A doua zi a ediţiei cu numărul XVI a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov

Aşa cum a prezis încă de ieri, soarele a refuzat să se mai ascundă printre nori şi şi-a arătat faţa cititorilor de la poalele Tâmpei. Un început cât se poate de bun pentru cea de-a doua zi a ediţiei cu numărul XVI a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov. Şi această zi a pregătit iubitorilor de cultură lansări de carte inedite şi evenimente speciale.

targ libris

Primul eveniment al zilei a stat sub egida Libris Editorial. Doamna Lidia Bora, o autoare extrem de îndrăgită în oraşul nostru care are un talent inedit care totuşi îi vine foarte natural. Este vorba de abilitatea de a îmbina poezia cu umorul şi cu sfaturi utile de medicină a plantelor. Cartea „Umor continuu” se bucură de succes şi acest lucru este cât se poate de binemeritat.

lidia bora

Dramaturgul, scriitorul, criticul Mircea M. Ionescu şi-a adus povestea vieţii sale la Braşov. Şi ce poveste! O carte cuprinde aventura vieţii sale, dificila emigrare în Statele Unite ale Americii, şi mai dificila misiunea de a se adapta vieţii de acolo – a fost inclusiv taximetrist la New York , reîntoarcerea în ţară şi viaţa sa post-decembristă. În cadrul lansării au luat cuvântul domnul Gheorghe Geo Popa, secretar de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, şi actriţa Claudia Motea. Cei doi nu au avut decât cuvinte de laude pentru autor întrucât legăturile lor cu acesta depăşesc dimensiunea profesională şi ajung în sferele personalului. Domnul Mircea M. Ionescu a fost creionat ca un om sensibil, în ciuda aparenţelor spun vorbitorii, care se consumă pentru ca totul să iasă aşa cum trebuie, atât în artă cât şi în viaţă.

ionescu

Două doamne extrem de distinse au urcat pe scenă alături de Dana Anghelescu, director Libris Editorial, pentru a prezenta publicului braşovean cele mai noi creaţii. Doamna Ana Maria Barbu şi-a pus sufletul în versuri atât în scop artistic cât şi în scop terapeutic. Cel mai recent volum al dânsei, „Apusuri şi semne”, vorbeşte în versuri dulce-amărui despre trecerea inevitabilă a timpului, despre iubirea nemuritoare, despre succesiunea anotimpurilor precum succesiunea anilor în viaţa unui om.

barbu

Doamna Aurelia Mărginean Stoe, îndrăgita pictoriţă braşoveană, a venit în faţa publicului cu cel mai recent album de artă inspirat din călătoriile neobosite ale acesteia. De data aceasta, doamna Mărginean Stoe a ales să pună şevalet frumuseţile Veneţiei, vis plutitor de neatins, insulei Creta, un ţinut dedicat soarelui, vântului şi istoriei, şi insulei Santorini, insula iubirii veşnice. Aşa cum s-a putut auzi atât din discursul autoarei, cât şi din discursul invitaţilor acesteia, albumul „Veneţia, Creta, Santorini” este mai mult decât o alăturare tematică de picturi. Albumul conţine şi poezii scrise atât de doamna Mărginean Stoe cât şi de alţi poeţi cunoscuţi, impresii de călătorie dar şi crâmpeie de istorie ale locurilor.

marginean

Următorul moment a fost de dicat poeziei bilingve. Doamna Maria Sturdza Clopotaru a adus publicului „Nectarul florii de aur”, un volum de versuri pe care a ales să îl publice în format bilingv alături de o traducere în limba chineză. Autoarea a explicat această alegere neobişnuită prin înclinaţiile dânsei către cultura şi înţelepciunea chineză . Autoarea crede cu tărie că alchimia sufletului creată prin poezie – aşa cum declara Carl Gustav Jung – este foarte importantă în echilibrul general al vieţii.

clopotaru

Tot despre poezie a fost vorba şi mai departe. De data aceasta, vorbim despre un autor şi anume domnul Dumitru Nicodim-Romar, autorul a mai mult de treizeci de cărţi. Autorul a declarat că se identifică cu vietatea prezentă în titlul antologiei sale de poezie intitulată „Ultimul cuc”. Precum cucul, o pasăre măiestuasă şi solitară, domnul Nicodim-Romar vede poetul într-o astfel de dublă ipostază atunci când vine vorba de rolul lui în societate. Momentul s-a încheiat cu un mini-recital de poezie în cadrul căruia autorul a citit câteva poeme din antologia sa.

nicodim

Doamna psiholog Rodica Cânda a fost nelipsită încă de la prima ediţie a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov. Munca ei cu copiii stărneşte admiraţie involuntară din partea tuturor ce intră în contact cu proiectele sale. De data aceasta, doamna Cânda, alături de doamna profesoară Anca Buta, au realizat o carte ce a stat sub egida centenarului pe care România încă îl serbează pe tot parcursul acestui an. Sub coordonarea celor două doamne, copiii şcolii generale numărul 12 au creat cartea „De 100 de ani, dragă Românie”, un volum ce cuprinde gândurile micuţilor legate de ţara lor. Cartea cuprinde atât poezii cât şi desene dedicate ţării noastre din tot sufletul acestor copii minunaţi.

canda

Camera de Comerţ şi Industrie din Braşov, un colaborator frecvent al Târgului de Carte şi Muzică şi al Librisului, în general, a fost prezentă şi de data aceasta la zona de lansări vorbind despre Enterprise Europe Network.
În continuare s-a vorbit tot despre carte însă, de data aceasta, pe suport audio. La nivel mondial, audiobook-ul nu mai este demult o noutate, însă la nivelul ţării noastre publicul pare că încă se acomodează cu acest concept. Reputatul poet Ionel Simota şi-a pus versurile în glasul Cameliei Paraschiv Katai dar şi în glasul propriu. Audiobookurile „Sentimente cu păsări”, partea I şi II, au fost prezente şi la Braşov, actriţa Camelia Parashiv Katai a susţinut un mini-recital poetic pentru a oferi publicului o mostră.
simota

Nici o ediţie de târg nu pare completă fără prezenţa Uniunii Scriitorilor, instituţie care împlineşte 70 de ani. De data aceasta, a fost vorba de o înfrăţitre literară dintre filialele din Braşov şi Cluj reprezentate de domnul Adrian Lesenciuc, respectiv Vasile George Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană. Am avut parte de o pleiadă de autori valoroşi care au vorbit publicului prezent despre invazia literaturii proaste, literatură tip fast-food aşa cum a fost ea denumită, despre importanţa de a ne cunoaşte istoria şi valorile dar şi despre plăcerea simplă de a spune poveşti. S-a vorbit despre cărţile lui Ion Cristofor, Ion Mureşan, Răzvan Voncu, Hanna Bota, Andreea H. Hedeş, Victor C. Măruţoiu.

ion muresan

Alături de cei doi s-a aflat şi doamna Daniela Şontică, cea care ne-a învăţat să nu ne mai fie ruşine de patriotism şi să ni-l asumăm. Patriotismul nu trebuie să fie ceva desuet, dacă situaţia o cere el trebuie să iasă la iveală. Cartea „Oamenii Unirii” apărută la editura Trinitas, vorbeşte despre curajul oamenilor ce au venit înaintea noastră şi, în general, despre conjucturile create pentru a favoriza unirea de către marile personalităţi ale ţării noastre.

daniela sontica

Editura Polirom a adus-o în faţa cititorilor pe renumita autoare Florina Ilis şi noua ei carte „Cartea numerilor”. Plasat într-un spaţiu marginal al ţării noastre (zona Bihorului), romanul vorbeşte despre istoria recentă a ţării noastre văzută prin ochii unui personaj ce aparţine unei generaţii ce pare că a uitat ce a fost înainte, pare să fi şters cu buretele cei patruzeci de ani de „lumină”. Despre cât de important este romanul Florinei Ilis pentru conştiinţa colectivă a românilor au vorbit Adrian Lesenciuc şi Laurenţiu-Ciprian Tudor.

florina ilis

Revista literară Libris a ajuns deja în al treilea an de existenţă. Luna martie 2019 a marcat apariţia primului număr al acestui an. Cu acest prilej, Adrian Lesenciuc şi Laurenţiu-Ciprian Tudor au vorbit despre importanţa acestei reviste şi nevoia existenţei ei în crearea podurilor literare dintre Braşov şi celelalte zone literare ale ţării. Toţi cei care conduc Revista Libris se mândresc cu faptul că ajunge să publice în revistă numai cine merită cu adevărat; literatura slabă nu va avea niciodată loc în această publicaţie.

revista

A urmat o lansare de poezie altfel. Vorbim de cel mai recent volum al lui Cătălin Stanciu numit „Drag-O-stea”. Spunem altfel pentru că autorul nu şi-a dorit ca la această lansare să participe niciun literat. Autorul a considerat că volumul său este mult prea personal pentru a fi supus aparatului critic al oamenilor de specialitate. De aceea a preferat să aibă alături de el pe iubita sa, Stela Codruţa Stoica. Atât Cătălin Stanciu, cât şi Stela Codruţa Stoica sunt psihoterapeuţi în viaţa de zi cu zi. Alături de ei s-a mai aflat psihoterapeutul Rucsandra Maria Murzea. Volumul este împărţit în trei părţi şi vorbesc deschis şi fără perdea despre depresie, durere şi terapie prin dragoste.

catalin stanciu

În ciuda faptului că se numeşte „Poezii imperfecte”, volumul de poezie al Alinei Caraghin se apropie de perfecţiune atât din punct de vedere literar, cât şi din punct de vedere estetic – cartea conţine ilustraţii ce o transformă într-o mini-bijuterie vizuală. Alături de autoare s-au aflat doamna profesoară Elena Lancea şi părintele Cristian Muntean.

targ

Implicarea Libris în literatura naţională se extinde de la an la an. Tocmai de aceea există Premiul Naţional pentru Literatură Libris. Premiul a fost oferit poetului Ion Mureşan de către Adrian Lesenciuc, Preşedinte Filiala Braşov al Uniunii Scriitorilor, Ion Cristofor, Preşedinte Filiala Cluj al Uniunii Scriitorilor, şi Virgil Oniţă, manager general Grup de Firme Libris. Evenimentul a fost alăturat unui recital de poezie în compania a mai multor scriitori: Ion Mureşan, Ion Cristofor, Hanna Bota, Andrea H. Hedeş, Victor C. Măruţoiu, Vasile George Dâncu, Laurenţiu-Ciprian Tudor, Daniela Şontică, Cristian Muntean, Mihaela Malea Stroe, Luminiţa Dascălu, Adrian Munteanu, Ionel Simota şi Cătălin Stanciu.

premiu libris

Ne bucură orice întâlnire Claudia Motea. Este o prezenţă solară, încântătoare, genul de om pe care atunci când îl cunoşti ai sentimentul imediat al familiarităţii.
Spectacolul are un concept regizoral inedit semnat de Lucian Sabados ca o demonstrație de forță a iubirii pentru poezie și muzică. Poemele fac parte din volumul Claudiei Motea , PRELUDII ÎN CETATEA SOARELUI , apărut la Editura UZP, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și care a fost reeditat de Libris Editorial. Multe dintre versurile Claudiei Motea au mai fost rostite la importante evenimente din țară și de peste hotare, în Los Angeles, la Ziua Națională a României, în Elveția la Luzern, în Italia la Roma, pe scena teatrului Național din Chișinău, la renumitul Teatru Nottara din București , la Gala UZPR în studioul TVR și pe diferite posturi de radio și televiziune. Ilustrația muzicală susținută cu atâta măiestrie artistică la keyboard de Lucian Sabados este un compendiu muzical de muzică universală și compoziție proprie.
Colaborarea celor doi mari artiști, Claudia Motea și Lucian Sabados a început în 2017, când Claudia a participat la Festivalul Internațional Mihail Sebastian din Brăila, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România și găzduit de minunatul teatru Maria Filotti din Brăila, al cărui director general este Lucian Sabados.
Grație acestei frumoase prime întâlniri, acrița Claudia Motea a fost invitată să joace piesa de succes PUȘLAMAUA DE LA ETAJUL 13 a lui Mircea M. Ionescu pe scena teatrului brăilean și să lanseze volumul de versuri PRELUDII ÎN CETATEA SOARELUI. Piesa „PUȘLAMAUA DE LA ETAJUL 13” încă se joacă şi se bucură de un succes imens atât în ţară cât şi în afara acesteia. Nu mai departe de anul trecut, piesa one-woman show a fost jucată la Roma în faţa a 5000 de spectatori.
Recitalul este în premieră absolută aici la Târgul de Carte și Muzică Libris și suntem bucuroși și onorați de a produce și a da startul la viața acestuia.

claudia motea

Astfel am încheiat şi cea de-a doua zi a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov. Cu siguranţă mâine va fi cel puţin la fel de palpitant şi interesant.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *