Proiecția lunii ianuarie – Bacalaureat

08/01/2018

Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc despre filmul „Bacalaureat” dând totodată o replică celor ce acuză noul val de cinematografie românească că nu ar avea public în propria țară. Voi face acest lucru printr-o foarte scurtă istorisire. Anul trecut am mers, împreună cu soția mea, la cinema pentru a vedea filmul „Bacalaureat”, cea mai recentă producție a regizorului Cristian Mungiu. Deși am ajuns mai devreme am observat că la ghișeu era o coadă destul de mare. Am presupus că acea coadă este pentru un film mai comercial, mai de public larg, însă am constatat cu surprindere că era pentru filmul lui Mungiu. Când am ajuns la casă, ni s-a spus că mai este un singur loc, în primul rând, dar dacă vrem ni se pot emite două bilete cu condiția ca unul dintre noi să stea pe scări. Am acceptat și am intrat. Din scepticism, am bănuit că filmul va plictisi multă lume care a venit doar din curiozitate și că pe parcursul lui multi vor pleca sau vor începe să se foiască așteptând cu nerăbdare sfârșitul. Nu a fost așa. Publicul a urmărit povestea cu sufletul la gură trăind fiecare moment iar la sfârșit a rămas țintuită în scaun meditând asupra celor văzute. De pe scări, am urmărit și eu excepționalul film semnat Cristian Mungiu.

Proiecția lunii ianuarie - Bacalaureat

Bacalaureat

Regizorul ieșean nu și-a ales niciodată subiecte comode. Fie că a vorbit despre emigrare („Occident”), avort („4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile” distins cu Palm D’Or la Cannes) sau religie („După Dealuri”), Cristian Mungiu și-a transmis mesajul nepărtinitor, direct asumându-și atât laudele cât și criticile pentru modul său de prezentare. Nici „Bacalaureat” nu face excepție. În acest film, regizorul ne vorbește despre sistemul școlar, despre celebra „șpagă” românească și nu în ultimul rând despre natura umană, în speță cea părintească, și limitele ei.
Așadar, ne aflăm la sfârșitul anului școlar, într-un orășel de provincie – numerele de înmatriculare ale mașinilor sunt de Brașov însă numele localității nu este dezvăluit. Aici facem cunoștință cu doctorul Romeo Aldea (Adrian Titieni) și cu familia sa. Personajul nostru duce o viață destul de complicată: trebuie să se împartă între soția sa, amanta sa, mama sa dar și fiica sa care termină clasa a XII-ea și care, la insistențele sale, se va înscrie la o universitate din străinătate. Viața i se va complica și mai tare atunci când fiica sa, Eliza (Maria Drăguș), este atacată de un grup de golani – incident ce o marchează fizic și psihic pe aceasta. De unde bacalaureatul era doar o simplă formalitate pentru eleva de nota 10 Eliza, acum absolvirea acestuia devine o mare problemă. Astfel, doctorul Aldea este pus într-o situație dificilă în care trebuie să aleagă între a „rezolva” situația încălcând toate principiile cu care și-a crescut copilul sau a rămâne moral și a-și accepta înfrângerea. În decursul a două ore aflăm, detaliu cu detaliu, lucruri importante din tabloul general al filmului. Aflam că dorința de a merge la o universitate din străinătate este mai mult dorința tatălui decât a copilului, aflăm că soția acestuia este la curent cu infidelitățile sale și dorește să divorțeze imediat după ce Eliza va pleca la facultate și mai aflăm cât de departe poate merge corupția atunci când ești o persoană de vază într-o comunitate mică. În cazul lui Romeo Aldea, vorbim de relațiile sale cu șeful politiei, cu politicienii locali dar și cu directoare de liceu; toți oameni dispuși, mai mult sau mai puțin, să îl ajute în rezolvarea „situației” sale.

Bacalaureat

Bacalaureat

Bacalaureat” este un film impecabil realizat care nu te lasă să te plictisești nicio secundă. Tot filmul pare o cursă disperată contra cronometrului prin ritmul alert al acțiunilor personajului principal și dialogul tăios dintre acesta și restul personajelor. Însă aceasta cursă nu este aceea a vreunui erou ce are ca misiune salvarea omenirii, ea este cursa unui om obișnuit care-și sacrifică propria moralitate pentru ceea ce el crede a fi o cauză mai bună. Maria Drăguș, Vlad Ivanov și toți ceilalți se achită de sarcinile actoricești cu brio, însă adevăratul star al acestui film este Adrian Titieni și a sa disperare care radiază fără opreliște dinspre ecran înspre public.
Vă așteptăm așadar pe data de 12 ianuarie 2018 (vineri), la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru prima proiecție a acestui an: „Bacalaureat”, un film de Cristian Mungiu.

Articol realizat de Horia Nilescu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *