O seară cu… vin și trandafiri la Cinemateca

Într-o librărie ți se întâmplă să pierzi noțiunea timpului, să descoperi, revenind de fiecare dată cu entuziasm, faptul că ești un…  dependent de cărți.  Orice cititor a fost măcar o dată captivat de un volum într-atât încât a uitat că trebuia să meargă la o întâlnire, să plătească o factură sau să coboare la anumite stații de autobuz. Unele dependențe rămân niște mici plăceri vinovate, cel mai adesea inofensive, altele însă pot conduce la catastrofe existențiale așa cum a sugerat și filmul clasic pe care l-am propus brașovenilor în această seară de noiembrie.

VINERI, 15.11.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CINEMATECII în cadrul căreia am vizionat filmul DAYS OF WINE AND ROSES (r: Blake Edwards, 1962), o peliculă turnată complet în alb negru despre felul complex în care se intersectează două tipuri de dependențe: amoroasă și alcoolică.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D-pbt9kU1fY&feature=youtu.be[/youtube]

Horia Nilescu a vorbit despre producția americană a anilor 60, o apariție alb-negru mai puțin obișnuită în vremurile în care deja cinematografia color era deja în plină ascensiune. Opțiunea regizorală bicoloră este însă potrivită pentru povestea dulce amară prezentată, o poveste care îmbină reușit gradele de dramatism și duritate cu o privire tandră și sensibilă asupra vulnerabilității umane.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ZGuOJYcH_I&feature=youtu.be[/youtube]

Așa cum a sugerat și Horia, producția lui Blake Edwards este o portretizare cât se poate de realistă a problemei dependenței de pahar, fără să cadă în extrema exagerarărilor tragice și dramatice și nici în cea a comicului de situație. Acest rezultat se datorează faptului că filmul a fost realizat de oameni specializați în producția de comedii. Jack Lemmon, un actor care a abordat frecvent roluri comice reușește să imprime credibilitate personajului său și prin limbajul nonverbal, prin expresiile faciale care întrupează acel amestec de râs-plâns caracteristic dependenților cronici de alcool.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wroxfj6AnuQ&feature=youtu.be[/youtube]

Personajul lui Jack Lemmon deși pare să bea din plăcere (deci nu pentru a se refugia de problemele cu care se confruntă) conștientizează prea târziu faptul că a devenit bețiv iremediabil și că a corupt-o în acest viciu și pe soția sa, îndreptându-și căsnicia și existența spre un adevărat naufragiu. Filmul portretizează lupta acestui personaj cu dependența distrugătoare, o luptă exasperantă în care nu pare să existe victorie definitivă.

A fost o seară frumoasă, în care vinul și trandafirii ne-au amintit de cele mai ispititoare și, în același timp, periculoase pasiuni. Ne vedem luna viitoare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *