de carte
Virgil Borcan, Ion Popescu Topolog, Felicia Popa, Doru Munteanu, Dana Anghelescu

Evenimentul a fost deschis de Dana Anghelescu, director Libris Editorial. Gazda evenimentului s-a declarat a fi cuprinsă de emoție atunci când vine vorba de o lansare atât de specială. Dana a ținut să precizeze că introducerea ei va fi scurtă deoarece pe Felicia Popa o cunoaște tot Brașovul și orice elogii ar putea aduce la adresa dânsei ar fi de prisos în comparație cu laudele aduse de invitații acesteia, dar și cu simpla ei prezență.

lansare st o iosif
Dana Anghelescu, Director Libris Editorial
Photo credit: ©Dan STRAUTI – La pas prin Brasov

Primul invitat la microfon a fost scriitorul Doru Munteanu. Acesta s-a bucurat să îi fie alături Feliciei Popa și de această dată, asa cum i-a fost și la lansările primelor sale două cărți. Doru Munteanu a încercat să sintetizeze imposibilul și anume să rezume în câteva cuvinte cariera profesională a autoarei: om de televiziune, scriitor, gazetar și lista de titulaturi poate continua la nesfârșit. Prin truda muncii sale Felicia Popa a devenit o marcă, un simbol al orașului Brașov. Atunci când a intrat în televiziune, Doru Munteanu era frecvent oprit pe strada și rugat să îi transmită salutări și putere de muncă doamnei Felicia Popa. Acest fenomen l-a făcut pe Doru Munteanu să se mândrească și mai mult cu prietenia ce îl leagă de autoare. În ceea ce privește scriitura doamnei Felicia Popa, Doru Munteanu a afirmat că aceasta o reprezintă întocmai, prin stilul ei non-conformist și mai întotdeauna ieșit din tipar. De asemenea, scriitura doamnei Felicia Popa trădează experiența ei în televiziune unde este apreciată pentru faptul că știe săși pună în valoare invitații prin modul ei de a conduce un interviu.

Apoi a luat cuvântul profesorul universitar Virgil Borcan. Domnul Borcan și-a început discursul cu o lectură publică a unui text din cartea “Trăim Fără Noi”. Domnul Borcan a ales în mod intenționat să citească un text umoristic pentru că unul încrâncenat nu s-ar fi potrivit deloc cu personalitatea doamnei Popa, una veselă și mereu dispusă la ironie și autoironie. Domnul profesor a apreciat că autoarea folosește o tehnică literară foarte greu de pus în frază și anume monologul dialogat (o tehnică specifică poemului în proză). Proza doamnei Popa denotă o candoare specială și dovedește, totodată, erudiția autoarei cu multe ore de lectură la activ. Domnul Borcan a încheiat spunându-le celor din public că dacă nu o cunosc pe Felicia Popa decât prin intermediul televizorului, cartea “Trăim Fără Noi” este modalitatea perfectă de a o cunoaște și ca autor.

Scriitorul și profesorul Ion Popescu-Topolog, cel care a scris și prefața cărții, a declarat public că Felicia Popa este o moralistă de excepție. Acesta a ținut să precizeze că a scrie o carte de eseuri presupune o solidă cultură și erudiție, însă la Felicia Popa aceste lucruri sunt ca un automatism. Domnul Topolog a spicuit din prefața cărții, dar și din conținutul acesteia, pentru a convinge auditoriul, dacă mai era cazul, de iscusința literară a Feliciei Popa.

Conform tradiției, ultima persoană care a luat cuvântul a fost însăși autoarea. Doamna Popa a încercat săși alunge emoțiile glumind pe seama propriei persoane și spunând că s-a îmbrăcat în alb spre a fi recunoscută de cei ce s-au obișnuit cu imaginea ei de pe sticlă. Doamna Popa vede aceasta carte ca pe o defulare a nemerniciilor văzute de-a lungul carierei sale. Aceasta considerăTrăim Fără Noi” un reportaj literar al jurnalistului ce vede multe, dar este, nu de puține ori, obligat să înghită în sec și să se rezume la a-și face treaba. Autoarea a ținut să mulțumească tuturor celor ce au sprijinit-o moral, financiar sau în orice alt fel și nu în ultimul rând editurii Libris pentru profesionalismul de care a dat dovadă.

Gazda lansării, Dana Anghelescu, a încheiat o seară minunată reamintindu-le invitaților, dacă mai era nevoie, că salonul Șt. O. Iosif nu va fi niciodată neîncăpător pentru cei ce vor săși înnobileze sufletul prin cultură. A fost o seară cu totul specială pe care nici Felicia Popa și nici cei prezenți nu o vor uita prea curând.

Articol realizat de Horia Nilescu.

 

Un răspuns

  1. Excelenta, da! Profesionalism, discretie, onoare, demnitate, modestie, noblete… Cu atat mai mult, felicitari pentru aceasta promovare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *