Vizita unui bandit de stanga…la libraria St. O. Iosif

27/01/2017

Scriitorul și „banditul” Vasile Ernu a fost ocupat perioada aceasta cu lansarea noii sale cărți în spațiile culturale din România. Este vorba de cartea „Bandiții” (editura Polirom), care a ajuns, alături de autorul ei, și la Brașov. După o sesiune de discuții în cadrul Facultății de Litere din Brașov, Vasile Ernu a poposit la librăria Șt. O. Iosif pentru o întâlnire cu cititorii săi.

Vizita unui bandit de stanga...la libraria St. O. Iosif

Georgeta Moarcăs, Vasile Ernu, Mihail Vakulovski, Adrian Lăcătuș

Gazda lansării a fost Augusta Oniță, Director Libris Brașov, care a ținut să reamintească celor prezenți că această carte, „Bandiții”, face parte din „trilogia marginalilor” fiind cel de-al doilea volum. Despre Vasile Ernu, s-a menționat că este absolvent al Facultății de Filosofie din Iași și masterat, în același domeniu, în cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj-Napoca.

lansare de carte

Augusta Oniță, Director Libris Brașov

Primul vorbitor al lansării a fost profesorul, conferențiar doctor Adrian Lăcătuș. Acesta și-a început pledoaria pentru carte menționând că cei prezenți în această seară nu sunt bandiți, chiar dacă acesta este subiectul discutat. Domnul Lăcătuș a spus că aceasta nu este o carte academică tocmai pentru că este originală și imprevizibilă. În această carte, Vasile Ernu își dislocă stilul propriei trilogii prin folosirea unor tehnici literare care nu au fost atât de prezente în „Sectanții”, primul volum al seriei. Prin mijloacele de expresivitate literară folosite în aceasta carte, autorul încearcă să treacă pragul unui public mai larg fără să abdice, însă, de la preocuparea de a investiga. În sens larg, s-ar putea spune că „Bandiții” este o încercare reușită de a trece de la memorialistică la literatură.

La fel ca și în „Sectanții”, povestea se petrece în spațiul aproape exotic al Bugeacului (sudul Basarabiei) unde facem cunoștință cu lumea hoților, a bandiților și a tuturor celor care, în mod conștient, sunt insubordonați regulilor societății.

Următoarea vorbitoare a fost doamna Georgeta Moarcăs, lector universitar și critic literar. Doamna Moarcăs a apreciat exotismul textului, mai ales pentru persoanele nefamiliarizate cu fața nevăzută a Basarabiei. Din punct de vedere literar, povestea cărții este desfășurată pe două nivele: nivelul macro (același pământ sub conducerea imperiului țarist și mai apoi al imperiului sovietic) și nivelul micro (percepția personală, autobiografică prin ochii copilului care descoperă o lume fascinantă și interzisă). Personajul principal al cărții este copilul – mai târziu adolescentul – Vasika, un personaj care este și nu este Vasile Ernu. Prin prisma inocenței acestui copil, cititorii descoperă lumea ascunsă a bandiților, dar și istoria grupului marginal din sfera geografică a Bugeacului. Atunci când Vasika este luat sub aripa protectoare a unui profesor uns cu toate alifiile în ceea ce privește banditismul, cititorul își creează un etos al acestei lumi exotice. Prin conștientizarea etosului, cititorii realizează că și acești bandiți se ghidează după un soi de cod al eticii hoției – printre altele respectul pentru cel prădat. Pentru doamna Moarcăs, acest etos este foarte important întrucât el se degradează din ce în ce mai tare pe măsură ce ne apropiem de secolul XXI. Bandiții de altădată se transformă în oligarhi care exploatează bătrâni și copii pierzând respectul pentru oameni. Din acest motiv, perioadei de după 1990 nu i se alocă prea mult spațiu în carte.

Poate cel mai familiarizat, după autor, cu spațiul fascinant al Republicii Moldova, scriitorul și membrul fondator al Cenaclului Literar Tiuk, Mihail Vakulosvki, a ținut să precizeze că „Bandiții” poate fi citit atât ca un roman cât și ca o carte de memorii. De asemenea, cartea poate fi citită independent de celălalt volum al trilogiei marginalilor. Mihail Vakulovski este conștient că spațiul moldovean de peste Prut este văzut ca un tărâm al undergroundului exotic, însă pentru el acest tărâm reprezintă familiaritatea. Dacă „Sectanții” reprezintă o lumea pe care Vasile Ernu o cunoaște 100%, „Bandiții” combină memorialistica cu literatura. Vasile Ernu nu declară sus și tare că ar cunoaște lumea bandiților, ci alege să o prezinte indirect, prin ochii unui copil. Nedorind să dezvăluie prea multe din surprizele cărții, Mihail Vakulosvki le-a urat celor prezenți să se întâlnească cu acești bandiți doar în spațiul literar și nu și în viața reală.

Conform tradiției, ultimul care a luat cuvântul a fost însuși autorul. Acesta a mărturisit că lucrează la proiectul marginalilor de 5 ani. De ce marginalii? Pentru că a scrie despre aceștia este un mod de a privi lumea din alt unghi decât cel comod, adică cel al unei vieți prestabilite. Perspectiva marginalilor schimbă paradigma la 180 de grade până și în privința lucrurilor simple. De exemplu, pentru orice om conformat societății deținerea actelor de identitate reprezintă siguranță. Pentru bandiți, nedeținerea lor reprezintă libertate. Desigur că este mult mai comod să stai în colțul celui puternic decât să încerci să-i înțelegi pe cei care pierd sau aleg să piardă în viață.

Deși nu o cunoaște așa bine precum lumea sectanților, lumea bandiților a fost ușor de descris pentru că este o lume, deși complicată, foarte sinceră în care nimeni nu încearcă să pară altcineva decât este. A ales să scrie despre acest subiect incomod prin ochii unui copil tocmai pentru a încerca să înțeleagă fascinația oamenilor (a celor mici în special) pentru eroii negativi. Acesta este și motivul pentru care cartea îi este dedicată fiului său. Vasile Ernu a mai precizat că fiecare vârstă își are obsesia ei și de aceea Vasika nu rămâne copil pe tot parcursul cărții ci evoluează în adolescență îndreptându-se spre maturitate.

După o dialogare firească cu cei din sala (printre subiectele abordate fiind asemănarea neașteptat de fidelă între codul samurailor și codul bandiților), autorul a mulțumit celor prezenți promițându-le că nu se va opri aici. Îi mulțumim și noi lui Vasile Ernu pentru o seară caldă de lectură și filosofie banditească.

Articol realizat de Horia Nilescu.

2 Comments

  • gogaie 04/03/2017 at 1:15 am

    om fain nenea asta!!! il stiu de prin club a… cand a prezentat Nascut in URSS… era cu 2 racketi parca ceva paza.. oricum destul de profi…. TOT INAINTE !!!!

  • Radu Camitri 28/01/2017 at 6:53 pm

    Ma bucur nespus ca am gasit aceste videoclipuri publicate aici. Mi-as fi dorit sa am posibilitatea de a participa cumva la aceasta lansare de carte. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *