Proiecția lunii decembrie – The Bucket List: Ultimele Dorinte

05/12/2016

În jurul lumii cu Morgan Freeman și Jack Nicholson.

Trăim în secolul stresului, al informației și al vitezei. În acest context, nevoia de dezvoltare personală și de relaxare intelectuală este din ce în ce mai mare. Mulți exagerează trăindu-și viața după niște truisme banale găsite în cărțile de specialitate sub forma unor percepte de neînlocuit. Și mai mulți adoptă forțat gândiri pozitive, corectitudini politice și sociale chinuindu-se atât de mult să respecte aceste dictoane încât uită trăiască. Puțini sunt aceia care înțeleg cu adevărat ce-înseamnă să să ști când să iei o pauză de la viață și cât de lungă să fie aceasta. Cele două personaje principale ale filmului „Ultimele Dorințe” înțeleg acest lucru, spre finalul vieții lor, și decid să îngrașe porcul în ajun TRĂIND. Explorând binecunoscutul termen de „bucket list” (lucrurile pe care vrei să le faci în viață înainte de a o părăsi), filmul cu același nume îi aduce laolaltă pe simpaticii bătrânei Morgan Freeman și Jack Nicholson propunându-le cele mai bizare și amuzante situații de viață.

Proiecția lunii decembrie - The Bucket List: Ultimele Dorinte

The Bucket List: Ultimele Dorinte

„The Bucket List” (cuvinte extrase din expresia americană „to kick the bucket” care s-ar putea traduce prin „a da colțul”) s-a tradus în țara noastră sub titlul „Ultimele Dorințe”. Filmul, apărut în 2007 sub regia lui Rob Reiner, spune povestea unei prietenii neobișnuite înfăptuită atunci când cei doi protagoniști se așteptau mai puțin și anume aproape de sfârșitul vieții. Este vorba de Carter Chambers (Morgan Freeman), un mecanic auto care nu s-a ridicat niciodată la adevăratul său potențial, și de Edward Cole (Jack Nicholson), un miliardar care și-a trăit viața după religia banului. Carter a avut o viață de familie fericită însă i-a lipsit succesul profesional – din cauza circumstanțelor socio-materiale nu a putut să-și realizeze visul de a deveni profesor universitar de istorie. Edward a avut un succes fulminant în domeniul afacerilor însă pe plan personal a eșuat mizerabil. Amândoi se găsesc acum într-un salon de spital fiind bolnavi de cancer într-o fază terminală. Carter îi spune lui Edward despre conceptul de „bucket list” iar acesta se oferă să sponsorizeze un tur în jurul lumii pentru a împlinii cât mai multe din biletele cu dorințe aflate în găleată. Cei doi pornesc într-o aventură care le va deschide ochii asupra lucrurilor cu adevărat importante în viață. Aventura „moșnegilor” nu va fi, bineînțeles, lipsită de comedie dar și de momente de o sensibilitate melodramatică aparte.

„The Bucket List” reunește, pentru prima oară, doi din cei mai importanți actori ai timpurilor noastre: Morgan Freeman și Jack Nicholson. Rolurile pe care le joacă li se potrivesc ca o mănușă fiind parcă mulate pe personalitatea lor: Carter este, precum Morgan Freeman, calculat și rezervat iar Edward este, precum Jack Nicholson, zăpăcit și înzestrat cu un dram de nebunie. Morgan Freeman a fost primul actor distribuit în film iar acesta l-a sugerat pe Jack Nicholson pentru rolul lui Edward – șansa de a lucra cu Jack Nicholson se afla în bucket list-ul lui Morgan Freeman. Jack Nicholson face un rol foarte bun însă este Morgan Freeman cel care cu adevărat strălucește în acest film. În acest film avem parte de trei personalități ale versatilului actor. Astfel, datorită lui Morgan Freeman, avem parte de Carter cel mâhnit pe destinul care nu i-a oferit ce ar fi vrut, Carter cel fericit să-și vadă visurile de o viață împlinite și Carter cel împăcat cu sine și gata să părăsească acestă lume cu zâmbetul pe buze.

Filmul lui Rob Reiner este un film menit să-și indemne spectatorii să vadă partea plină a paharului și să întâmpine greutățile vieții cu zâmbetul pe buze. Un zâmbet cu orice acțiune întreprinsă nu poate strica niciodată.

Vă așteptăm așadar, vineri, 9 decembrie 2016, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif pentru ultima proiecție a acestui an: „The Bucket List: Ultimele Dorințe”. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *