Despre emotiile poeziei cu Elena Dragoi…la libraria St. O. Iosif

08/04/2017

După o perioadă tumultuoasă dar foarte frumoasă prilejuită de către Târgul Internațional de Carte și Muzică, revenim la vechile noastre obiceiuri și reluăm lansările de carte ce aduc în fața publicului brașovean autori tineri și talentați. De data aceasta, la librăria Șt. O. Iosif a poposit Elena Drăgoi și volumul ei de debut „Emoțiile Dianei“. Cartea este o colecție de poezie. Așa cum a observat Dana Anghelescu, director Libris Editorial și gazda evenimentului, cartea conține o sensibilitate aparte care reflectă starea umană intrinsecă de care este nevoie pentru a scrie poezii.

lansare de carte

Elena Drăgoi, Dana Anghelescu

Prima invitată a serii a fost doamna Marinela Șimon. Deși aceasta deține titulatura de Lector Universitar Doctor, în această seară a venit în calitatea de iubitoare de frumos – așa cum chiar dânsa a declarat. Înainte să-și împărtășească propriile emoții legate de lectura cărții, doamna Șimon a povestit despre relația dânsei cu autoarea. Elena Drăgoi i-a fost studentă la Facultatea de Sociologie, secția de Asistență Socială, însă nu a mai avut contact cu ea din 2009, de când aceasta a absolvit. Abordată fiind acum câteva săptămâni în legătură cu participarea dânsei la lansarea de carte, aceasta a constatat cu plăcere că Elena Drăgoi nu s-a schimbat prea mult păstrându-și zâmbetul și sensibilitatea. Citind cartea, și-a dat seama că deși Elena Drăgoi nu profesează în domeniu aceasta este un fel de asistent social ajutând persoanele defavorizate cu prin poezia sa. Doamna Șimon a făcut o scurtă trecere în revistă biografiei autoarei post-universitate constatând astfel atât evoluția poetei Elena Drăgoi cât și a femeii Elena Drăgoi. Astfel, poeziile scrise până în 2005 ating teme precum îndoiala, durerea, regretul de a se fi născut – influențe ale poetului preferat al autoarei şi anume George Bacovia – iar cele create după 2005 cântă iubirea și parfumul unei vieți împlinite. Doamna Șimon a mai adăugat că lecturând aceste poezii nu ai cum să nu fi reflexiv asupra propriilor iubiri. Pentru a ilustra acest punct de vedere, doamna profesoară a citit o poezie din volumul „Emoțiile Dianei”.

Lansare de carte: Elena Drăgoi - Emoțiile Dianei

Lansare de carte: Elena Drăgoi – Emoțiile Dianei

Următoarea la microfon a fost prietena autoarei, Cristina Rotaru. Aceasta a mărturisit că, deși se cunosc de opt ani, cele două nu au fost prietena de la început. Lucrând însă la aceeași companie au învățat să se accepte una pe alta iar cu timpul au devenit bune prietene. Cristina Rotaru a apreciat ca fiind un mare act de curaj publicarea unui volum de poezii: nu este ușor să-ți pui sufletul pe hârtie în fața unei lumi de necunoscuți. Mulți oameni trăiesc intens însă puțini dintre aceștia au talentul de a transpune acea intensitate negru pe alb în versuri. Printre temele atinse de autoare se numără curajul, lupta între bine și rău și copilăria. Nu în ultimul rând, versurile Elenei Drăgoi sunt o demonstrație a sufletului acesteia pentru fiul ei Eric. O speranță stă în faptul că atunci când va fi mare, Eric va putea să citească, să vadă și să înțeleagă această mică parte din sufletul mamei sale, prin intermediul acestui volum de poezii. În ciuda tentelor bacoviene, toate poeziile Elenei Drăgoi, pe care Cristina Rotaru o numește Diana, conțin fie și o urmă de speranță. Astfel că speranța devine tema principală din „Emoțiile Dianei”.

Despre emotiile poeziei cu Elena Dragoi...la libraria St. O. Iosif

Lansare de carte: Elena Drăgoi – Emoțiile Dianei

Elena Drăgoi, zisă și Diana, și-a mărturisit emoțiile dar și bucuria că invitatele ei au surprins foarte bine stările și etapele vieții ei, omniprezente în poeziile sale. De ce „Emoțiile Dianei”. Pentru că atunci când era mică părinții ei și-au dat seama, prea târziu întrucât certificatul de naștere fusese deja întocmit, că le-ar fi plăcut ca fiica lor să se numească Diana. Astfel, autoarea este cunoscută drept Elena pentru colegii de scoală și colegii de muncă și drept Diana de către prieteni. Chiar dacă numele de Diana nu apare pe buletin acest nume a fost iată imortalizat prin volumul ei de debut. Elena Drăgoi scrie dintotdeauna însă nu a prins curajul de a-și publica poeziile decât după ce a născut. Poeziile sale au un fir narativ fiind o prelungire a vieții sale. Însă Elena Drăgoi nu se va opri aici. Autoarea are în plan să-și traducă poeziile în limba engleză dar şi să termine un roman pe care a început să-l scrie în timpul sarcinii. Autoarea a recunoscut că nu este un autor foarte bun și nu excelează nici la capitolul comunicare, tocmai de aceea preferând să se exprime în scris. Citindu-i poeziile, lumea îi va afla gândurile.

emotiile dianei

A fost o seară specială încărcată nu doar de emoțiile Dianei, adică ale Elenei Drăgoi, ci și ale publicului care s-a bucurat să o cunoască nu doar ca autoare dar și ca femeie, soție, mamă, om.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *