A venit primăvara! A început cea de-a XIV-ea ediție a Târgului Internațional de Carte și Muzică

31/03/2017

Timp de 14 ani, pentru brașoveni, sfârșitul lunii martie e un prilej, cum nu se poate mai potrivit, de sărbătoare…o sărbătoare a culturii. Bineînțeles că nici 2017 nu a făcut excepție de la această regulă autoimpusă a calității și bunului gust. Iată-ne așadar la startul celei de-a XIV-a ediții a Târgului Internațional de Carte și Muzică. În această zi însorită de 30 martie, expozanții au deschis rafturile culturii și a cunoașterii către publicul însetat de literatură si muzică bună, ce a trecut pragul generosului spațiu de la Brașov Business Park. Va fi o ediție cu totul specială cu invitați din sfere diverse de activitate: Aurora Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, Dumitru Constantin Dulcan, Savatie Baștovoi, Ovidiu Niculescu, Varujan Vosganian, Părintele Constantin Necula și mulți alții. Se încearcă astfel acoperirea a câtor mai multe gusturi și exigențe ale publicului brașovean. Anul acesta, evenimentul va fi mediatizat de către Național TV. Niciun eveniment de o asemenea amploare nu ar fi posibil fără o echipă inimoasă care să se asigure că totul va fi pe placul iubitorilor de carte și muzică, căci datorită lor sunt posibile aceste manifestații . Ele sunt cadoul pe care Asociația Culturală Libris Brașov îl oferă locuitorilor de la poalele Tâmpei.

Cu bucurie în suflet, Târgul Internațional de Carte și Muzică a început oficial la orele însorite – și la propriu și la figurat – ale amiezii.

 

targ de carte

Deschiderea oficială

 

Conform tradiției târgului de la Brașov, evenimentul a fost deschis de către scriitorul Doru Munteanu. Acesta a explicat de ce târgul are loc în acestă perioadă și nu în preajma sărbătorii Bunei Vestiri așa cum publicul este obișnuit. Motivul a fost unul obiectiv și anume salonul de carte de la Paris, manifestație la care echipa Libris Brașov a participat împreună cu Institutul Cultural Român, și al cărui stand a fost declarat cel mai atractiv de către organizatori. Domnul Doru Munteanu a ținut să mulțumească celor prezenți dar și partenerilor și sponsorilor fără de care acest eveniment poate nu ar fi fost posibil. Scriitorul a precizat de asemenea că scopul acestui târg este să mulțumească toate gusturile iubitorilor de carte și muzică.

 

doru munteanu

Doru Munteanu

 

A luat apoi cuvântul doamna Cecilia Doiciu, directoare în cadrul Primăriei Brașov și al Consiliului Municipal Brașov. Aceasta s-a declarat încântată de faptul că Primăria Brașov cofinanțează acest proiect pentru că el este unul de succes și pentru că în fiecare an, cei de la Libris Brașov vin cu foarte multe elemente de noutate. Acest târg de carte și muzică a crescut de la an la an atât prin numărul crescând de edituri participante cât și prin multitudinea de evenimente culturale conexe ce îmbogățesc experiența târgului. Anul acesta România aniversează 10 ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și de aceea Târgul Internațional de Carte și Muzică are ca partener anul acesta Comisia Europeană.

 

 

Invitatul nostru special din Franța a fost domnul Vincent Lambotte, coordonator Departament Comunicare al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Acesta s-a adresat publicului în limba română precizând faptul că este foarte importantă venirea Comisiei Europene la Brașov, un alt spațiu decât cele obișnuite acestei organizații (Bruxelles, Strasbourg sau chiar București). Este foarte important ca orașul Brașov să cunoască valorile Uniunii Europene.

 

 

Tot din partea Comisiei Europene, a luat cuvântul coordonatorul de presă al reprezentantei acesteia, Iulia Badea Gueritee. Doamna Badea Gueritee s-a declarat încântată de postura sa de repatriat – s-a realizat profesional în Franța însă acum s-a întors în țară – și de noua ei misiune de a aduce Europa în România și nu numai invers. În ciuda statutului ei internațional, Iulia Badea Gueritee s-a simțit întotdeauna brașoveancă și este mândră de orașul nostru care pentru ea va fi întotdeauna o capitală culturală europeană.

 

 

Domnul Silviu Costea, directorul Camerei de Comerț și Industrie Brașov, s-a declarat bucuros de reușita acestui eveniment și a dorit să asigure organizatorii de sprijinul său și al instituției pe care o conduce. Domnul Costea a urat celor prezenți să investească în sufletul lor și să profite din plin de aceste zile.

 

 

Un alt partener important al Târgului Internațional de Carte și Muzică este Universitatea Transilvania Brașov. Din partea Universității a vorbit domnul Ioan Abrudan, profesor universitar doctor inginer, care a spus că este firesc ca instituția pe care o conduce să fie alături de Libris în acest demers pentru că vorbim despre viața culturală a orașului nostru. Domnul Abrudan își dorește ca Universitatea Transilvania să se implice cât mai mult în viața culturală a cetății devenind astfel un reper cât se poate de recognoscibil.

 

 

Domnul Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov, a remarcat cu plăcere faptul că Târgul Internațional de Carte și Muzică a devenit un reper în calendarul cultural al Brașovului. În acest paisprezece ani toți cei implicați s-au schimbat gradual și acest lucru se reflectă în activitățile desfășurate de ei. Domnul Lesenciuc a amintit celor prezenți că Brașovul a fost, este și va fi întotdeauna un oraș european, indiferent de structurile din care face și va face parte.

 

adrian lesenciuc

Adrian Lesenciuc

 

Finalul deschiderii oficiale i-a aparținut Președintelui Asociației Culturale Libris Brașov, Virgil Oniță, care a mărturisit faptul că deși s-a aflat la Salonul de Carte de la Paris, gândul său a fost la Brașov, la proiectul său de suflet. Nici dânsului, nici celor din echipa Libris, nu le vine să creadă că Târgul Internațional de Carte și Muzică a ajuns la un asemenea nivel, care nu ar fi putut fi atins fără partenerii de încredere ai proiectului. Domnul Oniță a încurajat publicul prezent să se bucure de tot ceea ce târgul le va oferi în aceste zile.

 

După deschiderea oficială, atenția ne-a fost îndreptată către vernisajul „60 de ani de Integrare Europeană”, o expoziție itinerantă cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma din 1957. Iulia Badea Gueritee și Vincent Lambotte au invitat publicul să îi abordeze și să nu ezite să le pună întrebări legate de Uniunea Europeană și rolul țării noastre din cadrul acesteia.

comisia europeana

A urmat un moment foarte important pentru istoria Libris și anume lansarea revistei literare cu același nume. Dana Anghelescu, director Libris Editorial, și-a mărturisit bucuria faptului că palmaresul Libris Editorial se mărește pe zi ce trece, dar și că unul din proiectele sale de suflet a prins viață. Întâmplător sau nu, în timpul în care echipa Libris se gândea să pună pe picioare o revistă literară, domnul Adrian Lesenciuc cocheta cu aceeași idee. Astfel, în urma efortului colectiv al Libris și al Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov, s-a născut această revistă. Deși nu este indicat să se vorbească prea mult despre mândrie, directoarea Libris Editorial nu a putut să își ascundă mândria că o astfel de revistă există și datorită companiei pe care o reprezintă. Revista literară Libris se dorește a fi o revistă liberă, modernă, care să îndrume tineretul spre cultură, spre literatura de calitate.

 

 

Directorul onorific al Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov, Doru Munteanu, a ținut să mulțumească Libris, fără de care această revistă nu ar fi existat. În Brașov, se simțea nevoia unei astfel de reviste care se dorește expresivă pentru activitatea Uniunii Scriitorilor.

 

doru munteanu

Doru Munteanu

 

Co-autorul proiectului revistei literare Libris, Adrian Lesenciuc, și-a exprimat încântarea că o parte din finanțarea acestui proiect vine din mediul privat, o procedură atipică pentru țara noastră. Această procedură de finanțare este însă foarte practicată în Statele Unite ale Americii, în mod special. Domnul Lesenciuc a vorbit despre geneza revistei, cât și despre istoricul și conținutul acesteia. De asemenea, domnia sa este extrem de mulțumit de dialogul decent care există între Libris și Uniunea Scriitorilor. Din punctul său de vedere, revista își propune, în stare incipientă, să atingă cel puțin două scopuri: cunoașterea scriitorilor naționali de către publicul brașovean dar și cunoașterea literaturii brașovene de către o țară întreagă.

 

 

Poetul Cătălin Stanciu, s-a simțit împlinit să țină în mâna sa o muncă asiduă și pasională ce a durat două luni. Revista literară Libris nu va urma calea criticii, ci calea promovării valorilor adevărate. Dorința sa pentru viitorul acestei reviste este ca ea să aducă la lumină cât mai mulți debutanți.

 

revista libris

Revista Literară Libris

Poetul Laurențiu-Ciprian Tudor, secretarul literar al revistei, a asociat acest proiect cu o fereastră care se deschide către cultura românească. De asemenea, revista este gândită ca un pod către toate grupurile de literatură și entitățile culturale din țara noastră. Laurențiu-Ciprian Tudor și-ar dori ca revista culturală Libris să nu fie doar a scriitorilor ci și a cititorilor.

A urmat un alt moment foarte important și anume reeditarea ”Trilogiei Ființei” de Doru Munteanu. Evenimentul a fost deschis de către Dana Anghelescu, director Libris Editorial, care a mărturisit că îi este aproape imposibil să vorbească despre domnul Doru Munteanu pentru că acesta este un om foarte mare, figurativ vorbind, și îi este greu să creadă că orice ar spune s-ar ridica la nivelul la care ar trebui să se vorbească despre autor. S-a arătat deosebit de fericită de faptul că autorul a acceptat ca reeditarea celor trei cărți („Duminica Mare”, „Vinerea Neagră” și „Miercurea Regală”) să fie făcută la Libris Editorial, un proiect al cărui susținător a fost întocmai dânsul.

lansare de carte

Doru Munteanu, Dana Anghelescu, Florin Șindrilaru

 

Mai multe despre ”Trilogia Ființei” și despre proza lui Doru Munteanu, a vorbit domnul profesor Florin Șindrilaru, cel care i-a dedicat autorului o carte biografică. Domnul Șindrilaru a remarcat că în scrisul lui Doru Munteanu există o împotrivire, un efect de recul contra ceea ce s-a scris, se scrie și se va scrie în literatura română. Acest spirit polemic îl face pe autor un observator foarte bun al ființei umane. Horațiu Apolzan, eroul trilogiei lui Doru Munteanu, este o replică dată eroilor literari ale romanelor de război românești (în speță Apostol Bologa și Ștefan Gheorghidiu), el fiind construit pe alte considerente. Horațiu Apolzan nu-și dorește gloria războiului, ci dorește să lupte pentru unirea Transilvaniei cu restul României reconfirmând pledoaria lui Doru Munteanu pentru o reașezare a istoriei adevărate în conștiința colectivă. La finalul intervenției sale, domnul Șindrilaru și-a amintit de o întâlnire avută cu domnul Doru Munteanu acum mulți ani în urmă, cu ocazia lansării cărții „Duminica Mare”. La acea lansare, domnul Șindrilaru i-a mărturisit autorului că există un pasaj în carte care l-a marcat profund iar acesta l-a provocat să îl spună întrucât cunoaște pe dinafară tot textul. Acest lucru atestă faptul că Doru Munteanu nu scrie în grabă, ci are răbdare în apropierea sa de cuvânt.

lansare de carte

Doru Munteanu, Dana Anghelescu, Florin Șindrilaru

 

Cu modestia-i caracteristică, autorul a luat cuvântul și a mărturisit că a fost reticent atunci când i s-a propus să-și reediteze cele trei cărți. În primul rând, nu considera că avea încă vârsta unui autor reeditat iar în al doilea rând îi era groază de orele pe care le va pierde tastând textele la calculator. Însă cea mai mare spaimă a sa era cu ce ochi va vedea el, în 2017, scrierile sale de debut. A constatat cu plăcere că i-a plăcut ce a citit, astfel încât singurele adăugiri pe care le-a făcut romanelor au fost de ordin gramatical sau de limbaj; autorul nu a schimbat nici măcar un rând care al altera intriga scrierilor sau construcția personajelor. O altă constatare făcută a fost că se află încă în obsesia pentru romanul său de debut, „Duminica Mare”. Autorul nu știe ce reacție va avea publicul actual atunci când îi va citi cărțile pentru că nu știe în ce măsură tineretul mai este interesat de romanul istoric. O surpriză, pe care autorul a avut-o, a venit din partea Libris Editorial care i-a atras atenția că cele trei romane ale sale constituie o trilogie, domnul Doru Munteanu nerealizând că acestea au același personaj principal: pe Horațiu Apolzan. Astfel s-a născut ”Trilogia Ființei”, cu care domnul Doru Munteanu a venit în fața publicului brașovean și despre care crede că încă îl reprezintă.

Niciun târg de carte nu poate fi complet fără poezie așa că nici această ediție nu a putut face excepție. Prima lansare de poezie a acestei ediții a avut-o în prim-plan pe doamna Lăcrămioara Stoie. Directoarea Libris Editorial, Dana Anghelescu, și-a exprimat bucuria că doamna Stoie a ales să se alăture familiei Libris și a oferit publicului acest volum de poezie precum o floare de primăvară oferită cu emoție și sensibilitate.

 

targ de carte

Dana Anghelescu, Nicolae Stoie, Lacramioara Stoie, Romulus Bucur

 

Primul invitat al lansării a fost chiar soțul autoarei: poetul Nicolae Stoie. Aceasta s-a delcarat mândru de soția sa dar și mulțumit de faptul că aceasta a cedat în fața cicălelilor sale și și-a pus poveștile în versuri, între două coperte. Domnul Stoie a oferit publicului trei chei de lectură când vine vorba de poeziile soției sale: o poveste sentimentală a unui cuplu, memoria transfigurată în ficțiune sau, de ce nu, un dicționar sufletesc-trupesc.

 

targ de carte

Dana Anghelescu, Nicolae Stoie, Lacramioara Stoie, Romulus Bucur

 

Domnul profesor Romulus Bucur, a mărturisit că nu știa că fosta sa colegă de facultate scrie poezii însă acest lucru ar fi fost oarecum firesc având în vedere profilul teologic absolvit. După ce a citit cartea a sesizat o tensiune între sensibilitatea adolescentină și raționalitatea maturității. Această tensiune face din poezia autoarei un jurnal inexact al sentimentelor umane.

Autoarea a rămas fără cuvinte, în urma aprecierilor aduse de către invitații săi, admițând că nimic din ce ar spune nu poate descrie emoția acestei ipostaze în care se află pentru prima oară. Autoarea a ținut însă să mulțumească celor prezenți că susțin poezia.

 

 

Momentul următor al Târgului Internațional de Carte și Muzică a stat sub semnul dialogului. Alături de domnul Teodor Pălășan, doamna Ioana Topală si doamna Oana Alina Bota, doamna Mihaela Voinea a propus o dezbatere pe teme pedagogice ce are ca pretext lucrarea științifică ”Fundamentele Pedagogice. Teoria și Metodologia Curriculumului”. Această carte se adresează în special studenților de la pedagogie dar și celor care vor să pătrundă în tainele învățării.

Dezbaterea a atins teme precum educația din perspectiva actuală dar și rolul foarte important pe care aceasta îl are în evoluția umană.

 

 

Au urmat trei vernisaje cu tematici diferite dar cu o consistență artistică ridicată.

vlad basarab

VERNISAJ Expoziție Sculptură VLAD BASARAB

 

Prima expoziție a stat sub semnul icoanelor și al iconarilor, cei care sunt etichetați, în sensul bun al cuvântului, ca fiind cei ce pun în imagini texte din Cartea Cărților.

 

A venit apoi rândul domnului Petrică Buhnici, un artist plastic apropiat librăriei Șt. O. Iosif, care a venit la Târgul Internațional de Carte și Muzică cu o selecție de sculpturi de busturi. Domnul Buhnici s-a declarat un pasionat al busturilor, deși majoritatea sculptorilor le evită. Domnul Petrică Buhnici nu urmărește gloria postmortem caracteristică artiștilor executând aceste lucrări din pură pasiune.

 

 

Cel de-al treilea vernisaj prezent la  Târgul Internațional de Carte și Muzică i-a aparținut lui Vlad Basarab, un artist plastic român plecat în Statele Unite ale Americii. Expoziția sa – prezentă pe mai multe continente – reprezintă o încercare de a recupera memoria colectivă umană care pare că s-a pierdut cu anii. Prin lucrările sale executate din teracotă arsă în cuptoare tradiționale, porțelan sau gresie, Vlad Basarab încearcă să mențină viu meșteșugul olăritului.

 

 

Poezia a revenit pe scena Târgului Internațional de Carte și Muzică cu un adevărat recital național susținut de către Mihaela Aionesei (Târgu Secuiesc), Romița Mălina Constantin (București) și Gabriela Costescu (Sighișoara).

 

poezie

Romița Mălina Constantin, Mihaela Aionesei, Gabriela Costescu

 

Mihaela Aionesei a fost caracterizată ca o poetă a căutării. Din această caracteristică rezultă și tenta tristă pe care poeziile ei tind să o aibă. Calitatea sa de căutătoare îi conferă o alură de luptătoare, o poetă ce nu renunță la visare și care luptă pe brânci cu realitățile vieții. Pentru ca publicul să înțeleagă ce a simțit atunci când a scris aceste poezii, Mihaela Aionesei a recitat câteva din creațiile sale.

 

 

Romița Mălina Constantin a fost numită o poetă care caută esența vieții și care are curajul de a se exprima senzual, feminin. Este ca și cum aceasta ar vrea să transforme iubirea într-o grădină a plăcerilor prin poezia sa. Poeta a declarat că opera sa se naște din pasiunea ei pentru oameni și speră ca aceasta să transmită simbolurile vieții ei.

 

 

Poetă sighișoreană Gabriela Costescu, a prezentat publicului brașovean un dialog în versuri El și Ea, o radiografie epistolară a unei iubiri. Prin acest „dialog”, poeta a vrut să exprime starea universală pe care ți-o dă iubirea și, de ce nu, și poezia.

 

 

Primul moment muzical al zilei a venit tocmai din India. Publicul brașovean a avut parte de o demonstrație de dans clasic indian prezentată de către Gunjan Dance Academy – coregraf Meera Das. Proiectul a fost adus în România de către doamna Iuliana Nălățan, președinta Centrului Cultural ”Rabindranath Tagore”. Publicul a gustat momentul exotic oferit de trupa de dans aplaudându-i minute în șir.

 

 

Revenind la carte, am avut parte de o lansare sub egida editurii ”For You”. Este vorba de cartea ”Numerologie și destin” de Valeriu Pănoiu.

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, director Libris Brașov. Augusta a invitat publicul să citească cartea pentru a afla multe lucruri simple la care probabil nu s-au gândit niciodată până să-i deschidă paginile.

Valeriu Pănoiu a vorbit mai mult despre aplicabilitatea practică a cărții sale decât despre cartea în sine. Printre ideile desprinse amintim cele trei tipuri de relații pe care un om le poate avea: relația pe viață (familia), relația pe perioade determinate (partenerul(a) de viață și prieteniile) și relația cu lucrurile din această viață pe care nu le vom avea niciodată pentru că nu sunt făcute pentru noi. Valeriu Pănoiu a mai vorbit despre diverse tipologii umane asociate cu vibrația numerelor ce reprezintă zilele de naștere, cât și despre importanța pe care numerologia o are în societatea modernă.

 

Îndrăgitul autor basarabean, Vitali Cipileagă, a poposit la Brașov pentru a vorbi despre cel mai recent roman al său „În Umbra Pașilor Tăi”. Autorul se află într-un turneu de promovare al cărții. Autorul Vitali Cipileagă, se bucură că poate vorbi despre romanul său în preajma cărților și iubitorilor de literatură. Omul Vitali Cipileagă, încearcă în fiecare zi să se autodepășească. Romanul “În Umbra Pașilor Tăi” nu a fost scris întâmplător ci ca urmare a unei povești de viață pe care autorul a auzit-o de la un bărbat. Povestea auzită l-a transpus într-o lume a bărbaților sensibili a căror lume interioară este mai complexă decât pare. Povestea principală a romanului a fost condimentată, de autor, cu autocunoașterea pe care a dobândit-o călătorind multe ore cu trenul. Pe lângă tema iubirii, autorul a încercat să atingă și alte subiecte: cine suntem noi după pierderea celor dragi? Cum arată lumea celor ce nu pot să vorbească etc. Publicul i-a apreciat sinceritatea autorului răsplătindu-l cu multe aplauze.

Muzică? Actorie? Cine spune că ele trebuie să fie distincte? Actorul Ovidiu Niculescu a venit la Brașov și cu un CD de muzică și cu o carte, ambele intitulate „Cântecele unui Derbedeu”. Continuând parcă tradiția marilor actori români care au trecut granița uneori subțire către muzică (amintim aici de Ștefan Iordache sau de Gheorghe Dinică), Ovidiu Niculescu a ales să dea glas pasiunii sale, pentru muzică, prin discul său de debut. De ce derbedeu? Actorul s-a justificat astfel ”de când mă știu am fost un personaj extrovertit, impetuos dar și un mare timid. Din cauza asta am fost fericit dar le-am și greșit multora si d-aia am fost numit derbedeu când cu zâmbetul pe buze, când cu lacrimi.” Pe Ovidiu Niculescu publicul îl cunoaște din numeroasele producții cinematografice și de televiziune precum „Filantropica”, „Restul E Tăcere” sau „Băieți Buni”, însă acum va avea șansa să îl cunoască și prin intermediul muzicii sale foarte greu de categorisit. E folk? Sunt romanțe? E muzică de pahar? E muzică lăutărească? Greu de spus. Poate că este câte puțin din fiecare și poate că este mult mai bine ca Ovidiu Niculescu să nu fie asociat cu nici un gen muzical ci doar cu cântecele sale de derbedeu.

Au urmat mai apoi o serie de lansări din sfera spirituală, care au stârnit curiozitatea și imaginația celor prezenți într-un număr copleșitor de mare.

Prima lansare l-a avut ca protagonist pe Nicolae Steinhardt. Numele marelui teolog a fost pe buzele tuturor celor din sală de îndată ce cartea domnului Nicolae Băciuț, “Steinhardt – Între Literatură și Credință”, a fost supusă dezbaterii. Pe lângă autor, la dezbatere au mai participat teologul Andrei Ojică și părintele Constantin Necula.

Alexandru Ojică a început prin a-și manifesta convingerea că bunul Dumnezeu a rânduit lucrurile în asa fel încât lansarea acestei cărți să aibă loc exact pe 30 martie când se împlinesc 28 de ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Steinhardt. Aceasta lansare/dezbatere poate fi privită ca un elogiu adus acestui mare om.

dezbatere

Părintele Constantin Necula, Nicolae Băciuț, Alexandru Ojică

Întrebarea cu care s-a pornit lansarea a fost cât de actual mai este Nicolae Steinhardt în zilele noastre? Autorul cărții, domnul Nicolae Băciuț, a ținut să răspundă că memoria părintelui Steinhardt este încă foarte vie drept dovadă numărul mare de oameni care au venit să asiste la această lansare. Nicolae Steinhardt se afla printre cei mai vizibili autori de după ’89 iar tirajul cărții “Jurnalul Fericirii” este unul din cele mai mari din istoria României post-decembriste. Din păcate, în ziua de azi, numele lui Nicolae Steinhardt este un business însă se pare că acesta este prețul care trebuie plătit pentru ca vizibilitatea sa să fie foarte mare. Oamenii neavizați pot fi foarte ușor induși în eroare de titlul cărții de căpătai a părintelui Steinhardt. Pot deschide “Jurnalul Fericirii” și să creadă că vor găsi acolo rețeta fericirii însă, de fapt, vor descoperi o carte plină de profunzimi și întrebări existențiale. Domnul Băciuț a povestit despre prima întâlnire a domniei sale cu părintele Steinhardt, la Bistrița, la un cenaclu literar dedicat lui Liviu Rebreanu. Prietenia pe care cei doi au legat-o atunci a dus la corespondența lor de aproape trei ani, timp în care nu s-au vazut deloc la fața. Domnul Baciuț îi trimitea o scrisoare cu întrebările sale legate de credință și de viață iar Steinhardt răspundea printr-o altă scrisoare. Corespondența lor a fost cu siguranță verificată de securitate însă acest lucru nu i-a descurajat deloc.

 

Părintele Constantin Necula a început prin a spune că este o dublă onoare să stea lângă cineva care l-a cunoscut personal pe părintele Steinhardt și care a condus revista sa de suflet de pe vremea când era în liceu și anume revista “Vatra”. Și părintele Necula a răspuns afirmativ la întrebarea dacă Steinhardt mai este de actualitate. Prima lecție pe care Steinhardt o dă modernității este dragostea părintelui pentru toți oamenii din jur: și cei buni și pramatiile, care adesea pot fi scriitori geniali. Nicolae Steinhardt este viu pentru că nu te poți dezminți de el, cuvintele sale sunt doar adevăruri care nu pot fi luate decât ad literam. Generația teologică din care Constantin Necula a făcut parte, a făcut din Nicolae Steinhardt un port-drapel și i le-a schimbat verbul și modul de gândire. Părintele Necula crede că Dumnezeu l-a luat pe Nicolae Steinhardt la ceruri ca să nu vadă cum biserica cade în nevoi materiale și cum aceasta se asociază tot mai des cu politica. O altă lecție valoroasă dată de Steinhardt este aceea de a nu deschide gura fără să te pregatești înainte sau măcar să gandești informatia pe care urmează să o impărtășești.

targ de carte

Părintele Constantin Necula, Nicolae Băciuț, Alexandru Ojică

La finalul lansării Nicolae Băciut a recitat poemul lui Radu Gyr “Cu Iisus în Celulă” și un catren de detenție, în memoria celui care a fost –  și va rămane veșnic viu în sufletele cititorilor săi – Nicolae Steinhardt.

Părintele Constantin Necula, Nicolae Băciuț, Alexandru Ojică

targ de carte

A urmat o premieră pentru echipa Libris Editorial și anume lansarea unui audiobook. Audiobookul se numește “Măștile Vieții. Antologie de Autor” și este semnat de către părintele Cristian Muntean. Gazda evenimentului a fost Dana Anghelescu, director Libris Editorial, care a recunoscut că îi este greu să vorbească despre Cristian Muntean în postura laică, întrucât ea este obișnuită să îl vadă în reverendă și îl asociază cu lumea bisericească. Se bucură însă că acesta a pătruns în noua generație de scriitori cu acest audiobook..

Domnul profesor Florin Șindrilaru s-a mândrit cu faptul că îl cunoaște pe Cristian Muntean încă de când îi era elev. Domnul Șindrilaru a împărtășit publicului că atunci când făcea cronici pentru cărțile de poezie ale lui Cristian Muntean, percepea aerul din cameră ca fiind rarefiat și simțea cum încet, încet începe să plutească. Acesta este efectul poeziei părintelui Muntean. Poezia sa este eminamente religioasă însă puțin aparte față de celelalte poezii ale genului. Daca alți autori ai liricii religioase bat la porțile iertării, Cristian Muntean trece dincolo de altarul izbăvirii dorind să cunoască și lumea de dincolo de…

Domnul Șindrilaru a mai povestit despre prima sa întâlnire cu textele părintelui Muntean, când acesta l-a rugat pe fostul său profesor să își exprime o părere sinceră în legătură cu poezia sa. Domnul profesor a povestit de emoția și lacrimile cu care Cristian Muntean a întâmpinat laudele primite pentru calitatea sa lirică. Pentru a demonstra această calitate, domnul Florin Șindrilaru a citit câteva poezii.

 

florin sindrilaru

Florin Șindrilaru

Fost coleg de clasă, în liceu, cu Cristian Muntean, părintele Necula a spus că au trecut cam 10 ani de la despărțirea lor din liceu până la revedere. Reluarea legăturii, însă, a fost una firească, cei doi continuându-și prietenia ca și cum nu ar fi trecut decât câteva zile. Nu l-a surprins deloc calitatea literară a poeziilor prietenului său Cristian Muntean pentru că el se prezintă în poemele sale exact așa cum era și atunci când s-au cunoscut în liceu. În vremurile în care toți își pun predicile pe compact discuri, Cristian Muntean vine cu o antologie de poezie în care se vorbește română, nu doar limba vorbită de români.

constantin necula

Părintele Constantin Necula

Cu emoția care îl caracterizează, preotului Cristian Muntean i-a fost greu să vorbească despre el și mai ales despre acest audiobook pe care inițial l-a refuzat din cauza faptului că nu îi plăcea vocea sa. E important, a spus dânsul, ca în viață să facem lucruri care să ne facă bucuroși, să fim conștienți că nu trăim degeaba și să realizăm că fiecare moment e unic. Marea lucrare a poeziei este să descopere în noi puterea contemplației iar acest compact disc este o formă de mărturisire a acestei contemplații.

Momentul mult așteptat al serii a sosit în sfârșit când Părintele Necula a rămas singur pe scenă și și-a început conferința cu tema „Cultura Cultului Ortodox și Ortodoxia Vieții”. Cultura ortodoxă, a precizat el, este de fapt cultura făcută de ortodocși. În zilele noastre, preoții sunt acuzați că întorc societatea în Evul Mediu doar pentru că militează ca familia să fie respectată. Însă ceea ce acuzatorii bisericii uită este că Evul Mediu a produs cele mai frumoase mănăstiri, școli și posibilități palpabile pentru copii să studieze în străinătate. Pe vremea aceea, părinții își vindeau oile pentru ca ai lor copii să meargă la școală. Astăzi, părinții își vând copii pentru a-si cumpăra oi. Părintele a propus un joc oamenilor prezenți cerându-le să se întoarcă mental pe străzile medievale ale Brașovului doar pentru a constata că, în acea vreme, limba română nu putea fi vorbită fără cunoașterea limbii latine. Biserica nu îndepărtează omul de cultură ci îi oferă acestuia cultură. În zilele noastre, s-a ajuns din păcate să se creadă că dacă nu ești boem, nu ești scriitor uitându-se de ascetismul lui Mihai Eminescu și a lui Nicolae Steinhardt – doi scriitori de marcă în literatură română. Adept al clasicismului, Constantin Necula s-a arătat foarte neîncrezător când vine vorba de literatura, muzica și filmele care schimbă paradigma făcându-te să crezi altceva despre un lucru pe care îl credeai cert. Am uitat de mult, spune dânsul, să folosim valorile osmozei multiculturalismului din Romania, în Ardeal în special. Părintele Necula și-a încheiat conferința cu o sintagmă care a dat de gândit celor din sală: „a face cultură înseamnă a te razbuna pe întuneric”.

Așa cum publicul s-a obișnuit de la precedentele ediții, seara a fost încheiată de un recital de muzică. La finalul acestei primei zile a Târgului Internațional de Carte și Muzică, ediția a XIV-ea, pe scenă a urcat trupa Poesis. Duo-ul folk format din Marius Bațu și Eugen Baboi (proaspăt coborât din avion după 48 de ore de zbor), a încântat publicul cu piese venite direct din sufletul lor.

poesis

Poesis

Poezia “Poesis” a început cu Marius Bațu, Eugen Baboi și Dicran Asarian îndrăgostiți de versurile lui Zaharia Stancu. În 1977, cei trei nu erau decât niște puști cu chitare în mână și un vis comun de a schimba lumea. La scurt timp Dicran Asarian părăsește grupul iar Poesis se concretizează în formula sa clasică de duet folk. Între 1982 și 1985, activează în Cenaclul Flacăra, după care își încetează activitatea până în 1994. În acest răstimp, Marius Bațu emigrează în Germania și mai apoi Canada. În’94 se întoarce iar în 1996 apare primul album intitulat “Cântec Șoptit”, după celebra piesă cu același nume. La scurt timp după lansarea albumului vine rândul lui Eugen Baboi sa își încerce norocul în Canada unde se stabilește definitiv. Emigrarea lui Eugen Baboi nu a pus capăt grupului, Marius Bațu așteptându-l de fiecare dată pe colegul său pentru a cutreiera țara în lung și în lat încântând publicul cu cântece precum “Cântec Șoptit”, “Nu știu în ce parte se află apusul”, “Vânătoarea de stele” sau “Ce să-ți aduc iubito de pe mare”. În 2007 apare al doilea album intitulat “Babilon” iar în 2012 apare cel de-al treilea numit “Creanga de Aur”. Melodiile cunoscute ale grupului au răsunat la Brașov Business Park iar publicul a răspuns căldurii transmise de cei doi artiști cu multă iubire și voie bună.

 

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *