Pe lângă tradiționalele sobă și băutură caldă, vremea de afară ne împinge și către o stare de meditație și contemplație a celor mai diverse și mărunte lucruri. În 1914 , în încheierea ciclului de povestiri “Oamenii din Dublin”, James Joyce spunea că zăpada se așterne peste cei morți. În 1987 Stephen King schimbă paradigma impusă de Joyce, publicând un roman în care zăpada se așterne peste obsesiile și fascinațiile oamenilor. În 1990 regizorul Rob Reiner transpune romanul lui King pe marele ecran, aducând în fața noastră un thriller captivant numit “Misery”.

Nu putem vorbi de filmul “Misery” fără să amintim , pe scurt, de fenomenul literar ce poartă numele de Stephen King. Romancierul american este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți autori contemporani. Cărțile sale captivează prin simplitatea și onestitatea lor, spunând povești de toate felurile: de groază, de dragoste, de prietenie, de obsesie etc. Un mare factor contribuitor la faima lui Stephen King a fost industria cinematografică. Mulți regizori cunoscuți au adaptat romanele lui King transformându-le în filme legendare și expunând opera scriitorului unui nou segment de public. Astfel filmul ce deține cea mai mare notă pe binecunoscutul site de film IMDB este o adaptare dupa o nuvelă de Stephen King; vorbesc desigur de “The Shawshank Redemption”, în regia lui Frank Darabont. Tot Darabont va adapta și “The Green Mile” și “The Mist”. Stanley Kubrick adaptează “Shining”, Brian De Palma “Carrie” iar Bryan Singer “Apt Pupil”. Un alt regizor important legat de romanele lui Stephen King este Rob Reiner, cel care dupa ce în 1986 dă lovitura cu “Stand by Me”, adaptare după o nuvelă de-a scriitorului, își încearcă din nou norocul cu “Misery”. Lansat în 1990 , “Misery” nu este un film complicat cu metafore stilistice. Este un film direct, sincer care pune niște probleme cât se poate de palpabile și de actuale: până unde poate merge fascinația oamenilor de rând pentru celebrități? Annie , personajul principal al acestui film, pare să dețină răspunsul la această întrebare – iar acesta este: pâna la capăt! Desi este un thriller cu accente de film horror “Misery” nu este deloc înfricoșător prin imagini brutale și violente , imagini care abundă în filmele de gen. “Misery” ne invită , pe noi privitorii, să ne punem niste întrebări care pot da naștere unor răspunsuri înspăimântătoare. Tocmai de aceea fiorul acestui film este plantat de jocul psihologic dintre cele două personaje principale și nicidecum de grafica unor imagini șocante.

Paul Sheldon (James Caan) este un autor de romane de consum care a devenit celebru datorită (sau din cauza) unei serii de cărți ce o au ca eroină principală pe Misery Chastain. Vrând să fie luat în serios ca și autor Paul decide să-și încheie socotelile cu Misery odată cu ultimul său roman. Mergând cu mașina prin zona muntoasă a statului Colorado Paul este înghițit de zăpezile muntelui dar salvat de Annie Wilkes (Kathy Bates) , de profesie soră medicală. Annie este , prin propria ei declarație, cea mai mare admiratoare a scriitorului devorând cărțile cu Misery. Annie îl îngrijește pe idolul ei în propria ei casă, însă ia foc de supărare când află planurile lui Paul cu eroina ei preferată. De aici incepe un joc psihologic riscant și terifiant între cei doi. Paul Sheldon trebuie să lupte pentru viața sa și să poarte blestemul personajului rodit de mintea sa pentru încă ceva vreme. Zăpada din “Misery” nu este o zăpadă bacoviană ci mai degrabă una care stă în calea unui deznodământ clar al acestui joc de-a șoarecele și pisica dintre idol și admirator. Cuvântul misery , din limba engleză, înseamnă nefericire, însă rămâne de văzut căruia dintre personaje Misery i-a adus o nefericire mai mare.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UmH1MPe1d0Y[/youtube]

Vă așteptăm , așadar, vineri , pe data de 7 februarie 2014, la ora 20:00 la Libraria Șt. O. Iosif, pentru proiecția acestui thriller captivant. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *