#RespectYourself – Oferă-ți timp pentru lectură!

16/02/2018
#RespectYourself

#RespectYourself – Oferă-ți timp pentru lectură!

Sunt alături de noi aproape în fiecare zi, oriunde mergem, acasă, la prieteni, la birou, în librării, în biblioteci, în autobuze și trenuri. Sunt poate mai aproape de noi ca în niciun alt secol, în formă tipărită sau adaptate ecranelor de toate dimensiunile, sunt uneori în număr atât de mare, atunci când le vedem într-o librărie fizică sau virtuală încât aproape că ne amețesc capacitatea de alegere. Stau adunate în bibliotecă, pe noptieră, în vreo geantă sau chiar în mașină ca o promisiune silențioasă pentru o nouă experiență memorabilă. Însă uneori amânăm prea mult această experiență, a saltului în timp și spațiu, prin lectură, uneori privim cititul cărților drept un lux al superoamenilor care găsesc timp și pentru așa ceva, un obicei pe care ne străduim uneori să-l integrăm în rutinele tot mai înghesuite, pe care îl bifăm, citind poate două-trei cărți pe an (statisticile din Românai sunt descurajante și la acest capitol, fără îndoială) poate atunci când curiozitatea ne e urnită de vreun fenomen editorial, poate pentru a ne simți mai puțin vinovați că nu suntem destul de respectabili pentru semenii noștri.

Respectul pentru cărți e cultivat de sute de ani, are fundamente din cele mai vechi timpuri, chiar și în societățile rurale în care chiar și oamenii nu știau să citească și probabil nu ajungeau să țină mai mult de o carte în mână întreaga viață dezvoltau o atitudine respectuoasă față de cărți. Și astăzi respectăm cărțile, aceste invenții seculare care cu greu se mai pot ameliora, aceste simboluri ale educației, conservatori universali ai experienței umane, fără de care lumea pe care o cunoaștem astăzi, cu tot confortul tehnic , social, imaginar nu ar fi fost posibilă.
Însă într-o lume care privilegiază experiențele senzoriale imediate, o lume cu atât de multe surse de distracție și evadare, într-un secol copleșit de avalanșa informației, a progresului, a presiunii responsabilităților tot mai numeroase și complexe, cititul rămâne doar o opțiune printre altele. Lectura pare o invitație timidă, o invitație care trebuie să concureze cu alte experiențe care oferă recompense imediate și care, nu-i așa, ne oferă și ele doza de relaxare și evadare de care avem nevoie. Așadar, respectăm cărțile pentru ceea ce reprezintă și ceea ce ne-au oferit și ne-ar mai putea oferi, ocazional, dar adesea le ignorăm cu desăvârșire, le privim în dimensiunea lor decorativă, un fel de ferestre distractive dar nu neapărat convingătoare spre lumi pentru care avem prea puțin timp și disponibilitate să le vizităm. Păstrând distanța față de cărți ajungem însă să păstrăm o distanță față de noi înșine, uitând impactul profund pe care lectura îl poate avea asupra noastră.
Totul devine posibil, totul poate începe atunci când deschidem o carte: o nouă profesie, un nou hobby, o schimbare personală și poate chiar o schimbare a universului în care trăim. Prin lectură nu purtăm doar un dialog cu secolele de experiență umană, cu mintea și imaginația celuilalt, dar ajungem să ne întoarcem mereu la noi, să ne redescoperim, să ne lăsăm inspirați, să devenim mai sensibili, mai profunzi, să devenim o versiune mai bogată a noastră. Cititul nu este o activitate oarecare, printre atâtea altele, ci este întotdeauna o poveste despre potențialul individual pe care fiecare îl poate actualiza, este o cale regală și personală de a ajunge la noi înșine. Tocmai de aceea credem că lectura ar trebui să (re)devină un obicei firesc, nu un adaos ocazional în viețile noastre și nu un mijloc de a bifa o varietate empirică, de a evada din când în când, ci o expresie a faptului că ne pasă de noi înșine. La fel cum ne respectăm corpul atunci când ne preocupăm de mâncarea pe care o consumăm, de felul în care îl îngrijim prin sport sau prin igienă, tot așa din respect pentru mintea noastră și pentru potențialul ei ar trebui să ne oferim zilnic o porție de lectură. Ne respectăm pe noi înșine cu adevărat și pe deplin atunci când ne cunoaștem, atunci când ne acceptăm și ne asumăm deplinătatea calităților și vulnerabilităților noastre. Iar toate acestea devin posibile mai ales prin lectură!

#RespectYourself - Oferă-ți timp pentru lectură!

#RespectYourself – Oferă-ți timp pentru lectură!

Așadar, mesajul Libris în 2018 este: nu uitați de cărți și nu veți uita de voi înșivă!
Pornește în călătoria în care te vei redescoperi și reinventa! #RespectYourself, oferă-ți timp pentru lectură!

Articol realizat de Sever Gulea.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *