Proiectia lunii mai – Fantana

10/05/2017

Acum câțiva ani, Libris a organizat, pe facebook, un concurs pentru cinefilii români. Aceștia au fost rugați să numească filmul lor preferat și să motiveze, în câteva fraze, alegerea lor. Premiul a fost unul pe măsură și anume „biblia” cinefilului: volumul „1001 de filme de văzut într-o viață” de la editura RAO. Textul câștigător avea ca subiect filmul „Fântâna” și cum acesta l-a impresionat pe câștigătorul concursului. Persoana respectivă ne scria că nu este un adept al dramelor romantice – era bărbat – dar acest film l-a uimit prin complexitatea sa și prin modul simplu cum aceasta reușește să se facă înțeleasă de către toate categoriile de privitori. Noi nu am putut să-i dăm perfectă dreptate, întrucât „Fântâna” este acel gen de film care pare pretențios, dar de fapt este cât se poate de simplu, ușor de urmărit și captivant.

Proiectia lunii mai – Fantana

Proiecția lunii mai – Fântâna

De fapt și de drept „Fântâna” este un film de dragoste. Toate cele trei povești din film vorbesc despre iubire, despre barierele ei și despre oamenii care sunt dispuși să le depășească pentru a-și împlini dragostea. Îndrăgitul actor Hugh Jackman face aici trei roluri atipice pentru cariera sa centrată mai mult pe filme de acțiune și musicaluri. El interpretează toate cele trei roluri principale masculine. Rachel Weisz, soția de atunci a regizorului filmului, interpretează cele doua roluri principale feminine. Astfel, avem de-a face cu doctorul Tom Creo care este mai mult decât determinat să găsească un leac pentru cancer pentru a o putea salva de această boala cumplită pe soția sa Izzi. Aceasta pare împăcată cu soarta sa și îl imploră pe Tom să lase munca deoparte și să profite la maxim de puținul timp ce le-a mai rămas. Tom, însă, nu este nici pe departe gata să abandoneze lupta și încearcă din răsputeri salvarea iubitei sale soții. În a doua poveste a filmului, avem parte de un conchistador pe nume Tomas Verde ce pornește într-o expediție misterioasă, din ordinele reginei Isabella, în America Centrală a secolului XVI, cautând ceea ce mayasii numesc copacul vieții. Odată găsit, acest copac îi va oferi lui Tomaso și reginei sale nemurirea și astfel dragostea lor va dăinui peste veacuri. Însă drumul către acest copac este unul periculos și înșelător. A treia poveste a filmului a fost catalogată drept o poveste de realism magic. Ea are în prim plan un singur personaj: astronautul Tommy care deține în nava sa spațială copacul vieții. Întrucât ne aflăm în secolul XXVI, copacul este pe moarte, însă Tommy nu vrea ca acest lucru să se întâmple pentru că nava sa se îndreaptă către o întâlnire cu femeia pe care o iubește, iar copacul vieții le va oferi, cu ultimele sale puteri, dragostea eternă. Cele trei povești se leagă atât printr-un fir logic – în timp ce își așteaptă sfârșitul Izzi scrie o povestire despre un conchistador spaniol ce caută copacul vieții gândindu-se totodată că, atunci când va muri, soțul ei va străbate universul pentru a fi alături de ea – cât și printr-un fir ideologic. Toate cele trei personaje masculine caută eternitatea, însă nu o fac pentru gloria personală ci pentru dorința ca dragostea lor să dureze o veșnicie. Din păcate, așa cum știm cu toții, totul are un preț.

Citind descrierea acestui film te poți speria ușor gândind că este foarte complicat. Vă asigur că nu este deloc așa, povestea fiind foarte ușor de urmărit. Filmul lui Darren Aronofsky te captivează cu toate cele trei povești ale sale; pe măsură ce el evoluează, spectatorul își dorește să afle mai multe despre personaje și despre destinul lor, trezindu-se la final empatizând cu ele. Ce este impresionant la acest film este că niciunul din efectele speciale folosite pentru a reda atmosfera secolului XVI și XXVI nu sunt făcute pe calculator. Toate efectele sunt realizate fie prin procedeul de „trick-photography” (filmări și fotografieri din anumite unghiuri înșelătoare), fie prin crearea unor decoruri la scară reală. Rezultatul este unul mult mai uman decât opulența, uneori impersonală, a efectelor create pe calculator. Darren Arnofosky (cunoscut pentru filme precum „Pi” sau „Recviem pentru un vis”) a creat „Fântâna” ca un omagiu adus iubirii universale, iar acest lucru nu a lăsat indiferenți nici publicul, nici critica de specialitate.

Vă așteptăm așadar pe data de 12.05.2017 (vineri), la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, la proiecția filmului „Fântâna”, o poveste de dragoste cu Hugh Jackman și Rachel Weisz în rolurile principale. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *