Proiectia lunii iulie – Forrest Gump

03/07/2017

Memoria colectivă este, prin definiție, universală. Aproape toți locuitorii literați ai globului au un bagaj comun de cunoștințe în domeniile de bază ale vieții. Înafară de personalitățile naționale, există câteva nume de care oricine a auzit, indiferent că trăiește în Alaska sau în Bangladesh. Vorbim aici de nume precum Einstein, Mozart, Da Vinci, Napoleon etc. Memoria colectivă a filmului este și ea universală. Există câteva personaje de film (născocite de scenariști sau pre-existente în paginile cărților ce stau la baza peliculelor) care sunt la îndemâna oricărui pasionat de film, nu neapărat cinefil. Majoritatea dintre ele provin din cinematografia americană pentru că aceasta are cea mai mare expunere la public fiind totodată și cea mai accesibilă ca subiect și modalitate de expunere. În acest caz, vorbim de Indiana Jones, Don Corleone, Zorba Grecul, Piedone, Stan și Bran, aproape toate personajele din „Războiul Stelelor”, Rocky și lista poate continua. Printre aceste personaje memorabile de film își are locul – chiar unul de cinste am putea spune – și simpaticul Forrest Gump , devenit nemuritor în interpretarea magistrală a lui Tom Hanks. „Forrest Gump” este un film care debordează de optimism revizuind toate evenimentele tumultuoase ale secolului XX prin ochii naivi a unui om simplu.

Proiectia lunii iulie – Forrest Gump

Proiecția lunii iulie – Forrest Gump

„Forrest Gump” face parte din acea categorie de filme a căror sursă este un roman care a fost scris cu scopul precis de a fi ecranizat. În Statele Unite Ale Americii, această practică este des întâlnită: romancierii scriu cărți cu potențial cinematografic mare mizând pe faptul că dacă filmul are succes, cartea va ajunge și ea cunoscută iar ei se vor umple de bani – „Dansând cu Lupii” este un alt exemplu celebru. În cazul acesta, putem spune cu toată sinceritatea că filmul bate cartea.

Sub bagheta lui Robert Zemeckis, unul dintre cei mai apreciați regizori produși de Hollywood, Tom Hanks dă viață lui Forrest Gump, un om pe care e imposibil să nu îl placi. Povestea lui Forrest începe undeva în ani ‘40. Încă de mic, eroul nostru a fost mai special având un coeficient de inteligență puțin sub media acceptată. Mama sa însă, interpretată de Sally Field, refuză să-și vadă copilul altfel decât este: un băiat mai încet la minte care compensează prin mărinimia sa nemărginită. Pe parcursul filmului, publicul îi va da dreptate mamei, Pelicula prezintă viața lui Forrest Gump, oamenii (celebri sau nu) pe care acesta îi întâlnește și nenumăratele aventuri extraordinare trăite de el: datorită veleităților sale de alergător primește bursa de atlet pentru a juca fotbal și ajunge să meargă la colegiu, felul său ciudat de a dansa inspiră celebra mișcare scenică a lui Elvis Presley, îl întâlnește pe președintele Richard Nixon în calitate de jucător renumit de Ping-Pong, în Războiul din Vietnam este decorat pentru că își salvează întregul pluton de la o moarte sigură, investește în compania Apple Computer crezând că este o firmă care se ocupă cu fructe și devine milionar peste noapte, inspiră celebra expresie americană „shit happens” (în traducere curată: se mai întâmplă) dar și logo-ul de față zâmbitoare care se imprimă pe tricouri. Bineînțeles că un film american nu ar fi complet fără o eroină de care Forrest să se indragosteasca. În acest caz e vorba mai mult de o anti-eroină: Jenny Curran (Robin Wright). Jenny este prietena lui Forrest din copilărie și rămâne, pe tot parcursul filmului, marea iubire a acestuia. Jenny o apucă pe căi total diferite față de Forrest greșind grav cu fiecare alegere pe care o face: nu se omoară cu învățatul și se lasă atrasă în mișcarea „Flower Power” devenind protestatară Războiului din Vietnam și experimentând cu droguri și libertate sexuală, mai târziu plătind pentru stilul ei hipiot de viață. Într-un fel, Jenny reprezintă gândirea ce a dus la declinul societății noastre pe timpul revoluției sexuale. Cu toate acestea, Forrest nu încetează să o iubească nicio secunda și indiferent de piedicile sau succesele pe care viața i le pune în față, gândul eroului nostru este tot la Jenny și la iubirea lor neîmplinită.

O tehnică foarte îndrăzneață folosită în acest film este acea de inserare a personajelor fictive în materialele video de arhivă. Datorită acestei tehnici, publicul este martorul întâlnirilor lui Forrest Gump cu Richard Nixon, John F. Kennedy, Martin Luther King, John Lennon ș.a.m.d. Eroului nostru nu-i pasă însă de toate acestea. Pentru el lucrurile sunt foarte simple: războiul e război (atunci când este împușcat crede că ceva l-a mușcat), dragostea e dragoste (nu iubește pe altcineva decât pe Jenny) și viața e viață (celebra comparație cu cutia de bomboane de ciocolată). Aceasta este filosofia simplă de viață a unui personaj de la care avem multe de învățat.

Vă așteptăm așadar, pe data de 7 iulie 2017, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, la proiecția excepționalului film „Forrest Gump”. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

One Comment

  • Geo 29/09/2017 at 3:27 pm

    Rămâne unul dintre filmele de marca din ultimele trei decenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *