O seara plina de lumina si bijuterii Kabbalah…la libraria St. O. Iosif

08/02/2017

Ce legătură poate exista între arta bijutierului și tradiția mistică de interpretare a cărților sfinte denumită Kabbalah? Pentru a afla răspunsul, brașovenii au venit la librăria Șt. O. Iosif și au luat parte la o lansare mai specială în compania autorului, bijutierului și omului Thea Haimovitz. Aceasta și-a lansat, și la Brașov, cartea „Bijuteriile Kabbalah și Lumina lor”. Alături de invitații ei, Tiberiu Roth, Felicia Waldman, Gianina Corondan și Roxana Gabor Iliescu, Thea Haimovitz a încercat să explice, în termeni simpli, noțiunile de bază a ceea ce este considerată cea mai veche înțelepciune a lumii: Kabbalah.

lansare de carte

Virgil Oniță, Roxana Gabor Iliescu, Dana Anghelescu, Thea O. Haimovitz, Gianina Corondan, Augusta Oniță, Rodica Totoianu, Maria Bălășcău. Fotocredit: Ximena Stefan (Grup Glamour)

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, director Libris Brașov, care și-a amintit cu drag de prima întâlnire cu autoarea și anume vara anului 2016 la Festivalul de Carte și Muzică de la poalele Tâmpei. Încă de pe-atunci s-a plănuit o lansare la Brașov a cărții „Bijuteriile Kabbalah și Lumina lor” și iată că acest lucru s-a împlinit. Augusta a mai menționat că pe lângă studierea Kabbalei, Thea Haimovitz mai conduce și o clinică specializată în tratarea acneei și proceduri de anti-aging.

augusta onita

Augusta Oniță, Director Libris Brașov

Primul dintre invitați care a luat cuvântul a fost Tiberiu Roth, președinte al Comunității Evreiești din Brașov. Acesta a apreciat cartea doamnei Haimovitz ca fiind cu adevărat frumoasă și și-a amintit cu plăcere de prima lui întâlnire cu aceasta. Se întâmpla la Arad, în cadrul unui dineu organizat de comunitatea evreiască de acolo împreună cu Regele Mihai. Domnul Roth a observat că în ultimii ani conceptul de Kabbalah a devenit unul foarte „trendy” ajutând și faptul că în ebraica modernă acest cuvânt înseamnă „chitanță”, un obiect cât se poate de lumesc. Adevărul este însă că această noțiune există în conștiința oamenilor și este studiată de foarte mult timp. Deși unii încearcă să-i atribuie Kabbalei o vechime mai mare, adevărul este că ea a fost conștientizată abia prin secolul IX. Dar dacă nu înseamnă chitanță ce înseamnă de fapt Kabbalah. Aici, apreciază domnul Roth, devine puțin mai complicat. Kabbalah poate fi văzută ca un fel de punte între cele trei mari religii monoteiste ci nu doar ceva ce ține de mistica iudaică. În esență, este capacitatea omului de rând de a-l percepe pe Dumnezeu în infinitatea lui. În ceea ce privește asocierea bijuteriilor cu Kabbalah, aceasta este una foarte originală și are o încărcătură puternică de misticism dar și de feminitate. Asocierea aceasta ar putea duce cu gândul la profanitate însă ea este mai degrabă o armonie decât o disonanță.

Doamna Felicia Waldman a fost cea mai indicată persoană pentru a ne introduce și mai adânc în mistica Kabbalei. Doamna Waldman este titulara unui curs despre Kabbalah la Universitatea din București. Aceasta a ținut să precizeze că în cadrul cursului dânsei se învață informații despre Kabbalah dar nu și despre cum se practică aceasta. Acest lucru nu se întâmpla la curs pentru că fiecare individ are un mod diferit în a se raporta Kabbalei. Știința Kabbalei ajută omul să se responsabilizeze în relația sa cu Dumnezeu întrucât această relație nu este una în care Cel De Sus poruncește iar cel de jos îndeplinește. Kabbalah ne învață să tratăm relația cu divinitatea aproape de le egal în sensul că Dumnezeu poruncește dar omul are liber arbitru în a îndeplini aceste porunci. Pentru a-și ilustra punctul de vedere, doamna Waldman a apelat la pildele biblice din Vechiul Testament (Adam și Eva, Cain și Abel etc.). Doamna profesoară a mai insistat și asupra puterii cuvintelor și anume că acestea dețin puterea creatoare dar și pe cea distrugătoare. Până la urmă, modul în care omul se raportează la Dumnezeu este o artă. Un bun mediator în această „relație specială” pot fi aceste bijuterii. Ele în sine nu au valoare, decât la modul estetic, însă prin Kabbalah se transformă în modul nostru de a ne transmite sentimentele divinității.

Simpatica jurnalistă Gianina Corondan a regretat faptul că la această lansare nu și-a adus carnețelul pentru a nota toate informațiile interesante pe care le-a aflat despre Kabbalah. Doamna Corondan a vorbit mai puțin despre Kabbalah în sine – subiect în care s-a autodeclarat profană – și mai mult despre omul Thea Haimovitz. Întâlnirea sa cu Thea a făcut-o să-și reevalueze modul cum privește viața. Thea este o izbucnire de sinceritate de la care a învățat multe – de la modul de raportare la viață la libertatea de a da frâu veseliei.

Înainte de a da cuvântul autoarei, Augusta Oniță a ținut să amintească publicului prezent că în carte vor putea găsi mărturii a numeroase persoane publice cu care Thea Haimovitz a lucrat de-a-lungul anilor. Toate aceste persoane au un numitor comun și anume bucuria de a împărtășii magia Kabbalei.

lansare de carte

Thea O. Haimovitz, Felicia Waldman, Augusta Oniță

Thea Haimovitz s-a declarat încântată de această lansare și măgulită de vorbele frumoase care i s-au adresat. Cartea sa, „Bijuteriile Kabbalei și Lumina lor”, reprezintă o muncă de șase ani care a avut atât urcușuri (momentele în care se simțea privilegiată să scrie o asemenea carte) cât și coborâșuri (momentele în care îi era rușine și teamă să atingă un subiect atât de complex). A avut bucuria de a beneficia de sprijinul multor oameni importanți atât din sfera academică cât și din cea profană. Deși Kabbalah este în general asociată iudaismul, adevărul este că ea este prezentă în ideologia tuturor religiilor monoteiste.

În ceea ce privește bijuteriile create de ea, acestea, precum meditația, necesită timp dar mai ales cer o stare de spirit anume. Au existat unele vedete autohtone care i-au cerut asemenea bijuterii însă au trebuit să aștepte și până la trei ani pentru ca ele să fie gata. Motivul pentru care tot mai multe vedete (atât internaționale cât și naționale) solicită astfel de bijuterii este că viața lor se desfășoară într-un ritm mai alert decât viața unui om obișnuit. Pentru ei, bijuteriile reprezintă o canalizare a lucrurilor bune din propria viață care sunt mai apoi transmise oamenilor din jur. Deși pare un concept nou pentru România, gândirea Kabbalistică a existat în țara noastră încă din secolul XIX. Printre românii care au dat dovadă de o astfel de gândire amintim pe Regele Carol I (care se ghida după principiul Kabbalistic „nimic pentru mine, totul pentru țară”) dar și pe Jacques Menachem Elias (un industriaș foarte înstărit care, după moarte, și-a lăsat moștenire toată averea Academiei Romane și al cărui nume îl poartă unul din cele mai mari spitale din țară).

Thea Haimovitz nu se consideră bijutier chiar dacă are diplomă de bijutier. Moștenind un talent unic de la bunica sa, aceasta simte cum ar trebui să arate o bijuterie desenând cu sufletul. Aici intervine partea tehnică, pentru că Thea Haimovitz este designer de bijuterii; creează concepte într-o muncă comună cu bijutierul. Bijutierul realizează piesa după schiță indicată de Thea, după care aceasta începe munca la a transforma o simplă bijuterie într-una Kabbala. În fond, în Kabbalah este vorba în primul rând despre ciclicitate, despre nevoia de a închide cercul. Din acest motiv, există un set de reguli despre perioada când aceste bijuterii trebuie realizate. Ele nu trebuie realizate în timpuri de sărbătoare sau meditație întrucât atunci cercul nu ar fi complet iar bijuteria ar fi un simplu accesoriu.

Mesajul de final al autoarei a fost unul simplu dar profund: nu contează de unde venim și încotro ne îndreptăm, contează că ne-am întâlnit să facem lumea mai bună.

Din public, domnul Virgil Oniță, Administrator Grupul de Firme Libris, s-a declarat încântat de alegerea autoarei, pe care o îndrăgește foarte mult, de a-și ține lansarea la librăria Șt. O. Iosif dar și interesat de geneza clinicii acesteia de succes de la București. Thea Haimovitz a oferit câteva detalii despre acest proiect mândrindu-se cu faptul că în clinica sa medicina tradițională este combinată, cu succes, cu cea alternativă.

virgil onita libris

Virgil Oniță, Administrator Grupul de Firme Libris Fotocredit: Ximena Stefan (Grup Glamour)

Tot din public, cunoscuta realizatoare de televiziune Roxana Gabor Iliescu a avut numai cuvinte de laudă la adresa Theei și a creațiilor sale. Aceasta este de părere că atunci când ai oameni dragi lângă tine oriunde te-ai afla ești acasă. Oricâte griji ar fi avut până să vină la această lansare, toate au dispărut. În ceea ce privește bijuteriile, inițial le-a îndrăgit pentru că erau frumoase însă cunoscând-o pe Thea și-a dat seama și de însemnătatea lor și nu a regretat faptul că a așteptat trei ani pentru ca ele să fie gata.

Cu siguranță a fost o seară în care am învățat multe și de la care am plecat încărcați pozitiv. Viața e frumoasă!

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *