Dacă e octombrie, e duminică, e ploios afară şi frig… ce poţi face mai bine decât să te cuibăreşti în faţa unei căni cu ceai, într-o atmosferă călduroasă, în preajma cititorilor, a cărţilor şi a istoriilor de neuitat?

Chiar dacă tot s-a cam dus vremea muncilor la câmp şi deja am văzut că începe să toarne cu zăpadă afară, eu şi colegii de la librărie am plecat în această după amiază în căutarea unor… recolte mai speciale. Şi ne-am întors cu bratele pline: o recolta de pariuri literare si una de discutii interesante.

La ora 18:30 a avut loc, în clubul Rockstadt din Braşov prima ediţie a CenaKLUBului Tiuk, coordonat de Mihail Vakulovski (redactor şef la revista Tiuk), in cadrul careia a avut loc lansarea volumului  CLUB A 42 de ani. MUZICA TINEREŢII TALE (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011), în compania autorului (Doru Ionescu).

Evenimentul a fost deschis de Mihail Vakulovski care a prezentat invitatii, predandu-le apoi microfonul.

A vorbit Cristian Cosma, cunoscut mai degrabă sub pseudonimul un cristian, redactor la Observator Cultural  şi probabil unul din cei mai prolifici susţinători ai generaţiei douămiiste (atât pe plan material cât şi moral, aşa cum a punctat Mihail Vakulovski). Un cristian ne-a vorbit despre necesitatea unor proiecte culturale de acest gen în Braşov şi despre satisfacţia de a oferi, prin asemenea evenimente, şi o platformă de promovare şi întâlnire a cititorilor revistei Tiuk. De asemenea, vorbitorul s-a declarat încântat (şi îi împărtăşim bucuria) de faptul că a avut ocazia să găsească un distribuitor la Braşov pentru Editura Casa de Pariuri Literare. De săptămâna viitoare veţi găsi titlurile acestei edituri atât la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, cât şi pe www.libris.ro.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BXsqJXUFJE0[/youtube]

Doru Ionescu, veteranul realizator de emisiuni pe teme muzicale (amintim doar Timpul Chitarelor de la TVR) ne-a vorbit apoi despre volumul lansat şi despre felul în care biografia sa s-a intersectat cu cea a celebrului Club A din Bucureşti. Cartea semnată Doru Ionescu, deşi are pe undeva pe la 400 de pagini, este de fapt un rezumat al unui material strâns pe perioada unor ani buni şi care acoperă mai ales istoria clubului din perioada anilor 60, 70, 80 (asta înseamnă că veţi avea ocazia să cunoaşteţi povestea Andei Călugăreanu, a formaţiei Phoenix sau a lui Mircea Baniciu). Paginile adună mărturii a zeci poate chiar sute de personaje, martori oculari ai anilor în care s-au forjat nume grele din muzica românească. Răspunzând întrebărilor adresate de Mihail Vakulovski şi de un cristian, Doru Ionescu a povestit publicului şi despre premisele longevităţii Clubului A (ca supapă permisă de regimul comunist pentru mişcărilor de disidenţă şi alternanţă culturală de la noi) dar şi despre caracterul său elitist (în toată istoria sa prerevoluţionară, Club A a fost un adevărat laborator experimental de teatru, film şi muzică). Prezentarea lui Doru Ionescu a fost însoţită de o proiecţie cu imagini şi filme de arhivă, în care am putut admira o mulţime de formaţii cunoscute ca Sfinx, Phoenix, Romanticii etc în interpretări memorabile de odinioară. Planul lui Doru Ionescu este acela de a scoate cât de curând un ebook cu cele peste 1500 de pagini de materiale strânse şi a unui DVD cu multe imagini din arhivele televiziunii dar şi din cele personale care au fost cenzurate până la Revoluţie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yp3hchRlLH8[/youtube]

Nu am avut timp să stăm până la finalul prezentării, pentru că ne-am grăbit să prindem un loc şi la prima ediţie din această toamnă a Schimbului de Cărţi, de la ceainăria Ceai Et Caetera de pe Strada Castelului din Braşov. Pentru cei care nu ştiu, schimb de cărţi este un proiect care promovează întâlnirile şi discuţiile între cititori: lumea vine, aduce cărţi, le recomandă celorlalţi şi discută despre lectură într-un cadru informal şi relaxat (unde mai pui şi ceaiurile aromate, cu prăjiturele din partea casei). La această întâlnire au fost prezenţi şi Horia Benga şi Codrin Crăcuţ, doi tineri autori la botezul literar al cărora am asistat pe 1 iunie la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov (lansarea volumului VIATA CU MAINILE IN BUZUNARE) şi care ne-au vorbit atât despre experienţele de scriitor, cât şi cele de cititor, ale celor aflaţi la vârsta adolescenţei.

Întâlnirea dintre cititorii (destul de de tineri de data aceasta) a fost însufleţită de moderatoarea Roxana Cârceag cea care a făcut în aşa fel încât limbile să se dezlege şi entuziasmul povestirii să pună stăpânire pe câţiva dintre vorbitori. Am primit recomandări interesante: Vechiul oraş imperial (Yasunari Kawabata), Homo faber (Max Frisch), Platforma (Michel Houellebecq), Bunul simţ ca paradox (Alexandru Paleologu), Colecţionarul (John Fowles), Sărbătoarea continuă (Ernest Hemingway), Jurnal (Mihail Sebastian) etc. Cărţile s-au plimbat din mână în mână, discuţiile s-au încins, cănile de ceai s-au golit una după alta şi trei ore au trecut aproape pe nesimţite.

Aşadar a fost o după amiază plină şi colorată, în preajma unor oameni cu care ne dorim să ne reînâlnim cât de curând.

Vă reamintim că atât CenaKLUBul TIUK cât şi Schimb de Cărţi se vor repeta, cu noi ediţii, în luna noiembrie… sperăm ca acest preambul să vă stârnească interesul pentru asemenea evenimente (pe care le vom anunta din timp pe pagina de facebook a Librarie St.O.Iosif Brasov) care vor încălzi cu siguranţă weekendurile de toamnă care se anunţă deja tot mai friguroase.

Până atunci, nu uitaţi: titlurile  Editurii Casa de Pariuri Literare (inclusiv volumul lansat azi: CLUB A 42 de ani MUZICA TINEREŢII TALE, semnat Doru Ionescu) vor fi disponibile la Libris, începând cu 18 octombrie iar Ceainăria Ceai Et Caetera vă aşteaptă cu elixiruri fierbinţi pe Str. Castelului nr 37.

3 răspunsuri

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *