Catan – jocul devenit rapid un adevărat fenomen mondial

10/01/2018
catan

Sursa foto: flickr.ro

Catan este considerat în unanimitate cel mai bun joc de societate din ultimii 15 ani, devenind peste noapte un fenomen mondial, cu milioane de fani în întreaga lume. Astăzi, jocul Catan se laudă cu premii câștigate de-a lungul timpului, precum Game of the Year ( 2005 ) și Game of the Century ( 2015 ), acordat de GamesCon Vegas, unul dintre cele mai mare festivaluri de gaming din lume.

Inventat de Klaus Teuber, unul dintre cei mai renumiți designeri de board games din lume, Catan surprinde prin complexitatea strategiilor și totodată prin simplitatea regulilor acestui joc. Astăzi, jocul numără câteva extensii, iar pe unele dintre ele le poți comanda chiar acum de pe libris.ro.
Povestea
Atunci când tu și prietenii tăi ajungeți pe fascinanta insulă Catan, fiind primii coloniști ai acestei Lumi Noi, trebuie să puneți bazele unor așezări, urmând ca drumurile să faciliteze mai târziu comerțul cu diferite resurse. De la sate la orașe, materiile prime ( oi, piatră, lemn și fân ) ajung în diferite zone prin intermediul comerțului. Negoțul dintre coliniști va da naștere unor oportunități pentru mai târziu, fiind un pilon de bază pentru dezvoltarea așezărilor voastre.

În curând, pe insula CATAN va începe lupta pentru terenuri, materii prime și putere, de aceea, trebuie să îți calculezi bine pașii, făcând cele mai convenabile schimburi și luând cele mai inspirate decizii, astfel încât să ajungi în cele din urmă conducătorul suprem al acestui Pământ Nou.

Regulile

(1) Jocul constă în plasarea aleatorie a dalelor în formă de fagure pe tabla de joc, fiecare reprezentând o resursă ( sau un desert ) de care coloniștii dispun. Fiecare dală este înconjurată cu dale de apă, dintre care unele conțin porturi de schimb.

( 2 ) Apoi, pe tabla de joc vor fi plasate discuri numerice, ce vor corespunde cu numerele de pe zaruri, pe fiecare piesă cu resurse. Pentru joc, sunt folosite 2 zaruri clasice cu 6 fețe.

( 3 ) La începutul jocului, fiecărui jucător îi revin două așezări și drumuri care, la rândul lor, sunt plasate pe intersecțiile și granițele plăcilor de resurse.

( 4 ) Jucătorii colectează o mână de cărți de resurse, în funcție de cărțile hexagonale adiacente ultimei case construite.

( 5 ) Punctele sunt acumulate prin construirea așezărilor și a orașelor, în urma creării celui mai lung drum și a celei mai puternice armate. De asemenea, colectarea anumitor cărți de dezvoltare ce atribuie pur și simplu puncte de victorie, reprezintă un avantaj pentru a câștiga jocul.

( 6 ) La 10 puncte acumulate ( unele dintre ele pot fi ținute în secret ), jucătorul își anunță totatul și totodată victoria.

Beneficiile acestui joc

Fiind evident un joc de strategie, Catan îți oferă libertatea de a-ți calcula miscările de fiecare dată în alt mod, datorită pasului în care zarurile hotărăsc soarta jocului. Fiind astfel vorba de un strop de hazard și de o împărțire a resurselor ce diferă de la rundă la rundă, vei fi astfel pus în situația de a aborda fiecare partidă într-un mod unic.

Cât despre abilitățile tale de necogiator, Catan te va învăța că nu totul se câștigă atât de ușor, această lecție putând să îți fie de mare folos în viața de zi cu zi. Aveți dreptul să negociați, ceea ce va stabili o formă de dialog între jucători, detaliu ce sparge bariera convențională de competiție, ce dictează regulile altor board game-uri.

Dacă nu ai apucat încă să testezi acest joc absolut captivant, află că pe libris.ro nu doar că poți comanda rapid jocul Catan, dar îți punem la dispoziție și două extensii ale variantei clasice, ce vor mult mai multa adrenalina la masa de jos, prin mutarea poveștii în spații noi și prin libertatea de a juca în mai mulți oameni deodată: Catan – Navigatorii / Catan – Orașe și Cavaleri. Catan este un joc de care nu ai cum să te plictisești, perfect pentru serile cu prietenii, alături de care să pășești în minunata lume a coloniștilor de altădată.

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *