10 filme clasice, ecranizate după carti celebre, aflate pe Libris.ro!

07/08/2017

Am întocmit pentru pasionaţii de carte şi iubitorii de cinematografie o lista cu zece filme foarte cunoscute, care au la baza subiectul unor cărţi celebre, scrise de autori clasici români şi străini. Atât romanele, cât şi filmele în format DVD  pot fi achiziţionate de pe site-ul librăriei online Libris.ro.

1.Marile speranţe de Charles Dickens

În Marile Speranţe stau împreună multe dintre temele specifice secolului al XIX-lea: exotismul social, comportamentele psihice bizare, inocenţa şi generozitatea declasaţilor societăţii, slăbiciunile naturii umane şi capacitatea individului de a-şi modifica fundamental condiţia, hazardul transformat în destin. Ecranizarea romanului în anul 2011 i-a adus în distribuţiei pe actorii: Douglas Booth, Jack Roth, Ray Winstone şi David Suchet.

2.Tess D’Urberville – Thomas Hardy

10 filme clasice, ecranizate după carti celebre, aflate pe Libris.ro!

Tess D’Urberville – Thomas Hardy

Adevărul este că, pentru oamenii epocii victoriene, personajele lui Hardy puteau să pară adevăraţi monştri. În realitate, existenţa lor este, de cele mai multe ori, banală. Sunt oameni oarecare, cu defecte obişnuite: pot fi beţivi, egoişti, violenţi, pot fi ingraţi cu cei care îi iubesc sau, dimpotrivă, să le atribuie însuşiri nemaiîntâlnite celor de care sunt îndrăgostiţi. Dragostea lor e însă nimicitoare: ea îi mistuie deopotrivă pe cel care o nutreşte şi pe obiectul dragostei lui, încheindu-se totdeauna cu moarte sau nebunie. Filmul cu acelaşi titlu a apărut pe marile ecrane în anul 2008, în regia lui David Blair.

3.Persuasiune – Jane Austen

În celebrul roman întâlnim personaje cu temperamente foarte diferite, animate de sentimente şi interese variate, defilând în decorul societăţii engleze din prima jumătate a secolului al XIX-lea unde, sub ochii noştri, se desfăşoară o poveste delicată de dragoste sortită, de asta dată, împlinirii fericite. Inspirat de povestea acestui roman, în anul 2007 a putut fi vizonat şi filmul de dragoste Persuasiune, avându-i  în rolurile principale pe actorii: Sally Hawkins, Alice Krige, Rupert Penry-Jones.

4.David Copperfield de Charles Dickens

David Copperfield - Charles Dickens

David Copperfield – Charles Dickens

Probabil cea mai cunoscută operă a lui Charles Dickens, cartea constituie şi o cronică a societăţii englezeşti din epoca reginei Victoria. Romanul cu caracter autobiografic prezintă povestea tristă a unui copil orfan pe linie parternă, ce va trebui să suporte cruzimea unui tată vitreg. Încadrat în categoria dramă, filmul care a avut ca punct de plecare subiectul sensibil al cărţii, i-a adus pe marele ecran în 1999, pe: Emilia Fox, Pauline Quirke, Maggie Smith şi Bob Hoskins in rolurile principale.

5.Robinson Crusoe de Daniel Defoe


Robinson Crusoe este una dintre scrierile lui Daniel Defoe a cărei celebritate a sporit o dată cu trecerea timpului atât prin traducerea sa în numeroase limbi, dar mai ales prin faptul că oferă prilejul unui evantai de abordări: roman de aventuri, cu întâmplări care te ţin cu suletul la gură, jurnal de călătorie, îndreptar de morală sau un veritabil manual de supravieţuire. Un roman pentru tineri, dar şi pentru adulţi, care, prin eroul sau, naufragiatul Robinson, îndeamnă la sinceritate şi la căutarea necontenită a adevărului. Puteţi achiziţiona de pe www.libris.ro DVD-ul cu filmul inspirat de romanul lui Defoe şi veţi trăi astfel aventura personajului principal. Filmul a avut o nominalizare la premiile Oscar şi una la premiile BAFTA.

6.Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu

Pădurea spânzuraţilor este un roman din categoria prozei de analiză psihologică, scris de Liviu Rebreanu. Inspirat de un eveniment real, Pădurea spânzuraţilor configurează un univers dominat de război şi pândit de perspectiva morţii prin spânzurare, prezentată chiar din primele scene ale romanului.  În anul 1965, în regia lui Liviu Ciulei şi avându-i la “bord” pe marii actori ai scenei româneşti, a apărut pe marile ecrane filmul cu acelaşi titlu, inspirat după romanul scriitorului român Liviu Rebreanu. Din distribuţie au făcut parte: Victor Rebengiuc,  Toma Caragiu, Ion Caramitru, Marga Barbu, Gina Patrichi…

7.Adela de Garabet Ibrăileanu

Adela - Garabet Ibraileanu

Adela – Garabet Ibrăileanu

Adela este cel mai bun roman de analiză pe care îl avem şi o suavă expresie a dragostei platonice.. În Adela avem monografia psihologică a iubirii cu toate tulburările ei intelectuale, afective şi fizice, dar mai ales extraordinar de profundă. O ecranizare după romanul cu acelaşi nume a fost prezentată publicului cinefil în anul 1985, avându-l că regizor pe Mircea Veroiu. Povestea de dragoste i-a avut în rolurile principale pe actorii români: Jana Gorea, Florina Luican şi George Motoi.

8.Neamul Şoimăreştilor de Mihail Sadoveanu

Neamul Şoimăreştilor este un roman istoric scris de Mihail Sadoveanu şi publicat pentru prima oară sub formă de foileton în anii 1912-1913 în revista literară Viaţa Românească. Este unul dintre puţinele romane istorice ale literaturii române care ne oferă o frescă a vremurilor de demult. Ecranizarea romanului clasic a avut loc în urmă cu 52 de ani. Rolurile principale au fost interpretate de regretaţii noştri actori: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Colea Răutu, Dina Cocea, Amza Pellea şi Ion Besoiu.

9.Fratii Jderi de  Mihail Sadoveanu

Fratii Jderi - Mihail Sadoveanu

Frații Jderi – Mihail Sadoveanu

Trilogia Fraţii Jderi este o epopee care reconstituie timpul şi atmosfera din epoca de strălucire a domniei lui Ştefan cel Mare, cuprinsă în perioada 1469 – 1475, dar în acelaşi timp o cronică, o legendă, un poem folcloric, un roman realist, de dragoste, de familie, un roman social până la urmă. Filmul cu acelaşi nume, pe care îl găsiţi în magazinul online Libris.ro, prezintă o pagină din istoria României, mai precis, a anilor de graţie de la începuturile secolului al XV-lea. Regizor: Mircea Drăgan. Distribuţia: Gheorghe Cozorici, Iurie Darie, Sebastian Papaiani şi mulţi alţii.
10.Enigma Otiliei de George Călinescu

George Călinescu este un scriitor de referinţă al literaturii române interbelice şi al literaturii române în ansamblul ei. Enigma Otiliei este un roman de tip balzacian scris în anul 1938. La categoria Filme de pe site-ul Libris găsiţi şi filmul cinematografic :Felix şi Otilia, inspirat după celebra scriere a lui Călinescu. Rolurile principale au fost interpretate de Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolăescu, Clody Bertola şi Gheorghe Dinică.

Multe din marile capodopere cinematografice au luat naştere că urmare a operei literare care le-a inspirat, aşa cum a fost şi cazul producţiilor enumerate mai sus. Unele filme respectă firul epic al scrierii, la care se adaugă, firesc, farmecul actoricesc, personaliatea personajelor interpretate, emoţia şi culoarea, precum şi energia regizorală. Va lăsăm pe dumneavoastră să decideţi: cartea sau filmul? Noi vi le recomandăm, deopotrivă, pe ambele.

Articol realizat de Silvana Enache.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *