Despre viata la 40 de ani

27/10/2017

Joi, 26 octombrie, în salonul librăriei Șt. O. Iosif, a avut loc lansarea volumului „Viața la 40 de ani” scris de Cosmin Neidoni. Despre carte au vorbit: președintele filialei USR Brașov, scriitorul Adrian Lesenciuc, precum și criticii literari Camelia Pantazi Tudor și George Vlaicu, discuția fiind moderată de Dana Anghelescu, director Libris Editorial. Invitații speciali ai serii au fost actorii Claudia Motea și George Custură, care au citit fragmente din volumul lansat.

Cosmin Neidoni

Cosmin Neidoni

Cea care a luat prima cuvântul a fost Dana Anghelescu, care a anunțat publicul că această nouă apariție editorială va beneficia de un turneu de promovare naţional în perioada următoare, lansarea din această seară fiind prima din serie. Directorul Libris Editorial consideră că volumul lui Neidoni, este o carte profundă, despre viață, despre „o viață împlinită și matură.”
Adrian Lesenciuc a subliniat dificultatea de încadrare a volumului „Viața la 40 de ani” într-un gen literar. Acesta este de părere că volumul de față stârnește interesul, fiind constituit din mai multe panseuri, tablete, ce pot fi administrate oricând și la orice vârstă necontând unde deschidem cartea.

libris editorial

Dana Anghelescu

Înainte de a citi pasaje, actrița Claudia Motea a facut câteva precizări cu privire la volumul lansat. În opinia sa, cartea lui Cosmin Neidoni, este „o carte seducătoare, cu un titlu incitant, care invite cititorul la lectură.” Claudia Motea a menționat și câteva dintre capitolele sale preferate din carte: „Scrisoare către Charlie Chaplin”, „Actorii nu mor niciodată”, „Rugaciune”.
În opinia criticului literar Gabriela Pantazi Tudor, cartea lui Neidoni este o carte despre romantism, iubire, visuri. Cartea este o poartă prin care cititorul pășește în sufletul scriitorului ei. Criticul declară: „cartea lui Cosmin Neidoni este o invitație de a trăi frumos, de a găsi echilibrul și seninătatea, de a visa și de a nu renunța la visuri.” Actorul George Custură a precizat ideea conform căreia eseurile lui Neidoni prezintă ecuația noastră de zi cu zi, de aceea oricine se poate regăsi în rândurile sale.

george custura

George Custură

Pentru George Vlaicu, eseurile lui Neidoni constituie „un imn pentru iubire.” Criticul susține că cititorii se află în fața unei cărți aparte, profundă fiindu-i greu să se limiteze la un singur fragment reprezentativ.
Ultimul care a luat cuvântul, a fost autorul, Cosmin Neidoni, menţionând importanța cititorului în ecuația autor-cititor-personaj. Pentru a ilustra importanța cititorului, Neidoni a făcut apel la Umberto Eco, care aseamănă cartea cu o mașină textuală, care poate funcționa doar atunci când ajunge la cititori. Autorul și-a încheiat discursul mulțumindu-le echipei Libris Editorial (Dana Anghelescu, Irinel Merlușcă), precum și invitaților speciali și publicului prezent în cadrul lansări.

Articol realizat de Iuliana Răducan.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *