Ioana Chicet Macoveiciuc: Am vrut sa scriu o carte vesela, cu multe dialoguri haioase si realiste, despre viata noastra de azi, din Romania.

30/01/2017

Când survolezi blogosfera literară în căutare de inedit, conținut și mult umor, nu ai cum să nu găsești blogul Ioanei Chicet Macoveiciuc, aka Prințesa Urbană, unul dintre cele mai cunoscute şi iubite bloguri românești despre parenting și lifestyle.
Recent a publicat “Miercuri, respirăm” (Editura Univers), un roman realist dar cu o sensibilitate aparte, cu personaje și întâmplări ca-n viața de zi cu zi.

interviu ioana Chicet

Ioana Chicet Macoveiciuc

LIBRIS.RO: Ești autoarea unuia dintre cele mai cunoscute și urmărite bloguri  despre creșterea copiilor www.printesaurbana.ro. Dacă ar fi să sintetizezi din multele sfaturi pe care le dai  părinților, pornind de la experiența personală, care învățătură ți se pare cea mai importantă de transmis?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Eu mă feresc să dau sfaturi, pentru că ele sînt periculoase, mai ales cînd sunt nesolicitate. Eu povestesc din experiența mea cu copiii mei și se pare că multe dintre lucrurile care au funcționat la noi și ne-au ajutat să avem o relație armonioasă se potrivesc și altor familii, iar asta mă bucură. Cred că cel mai important lucru pe care aș vrea să-l comunic tuturor proaspeților părinți (și cred că de fapt de asta am și scris prima mea carte, “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă”) este că nu sunt singuri în panicile și nesiguranțele lor. Câtă vreme îți pasă, vei fi mereu nesigur pe tine și speriat că poate nu știi să faci totul bine. Iar asta nu e niciodată ceva rău! Ține copilul aproape de tine, ia-l în brațe când nimic altceva nu funcționează, privește-l în ochi, zâmbește-i, lasă-l să-ți simtă iubirea. O să fie bine!

LIBRIS.RO:  Consideri că în domeniul parenting-ului, în România putem vorbi de o deschidere în receptivitatea la concepte și practici moderne sau regăsim, mai degrabă, rigorile unei societăți conservatoare?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Observ tot mai mulți părinți și educatori interesați să afle mai mult, să facă mai bine. Pe altă parte însă, teamă mi-e că internetul nu e neapărat cel mai bun indicator. Aici sunt majoritatea celor interesați de variante, de studii, de părerile experților, iar România e cred în altă parte (mă gândesc îndeosebi la viața de la sat, de exemplu, la cum sunt crescuți copiii acolo, pentru aceste familii, parentingul de pe internet e o glumă pe care nici n-or s-o afle vreodată, poate).

LIBRIS.RO:  Ai doi copii, o carieră de jurnalist, blogul, evenimentele pentru părinți, patru cărți scrise “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă”, “Te iubesc orice ai face”, “Mami, e gata?” și “Miercuri, respirăm”, turnee de promovare ale cărților, apariții tv, etc. Cum reușești să îți drămuiești timpul și să menții un echilibru între viața personală și cea profesională?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Primesc foarte des întrebarea asta, îmi dau seama că din exterior pare ca fac ceva dificil, dar eu nu simt că fac vreun efort. Sînt foarte bucuroasă că am șansa de a lucra de acasă, sunt o fire organizată, experiența în PR și project management mă ajută să prioritizez, scriu repede și nu e nevoie să revin asupra textelor. Îmi e de ajuns o repriză de somn a juniorului (care uneori mai doarme pe mine) să pot scrie un articol pe blog. La emailuri răspund printre picături, în masină la semafor sau cât aștept fetița să iasă de la grădi. Seara, dupa ce ei adorm, mai răspund  la mesaje, semnez cărți, lucrez la evenimente, de obicei termin ce imi propun în mai puțin de o oră. În weekend nu lucrez deloc, nici nu deschid laptopul, petrec tot timpul cu soțul și copiii, atunci când nu am lansări prin țară (prilej cu care copiii se conectează cu tatăl lor, în lipsa mea).

carti ioana chicet

Ioana Chicet Macoveiciuc

LIBRIS.RO:  De la articolele de parenting și alte teme extrem de interesante, ai publicat și cele două cărți pentru copii. Este ușor să scrii pentru copii?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Culmea, mi-a fost mult mai ușor să scriu sute de pagini ale cărților pentru oameni mari decât pe cele mult mai puține ale cărților pentru părinți și copii împreună, pentru că eu așa m-am gândit la cărțile mele adresate celor mici, ca la o cărți de “împreună”, amuzante și fascinante și pentru copii, dar și pentru părinți, cu multe răspunsuri subtile la întrebări nerostite, dar mai ales ca o declarație de dragoste în ambele sensuri. Copiii se vor identifica rapid cu năstrușnicii Ema și Eric, părinții se vor identifica imediat cu părinții lor, se vor naște gânduri de acceptare, sentimente de împăcare și iubire fără măsură.
Am scris și am rescris fiecare frază din cărțile pentru copii de cel puțin zece ori. Chiar și în momentul în care a trebuit să dau ultimul Bun de tipar, înainte să plece cărțile tipografie, am mai modificat un paragraf. Mi-am dorit mult să fie texte bun, grozav, și pentru copii de 2, 3, 5, 8 ani, dar și pentru părinți. Am strecurat glume și emoții pentru fiecare.

LIBRIS.RO:  Titlurile cărților tale “O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” și “Te iubesc orice ai face!” pot fi lesne considerate principii îndrumătoare de parenting. Ce titluri vor urma?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Haha, ce întrebare bună! Habar n-am, nu am ajuns atât de departe cu planificarea, titlurile cărților anterioare au venit spontan, nu fac parte din vreo strategie. Dar câtă vreme mesajul pe care vreau să-l transmit mai departe, prin toate cărțile și textele mele, e și va rămâne acesta, de iubire mărturisită, respect și joacă, probabil că și următoarele titluri vor fi în același registru.

LIBRIS.RO:  Delicioasa carte “Mami, e gata?” oferă mamelor un pretext atrăgător de a-i coninteresa pe cei mici în pregătirea unor bucate gustoase. Ema și Eric, personaje deja cunoscute copiilor și părinților din cartea “Te iubesc orice-ai face” pregătesc tot felul de mâncăruri sănătoase, iar episoadele haioase sunt nelipsite. Ce minunății mai pregătesc cei doi năstrușnici?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Prima carte pentru copii și părinți, “Te iubesc orice-ai face”, a avut un succes neașteptat. O mulțime de copii și de părinți mi-au scris să ne întrebe când apare și urmarea, așa că m-am pus pe lucru imediat. Inspirată de pofta de mâncare a copiilor mei și de felul în care a găti împreună e așa o bucurie pentru mine și copiii mei, am scris a doua carte pentru copii, “Mami, e gata?”. Știu că sunt mulți copii care refuză să mănânce, mulți părinți pentru care gătitul și ora mesei sunt clipe de coșmar, așa că m-am gândit că o carte veselă, cu întâmplări haioase din bucătărie (de genul pereților plini de făină, al fructelor pentru tară care dispar înainte de a fi puse în tavă, cuvinte pronunțate greșit și dorința celor mici de a ne ajuta în orice), replici pline de iubire și umor și 11 rețete sănătoase și simple (avizate de un medic nutriționist) care pot fi pregătite de copii împreună cu părinții, în doar câteva minute: pizza cu ce vor ei, turtă dulce fără zahăr, grisine cu telemea și chimen, ciocolată de casă cu avocado și banană. Totul e bun dacă bucătărim împreună! Acesta este motto-ul nostru, dar și al cărții!

mami, egata

Mami, e gata? – Ioana Chicet Macoveiciuc

LIBRIS.RO: De la prima carte cu informații utile, scrisă cu umor și dragoste pentru copiii noștri, ai tuturor, de ieri, de azi și de mâine ai adus în atenția publicului mic și mare cărți despre experimente de copil, cu dialoguri simpatice și ilustrații vesele, în care se vor regăsi toți copiii și toți părinții. Ultima apariție editorială este un roman. Cum s-a născut această carte?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Cred că miza cea mare a fost pentru mine dintotdeauna literatura, așa că mi-am luat inima în dinți și, cu ajutorul editorului meu de carte, am făcut saltul în necunoscut. Mi-a fost tare frică, eu știam să scriu despre mine, credeam că nu pot scrie despre ceva ce nu există, însă mi-a plăcut atât de mult exercițiul acesta de imaginație încât în două luni a fost gata romanul! Am vrut să scriu o carte veselă, cu multe dialoguri haioase și realiste, despre viața noastră de azi, din România. Despre cupluri și copii, despre sarcini, cariere, medici și nașteri, dar mai ales despre noi, femeile, despre cum ne simțim uneori sau întotdeauna, despre ce ne face să ne căutăm mereu unele pe altele. A ieșit bine, un roman luminos, care se citește ușor și care te ajută să râzi și să plângi, iar la final te lasă cu drag de oameni și de tine. Mi-a plăcut să scriu roman, mai fac! 🙂

LIBRIS.RO: La un moment dat, declarai că nu ai o poveste a succesului în blogosferă. Este totuși suficient numai să scrii? Cum poți crește un blog și o comunitate în jurul acestuia?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: În cazul meu, a fost suficient să scriu (anul acesta s-au împlinit zece ani de la primul articol pe blog), să fiu aproape de oameni, să le răspund mereu la întrebări și comentarii, chiar dacă au fost sute într-o zi, să organizez întâlniri în țară, să ne cunoaștem și să ne povestim, să fiu mereu cinstită cu cei care mă citesc și mereu responsabilă pentru fiecare cuvânt pe care îl public.

Ioana Chicet Macoveiciuc

Ioana Chicet Macoveiciuc

LIBRIS.RO:  În imaginile de la evenimentele pe care le organizezi sau participi ești mereu înconjurată de oameni și îmbrățișată cu căldură. Care a fost cel mai simpatic feed-back primit de la un copil atunci când te-a întâlnit/citit?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: La lansările de carte și la evenimentele pentru copii mereu se lasă cu îmbrățișări și declarații cu ochii în lacrimi. Plâng și eu, de bucurie, plâng și ei. Primesc mereu desene făcute de copii, aflu de la părinți că Ema și Eric sunt personajele lor preferate, copiii îmi spun că mă iubesc orice-aș scrie. Cel mai simpatic a fost un băiețel de la Cluj care mi-a spus că de când a primit de la Moș Crăciun cartea “Mami, e gata?” mama lui gătește, și că asta îl face foarte fericit. M-a făcut și pe mine, chiar mai fericită!

LIBRIS.RO:  Mai toate scrierile tale par a fi declarații de dragoste față de copii. Ai putea găsi un numitor comun al scrierilor tale? Cum ți-ai rezuma, într-o singură frază, blogul și cărțile?

IOANA CHICET-MACOVEICIUC: Copiii sunt miracole care ne iubesc necondiționat și ne vindecă, tot ce trebuie să facem e să-i iubim înapoi, să-i respectăm și să-i lăsăm să ne crească.

Interviu realizat de Dana Anghelescu, pentru Libris.ro.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *