Lansare de carte: Andreea Moldovan si Bogdan Moldovan

18/04/2017
În aşteptarea sărbătorilor pascale, la librăria Şt. O. Iosif am avut parte de o zi plină, în sensul cel mai plăcut al cuvântului. Librăria noastră a găzduit cu plăcere două lansări aparţinând unor lumi diferite. Este vorba de etapa locală a Concursului Naţional de Oratorie “Demostene”, ediţia a X-a şi de lansarea cărţii “Tratamentul Carcinomului Ovarian prin Chirurgie Citoreductivă şi Hipec”.

Prima lansare a zilei a stat sub zodia părintelui oratoriei Demostene – celebrul om de stat grec care-şi punea pietricele în gură pentru a-şi corecta bâlbâiala din discurs. Plecând de la două citate celebre (unul aparţinând lui Francisco Goya şi celălalt lui Blaise Pascal) privind raţiunea si fantezia, elevi a diferite colegii din Braşov au ţinut un discurs liber pentru a impresiona auditoriul dar şi juriul format din doamna Georgiana Stoianovici (profesoară de limba română la Colegiul Naţional “Dr. Ioan Meşotă” şi la Colegiul “Grigore Antipa”) şi doamna Rodica Obreja (profesoară de limba română la Colegiul “Grigore Antipa”). Concurenţii au încercat să adapteze limbajului uzual conceptele de raţiune propuse ca temă impunându-şi totodată viziunea proprie asupra aplicabilităţii acestor noţiuni aparent abstacte. Premiul I a fost acordat lui Horaţiu Duma (elev al Colegiului Naţional “Andrei Şaguna”), premiul II lui Albert Cosmin Mihail (elev al Seminarului Teologic Ortodox “Dumitru Stăniloaie”) iar premiul III Anei Maria Birău (elevă a Colegiului Naţional de Informatică “Grigore Moisil”). Liceeni noştrii ne-au arătat, prin discursurile lor, că arta oratorică nu este una pierdută ba dimpotrivă ea este pe cât se poate de promovată chiar şi în secolul vitezei şi al stenografiei on-line.

În a doua parte a zilei, ştafeta lansărilor a fost preluată de cei mari. Medicii braşoveni şi nu numai au fost numai ochi şi urechi la prezentarea cărţii de specialitate “Tratamentul Carcinomului Ovarian prin Chirurgie Citoreductivă şi Hipec”. Cartea este un efort colectiv al doctorilor: Bogdan Moldovan, Mihai Emil Căpîlna, Andreea Moldovan, Luminiţa Cîmpeanu, Dumitru Pocreaţă, Costel Claudiu Rad, Florentina Pescaru, Svetlana Stan şi Nicolae Ioanid.

Poza

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniţă, director Libris Braşov, care a precizat faptul că această întâlnire are dublă valenţă de lansare de carte şi eveniment caritabil. Toţii banii stânşi de pe urma acestei cărţi vor fi folosiţi în demararea diverselor proiecte din cadrul spitalului “Sfântul Constantin Braşov”.

augusta onita

Augusta Oniță, Andreea Moldovan, Bogdan Moldovan Primul vorbitor a fost domnul Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, şef secţie chirurgie generală în cadrul spitalului “Sfântul Constantin Braşov”. În calitate de iniţiator al proiectului HIPEC (Chimioterapie Hipertermică Intraperitoneală), domnul Moldovan a anunţat cu bucurie că anul acesta se împlinesc patru ani de la prima intervenţie de acest gen din România. Atunci când a apărut, această ingrată procedură chirurgicală avea, în mod normal, o rată de mortalitate de 12% şi o rată de complicaţii post-operatorice de până la 50%. Astăzi însă, aceste cifre au scăzur drastic. Astfel, spitalul “Sfântul Constantin Braşov” se poate lăuda că în patru ani de funcţiune al acestei proceduri, a avut 98 de pacienţi trataţi cu o rată de succes de 100%. De altfel, în sală s-a aflat şi primul pacient din Braşov tratat prin această intervenţie, care avea 78 de ani atunci când s-a operat de cancer la colon şi care acum este bine sănătos. Lumea nu trebuie să creadă însă că această procedură este la fel ca oricare alta. Pentru că această operaţie este extrem de solicitantă multe centre medicale refuză să o facă – în medie, o astfel de intervenţie durează cam şapte ore. Spitalul “Sfântul Constantin Braşov” a fost primul centru medical din Europa de Est care a utilizat o astfel de procedură.

În ceea ce priveşte cartea, doctorul Moldovan a spus că ideea acesteia a venit după ce au fost invitaţi la Târgu Mureş pentru a face o intervenţie demonstrativă, în cadrul unui workshop dedicat HIPEC-ului. După demonstraţie, profesorul Ioanid de la Iaşi le-a propus să scrie despre HIPEC şi această scriere să devină un capitol în tratatul său de Oncologie/Ginecologie. Pentru că tratatul domnului doctor Ioanid îşi tot amâna apariţia, echipa de la Braşov s-a gândit să scoată o carte de sine stătătoare dedicată procedurii HIPEC. Procedura de strângeri de fonduri fiind strâns legată de apariţia cărţii, interesul tuturor a fost ca acest tratat să vadă lumina zilei cât mai repede. Din acest motiv cartea nu are preţ, fiecare contribuind cu cât poate acestui fond pe care Spitalul “Sfântul Constantin Braşov” îl va folosi în proiectele sale – în prezent este în curs de demarare un proiect de transplant renal. Lista autorilor participanţi este atât de lungă pentru că vorbim de eforturile a unor doctori din Braşov, Târgu Mureş şi Iaşi.

A vorbit apoi doamna Luminiţa Cîmpeanu, medic primar anestezie terapie intensivă, doctor în ştiinţe medicale, şef secţie anestezie terapie intensivă în cadrul spitalului “Sfântul Constantin Braşov”. Doamna Cîmpeanu a ţinut să precizeze că volumul vorbeşte în limbaj de specialitate dar o face în aşa fel încât să poată fi înţeleasă şi de către pacienţi. Când această intervenţie chirurgicală a fost propusă în România, nu a existat un precedent naţional aşa că temerile şi rezervele au fost multe. Astfel, medicii participanţi la proiect au depus o muncă riguroasă de cercetare făcând pionieratul acestui domeniu pentru ţara noastră. Pentru medicii anestezişti/reanimatori această provocare a fost una de cel mai înalt nivel, însă o provocare dusă până la capăt cu succes. În niciuna din intervenţiile efectuate până acum nu au existat complicaţii majore şi asta şi datorită muncii de reanimare, pe care doamna doctor o consideră la fel de imporantă precum chirurgia în sine. La sfârşitul zilei însă, cea mai mare răsplată este îmbunătăţirea vizibilă a stării de sănătate de pacienţilor – medicii trăiesc fiecare secundă alături de ei pe măsură ce aceştia depăşesc fiecare obstacol pe rând. Această îmbunătăţire are ca finalitate pe pacient şi pe doctor strângându-şi mâinile şi spunându-şi bună ziua liniştiţi.

 Luminiţa Cîmpeanu

Luminiţa Cîmpeanu Următoarea vorbitoare a fost doamna Andreea Moldovan, medic primar boli infecţioase, doctor în ştiinţe medicale, medic boli infecţioase în cadrul spitalului “Sfântul Constantin Braşov”. Doamna Moldovan a ţinut să sublinieze celor prezenţi că aceste proiecte, şi medicina în general, nu ţin de individualităţi ele fiind un efort colectiv. Proiectul HIPEC este încununarea unei munci de ani de zileş o muncă ce a constat în paşi mici dar fermi şi mult studiu şi documentare în domeniu. Este normal ca acum patru ani, când erau la început de drum, să nu fi cunoscut toate tertipurile acestei proceduri, însă pe măsură ce timpul a trecut, doctorii participanţi au ajuns în stadiu în care să ştie să managerieze orice situaţie apărută pe parcursul intervenţiei. Fără a fi arogană, doamna doctor crede că această carte era necesară pentru ca lumea medicinii româneşti să ţină pasul cu progresele vremii din domeniu. Pe final, doamna Moldovan a dorit să întărească cele spuse de colegii ei şi anume că cea mai mare bucurie este să poată să stea de vorbă liniştită cu pacienţii ei, la ani de zile după ce intervenţia chirurgicală a fost realizată.

 Luminiţa Cîmpeanu

Luminiţa Cîmpeanu Seara a fost încheiată cu intervenţii din public din care a reieşit importanţa pe care procedura HIPEC o are în sănătatea oamenilor.

public

Pentru noi, cei de la Şt. O. Iosif, bucuria ne este cu atât mai mare, cu cât vedem atâţia oameni dedicaţi, indiferent de domeniu de activitate, trecându-ne pragul şi împărtăşind cu publicul braşovean lucrurile importante şi interesante pe care le au de spus. Vă mulţumim!

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *