Toamna aviatorilor brasoveni

28/09/2017

Toamna și-a intrat în drepturi la Brașov: ziua s-a scurtat, aerul s-a întărit, frunzele au îngălbenit, gândul ne zboară la amintiri iar sufletul devine reflexiv. Despre amintiri și reflexii a fost vorba și la lansarea din această zi de la librăria Șt. O. Iosif. Volumul , a văzut oficial lumina zilei cu ocazia lansării găzduite de la salonul de carte din cadrul librăriei. Pe lângă entuziaștii aviației și ingineriei aflați în sala în calitate de invitați, pozițiile oficiale au fost ocupate de către domnul inginer Alexandru Corpade, Președinte al Asociației Aviatorilor Brașoveni dar și maior în retragere, și bineînțeles de către autorul cărții, domnul inginer Traian Tomescu. Apariția acestei cărți a fost posibilă și datorită sprijinului financiar acordat de către Primăria Municipiului Brașov.

libris editorial

„Asociația Aviatorilor Brașoveni la 30 de ani de la constituire”

Evenimentul a fost deschis de către Dana Anghelescu, director Libris Editorial. Aceasta s-a declarat încântată de colaborarea frumoasă pe care editura Libris o are cu Asociația Aviatorilor Brașoveni, colaborare aflată la a doua carte – primul volum publicat s-a numit „Aripi Brașovene”. Dana nu a putut și nici nu a vrut să își ascundă admirația pentru distinșii invitați și asta pentru că în timp ce pentru majoritatea lumii noțiunea de a zbura pare un vis, pentru acești oameni zborul este o realitate. Multe mulțumiri s-au îndreptat către domnul Alexandru Corpade, fără al cărui efort cartea nu ar fi existat. Prin prezenta acestei cărți, dar și al volumului „Aripi Brașovene”, la târgurile naționale și internaționale la care Libris Editorial participa, istoria aviației brașovene merge mai departe.

Toamna aviatorilor brasoveni

Dana Anghelescu, Alexandru Corpade, Traian Tomescu

Domnul președinte Alexandru Corpade a ținut să precizeze că această carte este rodul unei munci de trei ani și să aducă mulțumiri Primăriei Municipiului Brașov și în special doamnei directoare Cecilia Doiciu pentru sprijinul acordat. Domnul Corpade și-a început discursul său dând un citat din carte pe care și l-a însușit ca și motto: „Aviația este o stare de spirit. Ea este o continuă încântare a celui ce i s-a dăruit”. Domnul președinte a trecut în revistă conținutul cărții amintind celor prezenți că ea este doar o sinteză a activității vaste ale Asociației Aviatorilor Brașoveni. De asemenea, cartea este și o spicuire a două lucrări importante ale domeniului: „90 de ani de industrie aeronautică la Brașov” și „Aspecte din istoria I.A.R. din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Acest volum are și menirea de a suscita interesul publicului larg – în special a celui tânăr – pentru această ramură profesională căruia odată ce i te-ai dăruit nu mai ai scăpare.

libris editorial

Dana Anghelescu, Alexandru Corpade, Traian Tomescu

Domnul inginer Traian Tomescu, autorul cărții, a adus omagiu primului președinte al Asociației Aviatorilor Brașoveni, domnul Constantin Gheorghiu, pentru că de la acesta a plecat ideea ca această pasiune să fie așternută pe paginile unei cărți. Domnul Tomescu a mărturisit că nu a fost atât de greu să strângă datele și materialele pentru această carte – informația există. În schimb i-a fost extrem de greu să sintetizeze și să filtreze informația ce avea să ajungă între copertele cărții. Domnul Tomescu a precizat celor prezenți că este foarte important să cunoaștem această istorie pentru că este o istorie locală care cere să fie cunoscută.

libris editorial

Dana Anghelescu, Alexandru Corpade, Traian Tomescu

Le mulțumim aviatorilor brașoveni pentru vizită și pentru incursiunea fascinantă în lumea zborului.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *