Lansare de carte: “Primii pasi” de Dorin David

08/06/2017

Orice întâlnire cu editura „Eikon” și cu domnul Valentin Ajder este un prilej bun pentru a depăna amintiri și a avea cele mai interesante discuții. Așa cum a amintit și Augusta Oniță, director general Libris și gazda evenimentului, prietenia ce leagă Libris Brașov de editura „Eikon” este una de lungă durată, domnul Valentin Ajder & Co. fiind printre primii care au răspuns pozitiv invitațiilor primelor ediții ale Târgului de Carte și Muzica de la Brașov. Iată că lansările editurii „Eikon” au ajuns și în salonul de carte al librăriei Șt. O. Iosif. Este vorba de romanul „Primii Pași” semnat de Dorin David.

dorin david

Dorin David, Christian Crăciun, Augusta Oniță, Valentin Ajder

Invitatul domnului David a fost profesorul și criticul literar Christian Crăciun. Dat fiind profesia dânsului, domnul Crăciun și-a început expunerea într-un mod cât se poate de pedagogic amintind celor prezenți că un roman poate înghiții orice: scrisori, articole de ziar, discursuri politice, eseuri etc. Ca și stilistică predominantă, domnul Crăciun a observat că exista două tipuri de romane: acelea care pun accent pe trăiri și conținutul de viață și acelea care se concentrează pe construcție și joc textual. Romanul „Primii Pași” are câte ceva din amândouă fiind cel mai bine descris ca un roman caleidoscop. Temele romanului sunt anunțate încă din subtitlu, „Luptă! Iubește! Plângi! Speră!”, ușurând astfel munca criticilor literari. Romanului lui Dorin David se plimbă prin toate zonele atât ale geografiei cât și ale istoriei, României și nu numai. Toate aceste spații, geografice și istorice, și evenimentele cuprinse în ele sunt văzute de către cititor prin ochii unui grup de fete a căror decizii vor influența desfășurarea acțiunii. Imaginile cărții capătă sens prin contrastul dintre lumea obișnuită și liniștită a omului de rând și lumea șocantă a războiului civil și a insurgenței. Schimbarea de la un plan la altul este rapidă precum un film cu stop-cadre. Parcurgând cartea, domnul Crăciun a apreciat miza mare a romanului ce vrea să concureze cu marile scrieri ale lumii, miză din ce în ce mai puțin abordată de către scriitorii de azi. Dorin David preferă imaginea de ansamblu a unei lumi în detrimentul unei scrieri egocentriste, foarte la modă astăzi, iar acest lucru nu poate decât să bucure cititori precum dânsul și mulți alții.

A luat apoi cuvântul domnul Valentin Ajder, director al editurii „Eikon”. Acesta și-a mărturisit bucuria de a participa la o asemenea lansare fără presiune de timp, în contrast cu cele de la târgurile de carte. Domnul Ajder a mai mărturisit, de asemenea, ca îi este destul de greu să vorbească obiectiv despre un autor pe care îl cunoaște de foarte mulți ani venindu-i în minte vorba lui Nicolae Steinhardt: „Câtă prietenie atâta exigență”. Despre „Primii Pași”, domnul Ajder a afirmat că este un roman ce se aseamănă cu un puzzle liniar. Domnu Ajder a mai apreciat rafinamentul lecturii și calitatea cuvintelor care sunt în antiteză cu scatologia promovată în literatura română contemporană.

valentin ajder

Valentin Ajder

Finalul lansării i-a aparținut autorului care a promis celor prezenți că romanul său nu îi va lăsa indiferenți, fie că îl vor iubi fie că îl urî. Gândindu-se la carte sa, îi vine în minte imaginea pământului înregistrată de sonda spațială „Voyager 1”, infim și mic la fel ca viața noastră raportată la scala imensă a istoriei. Și totuși, această viață este singura pe care o avem și ea este modelată de decizii simple dar importante. Aceste decizii definesc personajele cărții a căror acțiuni întregesc romanul. Pariul autorului a fost cum să scrii despre realitățile lumii înconjurătoare și a deciziilor aferente fără a transforma cartea într-un tratat științific. Autorul afirma cu tărie că câștigat acest pariu apelând la trucuri de filme hollywoodiene pentru ca romanul sau să aibă o cursivitate firească atrăgându-și astfel cititorii.

În încheierea lansării, atât autorul cât și domnul Valentin Ajder au citit celor prezenți pasaje care mai de care mai captivante din romanul „Primii Pași”. Poftiți la lectura!

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *