Prietenie disparută – Claire Messud

27/06/2019

Prietenie disparuta - Claire MessudPrieteniile din copilărie par să fie privilegiate. Fie că păstrezi legătura cu cel de care te-ai legat la vârste fragede, fie că evoluați în planuri paralele, vă îndepărtați și vă reîntâniți, peste ani de zile,  rămâne însă o specie de apropiere aparte, uneori dincolo de cuvinte care cu greu poate fi înțeleasă de ceilalți. Așa cum sugerează Claire Messud: prietenia era asemenea unui oraș pe care nu l-ai mai vizitat de mult, ale cărui străduțe le cunoști pe de rost, deși magazinele și restaurantele s-au schimbat, astfel încât știi cum să ajungi de la biserică în piață dar nu știi de unde să cumperi înghețată sau un sandvici gustos. Cum supraviețuiește însă sau cum se destramă o prietenie la vârsta adolescenței, atunci când protagoniștii sunt în formare, când experiențele emoționale se trăiesc intens și pot fragiliza oricând ceea ce părea, cu doar câțiva ani înainte durabil și etern? Aflăm din povestea scriitoarei americane, Claire Messud, intitulată sugestiv Prietenie dispărută.

Cassie și Julia sunt două fete care locuiesc în liniștitul oraș Royston din Massachussets, SUA. Sunt două fete care se cunosc încă de la grădiniță și care par de nedespărțit.  Julia are doi părinți intelectuali, e mai liniștită, mai retrasă, mai ascultătoare. Pe de altă parte, Cassie vine dintr-o familie monoparentală, e mai îndrăzneață și mai creativă. În ciuda faptului că provin din familii diferite și au personalități diferite, provocările comune ale vârstei și curiozitatea par să uniformizeze diferențele (așa cum se întâmplă, miraculos, în copilărie, când cei mici se împrietenesc pe terenul de joacă foarte ușor, fără inhibiții sau tabuuri). Julia și Cassie trec împreună prin tot felul de peripeții, unele presărate cu un iz de pericol și chiar cu consecințe riscante (după ce lucrează la un adăpost de animale, unde nu respectă în totalitate  regulile, Cassie cade victima unei mușcături de câine destul de serioase): de la jocul cu animalele, la excursii la cariera de piatră și chiar la un fost azil psihiatric din pădure. Gustul pentru aventură prespune asumarea unei specii de independență care, în copilărie, se manifestă cum altfel decât ascunzând părinților următoarea destinație provocatoare.

Lucrurile par să se schimbe însă, atunci când Julia și Cassie ajung în a doua parte a gimnaziului, adică chiar în zorii adolescenței. Juliei îi plac activitățile de la școală, e interesată de clubul de dezbateri și are performanțe notabile la mai multe materii. De la ea oricum părinții se așteaptă să fie un elev de top, dat fiind exigențele academice de viitor. Pe de altă parte Cassie mai degrabă se plictisește la ore și devine tot mai interesată de petreceri și experimente ale vieții sociale. În vreme ce Julia se va apropia mai mult de oamenii cu care împărtășește interese și cu care petrece timp la ore, Cassie va cultiva o legătură ciudată cu o fată care nu pare înzestrată cu prea multe calități și își va face primul prieten băiat care, în mod dubios, îi place de fapt și Juliei. Tensiunea dintre Julia și Cassie devine tot mai intensă, mai ales că cele două continuă să vorbească ocazional și chiar să recupereze, fragmentar, ceva din intimitatea pe care o formaseră în copilărie. Ele au senzația că s-au cunoscut dintotdeauna, dar, așa cum observă Julia, pe măsură ce trece timpul are senzația că știe totul și nimic despre Cassie, cea care devine un personaj tot mai controversat în lumea adolescenților. Cultivând o specie de rebeliune și jonglând cu diverse măști, construindu-și o reputație de nesupusă imprevizibilă și, devenind în scurt timp, prin felul în care se expune public și alege să-și petreacă timpul liber, o figură de care și părinții se tem, dezaprobată de colegi și profesori, Cassie traversează zgomotos o vârstă dificilă, dublată de schimbările care au loc la ea în familie. Iar asta pentru că mama ei, Bev, după mult timp își găsește un potențial partener, în persoana unui doctor de la Urgențe, alături de care se mută împreună. Evenimentul va fi cu atât mai problematic cu cât Cassie îl suspectează pe acest nou venit că nutrește o atracție tabu și față de adolescenta în devenire, pe care ajunge însă să o pedepsească și să o constrângă ori de câte ori are ocazia (pentru a-și compensa, poate, pornirile interzise).

Negăsindu-și locul nici acasă, nici la școală, Cassie dezvoltă o altă fantezie, aceea de a-și găsi tatăl biologic, neîncrezătoare în povestea relatată de Bev în privința sa. De la o oarecare depărtare, deși e martoră la transformările pe care le traversează Cassie și deși, la rândul ei, simte că lucrurile se schimbă rapid și pentru ea, de la un an la altul, Julia păstrează o loialitate neștirbită pentru prietena ei din copilărie, chiar și atunci când, aparent, din prietenia lor nu a mai rămas mare lucru. Este Cassie o personalitate dezechilibrată, un troublemaker care va da de necaz inevitabil? Sunt gesturile ei modalități de protest sau de evadare dintr-un context social și familial cu valențe traumatice? Sunt lucrurile ceea ce par? Într-un thriller psihologic, Claire Messud ne poartă prin labirinturile unei vârste la finalul căreia nu ieșim niciodată fără o confruntare dureroasă și, uneori, neîncheiată, cu orizontul maturizării.

Prietenie dispărută– Claire Mesaud, Editura Rao, 2017

Articol realizat de Sever Gulea.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *