O intalnire cu Camelia Cavadia

19/05/2017

Primăvara și-a intrat în drepturi depline la Brașov, iar la librăria Șt. O. Iosif lansările de carte de buna calitate își cheamă cititorii la întâlniri cu totul speciale. De această dată, salonul de carte Șt. O. Iosif, a fost gazda unei întâlniri dintre scriitoarea Camelia Cavadia și cititorii săi. Deși doamna Cavadia și-a clădit renumele în domeniul televiziunii – a ocupat funcția de PR Manager la trusturile MediaPro și Intact – în aceasta seară, ea a venit în calitate de autoare a cărților „Vina”, romanul de debut lansat în 2015, și „Măștile fricii”.

Camelia Cavadia

Augusta Oniță, Camelia Cavadia, Teodora Ivan

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, director Libris Brașov, care a spicuit din CV-ul bogat al doamnei Cavadia amintind totuși că această tranziție de la PR Manager la scriitor nu este chiar așa de surprinzătoare având în vedere filonul filologic urmat de autoare pe timpul școlii.

lansare de carte

Teodora Ivan, Camelia Cavadia,Augusta Oniță

A luat apoi cuvântul doamna Teodora Ivan, PR Manager editura „Trei”, Aceasta a mărturisit că deși meseria îi impune o echidistanță față de autorii afiliați editurii, simte ca între dânsa și doamna Cavadia s-a creat o legătură puternică. Pe Camelia Cavadia o cunoștea doar după renume, însă acum doi ani a cunoscut-o cu adevărat cu ocazia lansării romanului ei de debut. Cărțile ei te emoționează vorbind despre niște traume foarte greu de citit și asimilat, nu mai vorbim de trăit. Un lucru aproape inexplicabil pentru doamna Ivan este acela că deși autoarea este o persoană veselă, cărțile ei cuprind multă tristețe. În această cheie, doamna Ivan și-a încheiat discursul pasând ideea de veselie în viața reală/tristețe în cărți către autoare.

editura trei

Teodora Ivan

Camelia Cavadia și-a început prezentarea răspunzând întrebării de mai devreme. Tristețea prezentă în cărțile sale derivă din faptul că principala sa inspirație este lumea din jurul ei. Poveștile oamenilor din jurul ei sunt, în majoritatea lor, triste. Acestea sunt poveștile care o impresionează – pe cele vesele nu le reține întrucât nu au nimic special în ele. Personajul principal din „Vina”, este modelat după o persoană reală și povestea ei de viață, iar „Măștile fricii” poate fi văzută ca un sumar al poveștilor auzite de la mai mulți oameni din jurul ei. Acestea sunt poveștile pe care atunci când era mai mică nu le-a putut spune din cauza timidității excesive. Autoarea s-a bucurat când, după lansarea romanului „Măștile Fricii”, a fost abordată de oameni ce s-au regăsit în personajele cărții și situațiile lor dar, în același timp, s-a întristat mult aflând că asemenea lucruri groaznice se petrec în jurul nostru.

camelia cavadia

Camelia Cavadia

Întrebată cum s-a făcut trecerea de la PR la autoare de cărți, Camelia Cavadia a răspuns că, în sufletul ei, și-a dorit dintotdeauna să devină scriitoare. Atunci când era mai tânăra, a fi scriitor i se părea un lucru extravagant și intangibil. În timpul școlii, a ales să urmeze filonul filologic pentru că vroia să devină jurnalistă sau culegătoare de folclor. În ciuda dorințelor părinților ei, și-a dezvoltat latura filologică participând la diverse olimpiade și concursuri de scris. Mai târziu a uitat de scris fiind prinsă în rutina vieții și firul firesc al acesteia: căsătorie, copil etc. În 1995 s-a angajat la Pro TV unde s-a reîntâlnit cu scrisul, însă meseria pe care a avut-o i-a impus anumite rigori în felul de a scrie. Inițial, s-a apucat să scrie o carte pentru sine nesperând vreodată că aceasta va fi publicată. De fapt acesta este, în opinia autoarei, și una din cheile succesului: să scrii pentru tine fără a avea pretenția că vei ajunge să fi citit(ă). Pe măsura ce înainta în scris, și-a dat seama că această carte va vedea lumina tiparului întrucât totul se lega într-un mod cât se poate organic și armonios. A trimis 50 de pagini la o editură foarte mică care a fost de acord să-i publice cartea. A fost mai apoi încurajată de soțul ei să nu facă compromisuri și să trimită manuscrisul către o editură de care ea se simte mai apropiată. Astfel, manuscrisul a ajuns la editura „Trei” care a fost mai mult decât încântată să-i publice romanul de debut.

În ceea ce privește „Măștile Fricii”, lucrurile au stat puțin altfel întrucât lumea deja o cunoștea ca și scriitoare și așteptările au fost mai mari. Așteptările fiind mai mari evident că și presiunea a fost mai mare. Se spune că, pentru un scriitor, a doua carte înseamnă confirmarea iar Camelia Cavadia a resimțit acest lucru din plin. Inițial începuse lucrul la o altă carte însă auzind în jurul ei diverse povești despre felurite frici și-a dat seama că „Măștile Fricii” trebuie să fie a doua sa creație. Având toate aceste povești în minte, cartea s-a scris relativ ușor însă în același timp creația ei a fost una destul de dificilă din cauza presiunii create de așteptările mari ale cititorilor.

O alta întrebare a fost legată de numele personajelor iar autoarea a răspuns prin faptul că a ținut foarte mult ca acestea să aibă nume universale. Astfel, cititorul își poate imagina ce vrea despre aspectul personajelor nefiind constrâns de bariere lingvistice sau geografice.

lansare de carte

Întâlnire cu autoarea Camelia Cavadia

Lansarea s-a încheiat cu o serie de întrebări din public ce au generat discuții legate de premii literare, emoții universale sau puterea de a-ți urma visele. Mulțumim Camelia Cavadia.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *