O calatorie la „Hanul lui Manuc”

14/06/2017

Întâlnirea cu doamna Simona Antonescu a fost o întâlnire care s-a lăsat demult așteptată. Iată că îndrăgita autoare a sosit și la Brașov împreună cu cel mai recent roman al dânsei: „Hanul lui Manuc”. Simona Antonescu a debutat în 2014 cu romanul „Fotograful Curții Regale”, pentru care a primit premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2016 a publicat „Darul lui Serafim” pentru ca anul acesta să revină în actualitatea literară cu excelentul „Hanul lui Manuc”.

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc – Simona Antonescu

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, director Libris Brașov, care a trecut în revistă cariera impresionantă a Simonei Antonescu.

augusta onita

Augusta Oniță, Simona Antonescu

Primul dintre invitați care să ia cuvântul a fost domnul profesor Virgil Borcan. Acesta și-a început discursul citind câteva pasaje revelatorii din roman mărturisind apoi că este o carte pe gustul și pe inima sa. Romanul „Hanul lui Manuc” întrunește cele două mari condiții ale unei scriituri de succes: bine structurat și bine frazat. Chiar dacă la prima vedere pare un roman istoric și atât aprofundând lectura cititorul va descoperii valențele sale psihologice, care se manifestă prin diverse episoade introspective, dar și cele erotice – senzualitatea este sugerată doar atât cât trebuie pentru a menține viu interesul. Domnul Borcan a remarcat că ereditatea este esențială pentru romana, însă nu la modul naturalist ci la modul istoric; în sângele nostru curge amintirea strămoșilor care apare în conștiință atunci când trebuie. Pentru a exemplifica această ereditate istorică, domnul profesor a mai citit câteva pasaje din carte.

virgil borcam

Virgil Borcan

Pentru a fi mai autentic cu tematica lansării, poetul și sociologul Laurențiu Ciprian Tudor a purtat pe cap un fes armenesc. Acesta a declarat că se bucura nespus de mult că se mai scriu astfel de cărți, care îi dau încredere că literatura de astăzi, bezmetică și superficială, mai are totuși o șansă. În opinia poetului, scriitura Simonei Antonescu este eficientă, foarte bine documentată dar și inocentă, o mare calitate în ziua de azi. „Hanul lui Manuc” este o carte consistentă care se petrece în prima parte a secolului XIX, perioadă ce poartă însă trena secolului XVIII părând că încă nu își găsește o identitate seculară proprie. Din punctul multora de vedere, aceasta este cea mai fascinantă perioadă a țărilor române datorită exotismul locuitorilor de atunci – români, maghiari, sași, turci, greci, țigani, sârbi, ruși, evrei etc. Limbajul veridic al romanului denotă o documentara temeinică a autoarei. Ca o notă de subsol, poetul a menționat că nu și-ar dori ca Simona Antonescu să rămână în sfera romanului istoric. I-ar face o mare bucurie ca următoarele romane să se aventureze și în alte dimensiuni ale prozei.

laurentiu tudor

Laurențiu Ciprian Tudor, Augusta Oniță

Domnul Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, a declarat că se simte copleșit să vorbească despre Simona Antonescu pe care și-a închipuit-o ca fiind o persoană distantă având în vedere succesul acesteia. Se pare însă că faima nu a schimbat-o, autoarea fiind un om foarte deschis. Citind „Hanul lui Manuc”, domnul Lesenciuc a putut trage concluzia că Simona Antonescu este un om cât se poate de serios pentru că numai fiind astfel poți înseila, în atâtea pagini, un fir narativ extrem de complex. În mod surprinzător și original, imersiunea în timp nu se produce prin intermediul întâmplărilor istorice ci prin limbajul extrem de autentic al cărții, limbaj pe care doar etnografia l-ar fi putut aduce la suprafață. Domnul Lesenciuc a citit câteva pasaje din carte pentru a demonstra publicului, dacă mai era nevoie, că „Hanul lui Manuc” este o carte mare ce trăiește prin și pentru sine însăși.

adrian lesenciuc

Adrian Lesenciuc

Simona Antonescu a vorbit publicului său despre harta ce se află la sfârșitul cărții și care arată delimitările țărilor române (inclusiv Basarabia) așa cum erau ele la începutului secolului XIX. În ceea ce privește acțiunea romanului, multe din întâmplările relatate în carte au fost transpuse integral din documentele de arhivă, autoarea neschimbând nimic la ele. De asemenea, cântecul despre Iancu Jianu prezent în roman este unul 100% autentic. Puțini știu că celebrul cântec „M-a făcut muica oltean” a fost scris pentru Iancu Jianu, ca urmare a vitejiilor sale de la sud de Dunăre contra lui Pazvante Chioru, pașă de Vidin, care a primit aceasta porecla după ce a fost chiorât de haiducul român. Simona Antonescu a recunoscut că „Hanul lui Manuc” a fost intenționat concepută ca o carte cu tâlc însă s-ar bucura dacă cititorii ar găsi și alte înțelesuri ascunse în ea, tâlcuri la care dânsa poate nici nu s-a gândit atunci când a scris romanul.

Simona Antonescu

Simona Antonescu

Îi mulțumim Simonei Antonescu pentru vizită și pentru călătoria fascinantă în România de altădată pe care ne-a oferit-o.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *