Cuplul din vecini – Shari Lapena

07/08/2017
Cuplul din vecini - Shari Lapena

Cuplul din vecini – Shari Lapena

Dacă sunteți în căutarea unei lecturi polițiste numai bune să se potrivească sezonului vacanțelor aflat în plină desfășurare, o variantă firească este să căutați un volum publicat de Editura Trei care are o serie dedicată acestui gen (celebra Serie Neagră, în care au apărut initial și cărțile lui Stieg Larsson). Am avut o surpriză plăcută să descopăr un roman palpitant și elegant alcătuit, inclus însă în seria mai generală de literatura a Editurii Trei, Fiction Connection. Este vorba de CUPLUL DIN VECINI, o poveste semnată de Shari Lapena, un bestseller New York Times și Sunday Times.

Romanul lui Shari Lapena este similar, în construcție, cu deja cunoscutul și ecranizatul thriller al Paulei Hawkins, FATA DIN TREN: personaje puține, cu motive și credibilitate controversate pentru cititor, secrete ascunse, ghemuri de minciuni. Cuplul din vecini debutează abrupt, cu momentul care amorsează desfășurarea narativă: într-o seară obișnuită, Anne și Marco, un cuplu căsătorit,  își încheie vizita la vecinii, Graham și Cynthia, doar pentru a ajunge acasă și a descoperi cu oroare că bebelușul lor, Cora, a dispărut din casă. Disperarea se instalează repede, mai ales că nu există vreun bilet sau vreun telefon, o eventuală urmă sau revendicare din partea celor care au răpit copilul. Poliția sosită la fața locului, în ciuda unui interogatoriu amănunțit, nu reușește să obțină prea multe detalii relevante, însă detectivul Rasbach creionează, chiar dacă la nivel speculativ, câteva posibile scenarii  cu privire la ce s-a întâmplat.

Interesant este faptul că răpitorii nu par să dea semne în ceea ce privește intențiile lor o bună bucată de timp de la incidentul din debutul romanului, însă chiar dacă dimensiunea polițistă a poveștii pare să stagneze, cititorii au ocazia să afle mai multe despre personaje și să le pună la îndoială credibilitatea, multiplicând de fapt, imaginar, posibilitățile de explicare a ceea ce s-a întâmplat. Marco e un tânăr antreprenor a cărui afacere se află pe marginea prăpastiei, din cauza unor investiții pripite. În același timp Marco  nu este bine văzut în familia bogată a soției sale, tocmai pentru că părinții lui Anne au rămas neconsolati că fiica lor ar fi meritat ceva mai bun.

Anne suferă de depresie postnatală iar istoricul ei, încă din adolescență, pune în discuție integritatea psihică prezentă. Relația dintre Anne și Marco nu pare să meargă foarte bine, mai ales de când  Anne încearcă să facă față provocărilor maternității iar Marco e, la rândul său vulnerabil pe plan personal dar și profesional.  Graham și Cynthia, vecinii părinților lui Cora sunt un cuplu fără copii,  cu o viață sexuală cel puțin bizară care antrenează practici la limita legii care ar putea însă să arunce lumină în cazul răpirii Corei. Socrii lui Marco sunt doi milionari bogați, respectabili și cunoscuți în comunitate.  Scenariile posibile păstrează încă grade similare de probabilitate în acest punct: au înscenat cei doi părinți răpirea? A înscenat Marco răpirea pentru a încerca să obțina bani de la socrii potrivnici? A omorât-o Anne din greșeală pe Cora iar Marco a încercat să îi ascundă urmele? Există un răpitor care să nu aibă nicio legătură cu cei doi soți care pur și simplu vrea să se răzbune, indirect, pe socrii lui Marco? Are vreo legătură Cynthia, o femeie cu apetit pentru pericol și pentru barbate,  cu dispariția Corei, poate tocmai în încercarea de a-l îndepărta pe Marco de Anne și de a avea o aventură cu el?  Fiecare dintre aceste scenarii trec prin mintea personajelor și a anchetatorului de caz, primind, în momente importante detaliile care să le relanseze în cursa explicativă a întregii răpiri. Unele posibilități sunt epuizate și excluse  de dezvăluirile  pe care le face naratoarea pe parcursul poveștii. În ciuda faptului că aceste dezvăluiri  îți dau senzația că autoarea a ales să îți ofere rezolvări premature și abrupte întregii povești, chiar în momentul în care concurența scenariilor era în toi, realizezi apoi că, de la jumătatea poveștii încolo romanul lui Shari Lapena se transformă dintr-o enigma de tipul: cine a făcut-o? într-o enigmă de tipul cum îl vor prinde pe autor?  Din momentul punerii în scenă a unor probe și perspective solide care să dea credibilitate unui anumit scenariu, povestea e relansată de jocul psihologic și paranoia antrenate între suspect și urmăritori. Iar apoi, cu o lovitură de grație, Shari Lapena schimbă din nou datele problemei și răstoarnă cu grijă certitudinile așezate și bătătorite pe direcțiile de investigație.

Shari Lapena

Shari Lapena

Tocmai aceste treceri de la incertitudinea identității autorului la felul în care va fi prins și înapoi la profilul răpitorului fac din volumul lui Shari Lapena o lectură captivantă, o intrigă polițistă interesantă   în care cititorul e invitat să evalueze moral și empatic motivația și poziția personajelor.

CUPLUL DIN VECINI – Shari Lapena- Editura Trei, 2017

Recenzie realizată de Sever Gulea.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *